Verimli Ders Çalışma Planı Nasıl Yapılır?

Verimli Ders Çalışma Planı Nasıl Yapılır?
Verimli Ders Çalışma Planı Nasıl Yapılır?

Programlı ve verimli çalışmak çoğu zaman hatalı lanse ediliyor ve kişinin kendinden ödün vermesi olarak algılanıyor. Verimli ders çalışma programı hazırlamak istiyorsanız eğer bu programda kendinize ayıracağınız zaman ve birtakım faaliyetlerin de yer alması gerekiyor. Aksi takdirde okuduğunuzu anlamakta güçlük çekecek ve bir süre sonra başarının gelmediğini fark edeceksiniz. Yoğun ya da sürekli olarak ders çalışmak, emin olun verimli bir programa karşılık gelmeyecektir. Dilerseniz bu konuda nelere dikkat etmeniz gerektiğini alt başlıklar halinde inceleyelim.

Analiz Edin

Kaç saat uykuya ihtiyacınız var, günün kaç saati okulda geçiyor, hangi faaliyetleri gerçekleştirmekten keyif alıyorsunuz ve hangi derse kaç gün süre ile çalışmanız gerekiyor gibi soruları sorarak bir analiz çalışması başlatabilirsiniz. Tüm bunları gerçek bir programa dahil ettiğiniz takdirde sizler de başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Özellikle günün hangi saatlerinde kendinizi daha zinde hissettiğinizi de bilmeniz gerekiyor ve bu saatlere, eksik olduğunuz konuları ya da dersleri dahil ederek fayda sağlayabilirsiniz.

Ders Seçimleri

Verimli ders programı için en önemli ayrıntılardan bir tanesi de günleri bölmek olacaktır. Hafta içi ve hafta sonu yapmanız gerekenleri ayırmakla başlayabilirsiniz. İyi olduğunuz ya da hafif olduğunu düşündüğünüz dersleri hafta içine dahil etmeniz çok daha sağlıklı ve doğru olacaktır. Hafta sonunun büyük bir kısmını ise ağır derslere ayırmanızı tavsiye ediyoruz. Benzer alanlardaki derslerinizi aynı güne koymak gibi bir hata yapmayın. Sözel ders ya da sayısal ders ağırlıklı bir program yerine bu dersleri farklı günlere dağıtabilirsiniz ve böylece sıkılmamış olacaksınız.

Kendinizi İhmal Etmeyin!

Yazımızın başında da ifade ettiğimiz gibi birçok öğrenci aynı hatayı yapıyor ve yoğun ders çalışmayı verimli ders çalışmak olarak nitelendiriyor. Bu tamamen yanlış! Kendinize mutlaka zaman ayırmak durumundasınız ve bunaldığınızı fark ettiğiniz anlarda dışarıya çıkabilir ya da keyif aldığınız bir etkinliğe dahil olabilirsiniz. Programlarınıza bu detayları da serpiştirmeniz gerekiyor, aksi takdirde sıkıcı bir programa imza atmış olacaksınız.

Oda Düzeni Motivasyonu Arttırır

Kitapların ve ders çalışma gereçlerinin düzensiz bir şekilde yerleştirildiği bir odada çalışmak size herhangi bir şekilde fayda sağlamayacaktır. Odanızı daha ferah ve daha düzenli hale getirmenizi tavsiye ediyoruz ve bu sayede motivasyonunuz artacak ve kendinizi ders çalışırken daha iyi hissedeceksiniz. Birçok öğrenci, oda düzeni konusunda başarısız olduğu için bir türlü derse oturamıyor. Sizi teşvik edecek ve daha da önemlisi harekete geçirecek birtakım eşyalar ve gerekli düzenleme sonucu emin olun motivasyonunuz artacaktır.

Kolay Dersleri Bir Kenara Bırakın

Kolay ya da başarılı olduğunuz derslere ekstra ağırlık vermek ve programlarınıza dahil etmek ne yazık ki sizlere artı bir değer katmayacaktır. Bunun yerine ağır ve başarısız olduğunuz derslere programınıza daha fazla yer vermeli ve konu takibine başlamalısınız.

Aralıklı Tekrarlar

Uzun süre çalışmak ve şu konuyu da bitireyim düşüncesi ile hareket etmek de yapacağınız en büyük hatalardan biri olacaktır. Mola vermeyi ihmal etmeyin ve bu aralarda odanızda bulunmak yerine çıkın ailenizle sohbet edin ya da kısa süreli de olsa hava alın. Zihninizi sürekli olarak yoğunluk ile meşgul etmek bir süre sonra performansınızı düşürecek ve başarı oranını da azaltacaktır. Aralıklı tekrarlar ile birlikte daha verimli bir çalışma sürecine imza atabilirsiniz ve kendinizi daha iyi hissetmeniz adına programlarınızı bu şekilde belirlemenizi öneriyoruz.

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER