YGS nin yerini yazılı sınav alıyor

MEB, ÖSYM ve YÖKün yürüttüğü ortak çalışmayı TBMM Milli Eğitim Alt Komisyon Başkanı Işık AKŞAMa açıkladı: Liseliler, Fatih Projesiyle dağıtılan tablet bilgisayarlar üzerinden her yıl merkezi yazılı sınavlara girecek. Üniversiteye girişte bu sınavlardaki başarı ortalaması baz alınacak

Ebru TOKTAR ÇEKİÇ / ANKARA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Seul yolunda dile getirdiği YGS kalkıyor açıklamasının ayrıntıları ortaya çıkıyor. YGSnin Fatih Projesi ile paralel bir uygulamayla yürürlükten kalkacağı öğrenildi.

TBMM Milli Eğitim Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti Teşkilat Başkan Yardımcısı Fikri Işık, YGS yerine planlanan modelin, Fatih Projesi kapsamında öğrencilere dağıtılan akıllı tablet sisteminden faydalanarak hayata geçirileceğini söyledi. Buna göre, lise sürecinden itibaren öğrenciler her yıl, merkezi sistemle bir ya da iki kez yazılı sınavlara katılacak. Ülke genelinde tüm öğrencilere, kendi okullarında girecekleri sınavlarda aynı sorular yöneltilecek. Öğrenciler bu soruları akıllı tablet kullanarak elektronik ortamda yanıtlayacaklar. Dört yıllık lise eğitimi tamamlandığında, öğrencinin sınavlarda elde ettiği başarı üniversiteye girişte baz alınacak.

ELEKTRONİK YAZILI

FATİH Projesinin tüm dünyaya model olabilecek müthiş fırsatlar sunduğunu belirten Işık, yeni sistemin özünü şöyle anlattı:

Çoktan seçmeli sınav, eğitimde bir ölçme, değerlendirme metodudur. Kullanılır, ama öğrencinin kaderinde tek belirleyici metot olması büyük yanlıştır. 2-3 saatli sınavla öğrencinin geleceği belirlenemez. Yeni sistemin teknik unsurları tamamlanırsa, çoktan seçmeli sınav yerine elektronik yazılı sınav sistemiyle herkesin eşit şartlarda yarışması sağlanacak. Tüm öğrencilere aynı soru sorulacak ve öğrenciler tablet üzerinden yanıt verecek. Fatih Projesinin en büyük kazanımı elektronik ortamda öğrencinin yazdığı yazının İtalik ortamda dokümana dönüştürülmesi ve ne dediğinin çok rahatlıkla anlaşılabilmesi olacak. Yani yazı karışıklıkları sorun yaratmayacak.

TORPİL, İLTİMAS OLMAZ

Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve ÖSYMnin bu konuda mutfak çalışması yaptığını belirten Işık, yeni sistemde her öğrenciye bir elektronik kod verileceğini belirterek şöyle devam etti: Belki öğrenci bile kendi kodunu bilmeyecek. Öğretmenler, bu kodun hangi öğrenciye ait olduğunu asla bilmeyecek. Daha sonra bu yanıtlar, random selection yani rastgele seçme yöntemiyle ilgili öğretmenlere dağıtılacak. Öğretmen, kimin kağıdını okuduğunu bilmeyeceği için, torpil, iltimas gibi unsurlar söz konusu olmayacak. Puanlama, Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği standartlara göre yapılacak. Yani öğrenci, şurada hata yaparsa, bu kadar puan kırılacak gibi esasları bakanlık belirleyecek. İşte, MEB, YÖK ve ÖSYMnin üzerinde kafa yorduğu sistem budur.

Dershane reformunun şifreleri

Meclis Genel Kurulunda bugünden itibaren ele alınmaya başlanması öngörülen 4+4+4 modeliyle sınav sistemi yeniden düzenlenirken, dershanelerin özel okula dönüşmesi de teşvik edilecek. Halen 4 bin dershanede 50 bin öğretmen görev alıyor ve 1 milyon 235 bin öğrenciye ders veriliyor. İşte dönüşümün şifreleri:

- Bağımsız binası olmayanlar özel okul izni alamayacak.

- Dershane sahiplerine okul için arsa tahsisi teşvikleri verilecek

- Vergi muafiyeti sağlanacak.

- Bankalardan özel kredi imkanları sağlanacak.

- Dershane öğretmenlerinin eksik eğitimleri özel eğitim kurslarıyla tamamlanacak.

- Öncelikli hedef 2014 sonuna kadar dershanelerinden yüzde 70inde dönüşümün sağlanması. (Hakkı KURBAN)

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER