YGS ve LYS arasındaki puan ilişkisi

YGS ve LYS arasındaki puan ilişkisi

Ygs ve Lys üniversite kapılarını biz öğrencilere aralayan oldukça önemli iki sınav. Daha önceki yıllarda tek aşamalı olarak yapılan bu önemli sınav son yıllarda çok oturumlu bir şekilde yapılmaktadır. Sınav birden çok aşamalı olunca ve okullarda bu yönde yeteri kadar rehberlik yapılmadığında öğrencilerin kafalarında ister istemez soru işaretleri oluşuyor. Rehberlik Servisimizde biz zaman buldukça öğrencilerin kafalarındaki bu sorulara yanıt vermeye çalışıyoruz.
Biliyorsunuz YGS ve LYS sınavı farklı zamanlarda yapılan sınavlardır. 2013 YGS sınavı 24 Mart 2013 tarihinde yapılacak. LYS sınavları ise 5 oturumda yine farklı zamanlarda olacak.Hazır sınav tarihlerine değinmişken LYS sınav tarihlerini de bir daha hatırlamakta fayda var. 2013 LYS sınav tarihleri şöyle:
2013 LYS-1>>>>>>>>>>16.06.2013
2013 LYS-2>>>>>>>>>>22.06.2013
2013 LYS-3>>>>>>>>>>23.06.2013
2013 LYS-4>>>>>>>>>>15.06.2013
2013 LYS-5>>>>>>>>>>16.06.2013
2013 YGSde soru sayılarının değiştiğini biliyorsunuz. Biz bunu 2013 YGS soru sayıları değişti haberimizde duyurmuştuk. Bu yıl 2013 YGS Başvuru kılavuzunda yapılan değişiklikle Tarih dersinden 2,Coğrafya dersinden 2 ve Felsefe dersinden de 1 soru azaltılarak yerine Din Kültürü dersinde 5 soru sorulacak. Aşağıdaki tabloda 2013 YGS soru sayılarını inceleyebilirsiniz.
Bildiğiniz gibi YGS sınavında YGS-1,YGS-2,YGS-3,YGS-4,YGS-5 ve YGS-6 olmak üzere 6 farklı puan türü mevcuttur. Bu puan türlerinin her birine testlerin % ağırlıkları da farklıdır.
Örneğin : YGS-5 puanına %37 Türkçe, %20 Sosyal,,%33 Matematik,%10 fen bilimleri etkisi var.
YGS puan hesaplamalarında tablodaki derslerin ağırlıkları çok önemlidir. Okulöncesi öğretmenliği hedef alan bir öğrencinin ağırlıklı olarak Türkçe ve Matematiğe çalışması ve bu derslerinden yeteri net çıkarmaları önemli. Çünkü YGS-5 puan türüne en çok puan katkısı sağlayan dersler Türkçe –Matematik dersleridir.
Peki YGSdeki puanın LYSye katkısı ne kadardır?
YGSnin LYSye katkısı %40tır. Ben bir öğrencinin yerleştirme puanını şöyle hesaplıyorum.
Öğrenci YGSden tercih edecekse : Y-YGS = YGS puanı +Okul Puanı
Öğrenci LYS ‘den terci edecekse : Y-LYS= %40 YGS + %60 LYS+Okul Puanı
Buradaki %40lık puan katkısı herhangi bir puan türünün %40ı değildir. Konuyu daha iyi anlamak için aşağıdaki tablomuzu incleyelim.

YGS sınavının LYSye katkısı %40 tır. Aşağıdaki tablolarda TM-1 puanı hesaplanırken YGSdeki testlerin herbirinin ayrı ayrı yüzdeleri alınarak toplamda %40lık bir puan alınmakta ve TM-1 puanına katılmaktadır.

TM-1 puanı hesaplanırken YGSdeki testlerden ;

Türkçe %14+Sosyal Bilgiler%5+Temel MATEMATİK %16+Fen Bilimleri %5 =%40 lık bir puan alınacak ve bu puan türüne eklenecektir.Burada dikkat ederseniz YGSde türkçe ve matematik netleriniz ne kadar çok olursa o kadar fazla puan alacaksınız. Çünkü bu derslerin ağırlıklı yüzdeleri fazladır.

O zaman TM-1 puanını hesaplarken %40YGS+%60LYS puanını alacağız.

%60 lık TM-1 Puanı Hesaplanırken tabloda da dikkat ederseniz %25 matematik+%10 Geometri+%18 Edebiyat+%7 coğafya ağırlıklı yüzdeleri dikkate alınmaktadır. Bu durumda LYSde TM-1 puanına en çok katkı sağlayan ders %25 ile Matematik ve %18 ile coğrafyadır. %60 lık toplam puan katkısının %43 lük bölümünü bu iki ders karşılamaktadır.

Ezbere ve öğrenmeye dayalı bir soru dağılımı olduğu için öğrencileri en çok zorlayan sınavdır. YGSden sonra sıkı bir çalışma prensibi ile LYS ye çalışmaya başlamalısınız. Sınavlardaki puan ilişkisi ile seçmiş olduğunuz alan çok önemlidir.
Bu sayede girdiğiniz alan puanlarınızı etkileyecektir. Örnek vermek gerekirse sayısal alandan girdiyseniz sınavda yapmış olduğunuz matematik ve fen soruları puanlamanızı etkileyecektir. Eşit ağırlık öğrencisi iseniz bu durumda matematik ve Türkçe sorularının puanlamaları sınav sonucunuzu eşit bir şekilde yansıtılacaktır. Sözel öğrencisi iseniz Tarih ve Türkçe sizin için oldukça önemli olacaktır.
Dil öğrencileri içinde sözel derslere ağırlık vermeleri önerilmektedir. İki sınav arasındaki dengeyi en iyi şekilde kurmak çok önemlidir. İki sınavda geleceğiniz için çok önemlidir. Bunu kesinlikle unutmamak gerekir.
Eğer ilk sınavı ciddiye almazsanız ikinci sınavda alacağınız başarılı sonuçlar yeterli olmayacaktır. Her iki sınavda da gerekli olan tüm puanlamaları dengeleyerek başarılı sonuçlara ulaşabilirsiniz.
Sorubak.Com

Bu yazının tüm hakları Sorubak.Coma aittir. www.sorubak.com biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER