Harita-Tapu-Kadastro Alanı

Harita-Tapu-Kadastro Alanı ve Dalları

Harita-Tapu-Kadastro Alanı

Harita-Tapu-Kadastro Alanı nedir?

Harita Tapu Kadastro alanında yapılan uygulamaların birbiri ile ilişkileri bir bütün oluşturmaktadır. Kırsal ve kentsel gelişmeler, gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyet ihtiyaçları, değişik sektörlerin bu sektöre duydukları ihtiyaç, sektördeki ara eleman ihtiyacını artırmıştır. Harita Tapu Kadastro alanının amacı öğrencileri sektördeki bu ara eleman ihtiyacını giderecek, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan meslekî yeterlikleri kazanmış, nitelikli kişiler olarak yetiştirmektir.

Haritacılık Dalı Kadastral harita, baraj, yol, sulama, elektrik hattı, kentsel ve kırsal alan düzenlemeleri gibi projelerin alt yapısını oluşturan hali hazır ve imarlı haritaların yapımında jeodezi ve fotogrametri (harita) mühendisleri ile harita kadastro teknisyeni arasında görev yapan kişidir.

Tapuculuk Dalı Ev, tarla, bahçe, fabrika gibi taşınmaz malların yerlerini gösteren haritaların çıkarılması ve bunların tapuya kaydedilmesi konusunda harita ve kadastro mühendisi ile harita teknisyeni arasında görev yapan elemandır.

Kadastroculuk Dalı Ev, tarla, bahçe, fabrika gibi taşınmaz malların yerlerini gösteren haritaların çıkarılması konusunda harita ve kadastro mühendisi ile harita teknisyeni arasında görev yapan elemandır.

Harita ve kadastro sektörü hızla gelişen teknolojiye uyum sağlayarak 21. yüzyıl becerilerini sektörüne entegre etmiş ve etmektedir. Bu özellikleri nedeniyle harita ve kadastro sektörü ülkemizde de çok hızlı gelişmeler kaydetmiş, insansız hava aracı ile ölçümlere başlamıştır. Kadastronun özelleşmesi ise sektörde nitelikli harita kadastro elemanı ihtiyacını artırmıştır. Tapu sicil müdürlüklerinin her il ve ilçede bulunması ve işlevi fazla olan bir resmî kurum olması her zaman nitelikli tapu elemanı ihtiyacını doğurmaktadır.

Harita-Tapu-Kadastro Alanı ne iş yapar?

Harita Kadastro ve Tapu Kadastro Teknikerleri görevlerini hem büroda hem de açık havada ayakta, yürüyerek, tırmanarak, eğilerek ve her türlü iklim koşulunda yürütürler. İşyerinin durumuna göre topograflar, harita, jeoloji, jeofizik, jeodezi ve fotogrametri (harita), inşaat, çevre ve petrol mühendisleriyle iş birliği halinde çalışırlar. Çalışmaları birinci derecede verilerle ilgilidir. Görevleri sık sık seyahat etmeyi gerektirir.

Harita Kadastro ve Tapu Kadastro Teknikerleri; Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Çevre ve Orman Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İller Bankası, TEDAŞ, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Üniversiteler, Türkiye Kömür İşletmeleri, Maden Teknik Arama Enstitüsü Genel Müdürlüğü, Belediyeler ve bunlara bağlı kurum/kuruluşlar ile özel sektöre ait harita, maden ve inşaat şirketlerinde çalışırlar.

Mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait sertifika verilmektedir. Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlardan isteyenlere Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass sertifika-diploma ekiyle alınan ve başarılan öğrenme birimini, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge düzenlenir.

Harita-Tapu-Kadastro Alanı dalları hangileridir?

  • Haritacılık Dalı
  • Tapuculuk Dalı
  • Kadastroculuk Dalı
BENZER ALANLAR
Yorum 0

Biyomedikal Cihaz Teknolojileri Alanı ve Dalları

Yorum 0

Eğlence Hizmetleri Alanı ve Dalları

Yorum 0

Tekstil Teknolojisi Alanı ve Dalları

Yorum 0

Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanı ve Dalları

Yorum 1

Metal Teknolojisi Alanı ve Dalları

Yorum 1

Bilişim Teknolojileri Alanı ve Dalları