Sınıfınızı Güvenli, Kapsayıcı ve Hoş Bir Alan Yapmanın 5 Yolu

Sınıfınızı Güvenli, Kapsayıcı ve Hoş Bir Alan Yapmanın 5 Yolu
Sınıfınızı Güvenli, Kapsayıcı ve hoş Bir alan Yapmanın 5 yolu

Bu başlık altında öncelikli olarak kapsayıcı eğitimin ne olduğuna değinmek istiyoruz. Her çocuğa eşit imkanlar sunmak mümkün mü? Elbette mümkün ve bunu resmi olarak ortaya atan ve uygulamalar ile birlikte gerçeğe dönüştüren eğitim modeline de kapsayıcı eğitim adı veriliyor. Eğitimcilerin de benimsediği ve zaten uyguladığı bu modelleme için sınıf ortamında da bazı hususlara dikkat etmeniz gerekiyor.

Irk ve cinsiyet ayrımı, küçük yaşlarda da olsa hissediliyor ve bu baskıyı öne süren öğrenci ya da eğitimciler olduğunda ne yazık ki çocuklarımız o okulda bulunmak istemeyecektir. Her bireyin eşit olduğunu ve yine her bireyin eşit şartlarda eğitim alacağını önce bizim kabul etmemiz gerekiyor ve ardından yapılacak şeyler gayet kolay olacaktır. Bu sayede öğrenci kendini o sınıfa ait hissedecek ve aldığı dersten de memnun kalacaktır.

Aileler ile birlikte öğrenciler de özel eğitime ihtiyaç duyabiliyor ancak bu özel eğitimi neden devlet okullarında vermeyelim ve neden her çocuğa aynı eğitim ortamı ve kalitesini sunmayalım? Kapsayıcı eğitim modellemesi de bu düşünce ile birlikte ortaya çıktı ve şu an için kusursuz bir şekilde uygulandığını da belirtmek isteriz. Tüm öğrencileri bu eşit şartlara davet etmek, kapsayıcı eğitim ile birlikte mümkün hale geliyor ve eşsiz bir şekilde uygulanıyor.

Farklı renkten, farklı ırktan, farklı cinsiyetten çocukları tek bir çatı altında toplayarak kapsayıcı eğitimin kapılarını aralayabilirsiniz. Emin olun ilerleyen dönemlerde engelli çocuklarımız da bu gruba dahil edilecek ve eğitim fırsatları çok daha kusursuz bir seviyeye taşınacaktır. Yapılan çalışma gerçekten çok hoş ve bu sayede kendini toplumdan dışlanmış hisseden çocuklarımız da bu ailenin bir parçası olduklarını görecek ve kendilerini daha özel hissedeceklerdir.

  • Tüm öğrencilerin faydasını gözetmek durumundasınız. Öğrencilerinizin bireysel özelliklerini tespit emeli ve öğrenciye yönelik bir eğitim modeli tercih etmelisiniz. Hazırlayacağınız programların her öğrenciye ayrı ayrı hitap etmesi gerekiyor. Kapsayıcı eğitim ile birlikte bireysel performansın kısa süre içerisinde arttığını sizler de görecek ve daha fazla motive olacaksınız. Her ne kadar zor bir süreç gibi görünse de elde edeceğiniz sonuçlar kesinlikle tatmin edici olacaktır.
  • Adil bir toplum yaratma algısı her zaman hakim olmalı ve sınıf ortamında da bunu göz önünde bulundurmalısınız. Kapsayıcı eğitimi tercih edilir hale getiren en önemli unsurlardan bir tanesinin de bu olduğunu düşünüyoruz.
  • Düşük maliyetli bir eğitim modellemesidir ve bundan her öğrenci faydalanabilir. Sınıf içerisinde öğrencilerin ekonomik düzeylerini ön plana taşıyacak ve diğer öğrencileri rencide edecek detaylardan özellikle uzak durmanız gerekiyor.
  • Uygulamaların yanı sıra anlatım dilinde de bunu net bir şekilde ortaya koymak durumundasınız. Her öğrencinin eşit olduğunu ve sınıf içerisinde her birinin aynı olduğunu sık sık vurgulamanız gerekiyor.
  • Her öğrenciye eşit mesafede durmak zorundasınız. Birine daha fazla ilgi gösterip diğerini geri planda tutmanız emin olun diğer öğrencilerin gözünden kaçmayacak ve olumsuz etki yaratacaktır.

Kapsayıcı eğitim, sonuçlarına bakıldığında gerçekten muazzam bir çalışma ve doğru uygulandığı takdirde daha sağlıklı bireyler yetiştirmek adına da büyük önem arz ediyor. Eğitimcilerimiz bu konuda bilgi sahibi ve eminiz ki ellerinden gelenin çok daha fazlasını ortaya koyuyorlar. Eğitim, herkesin hakkıdır ve fakirinden zenginine, engellisinden engelsizine herkes bu hakka sahip. Kapsayıcı eğitim de tam olarak bu hakkı gün yüzüne çıkartıyor ve öğrenciler ile buluşturuyor.

Sorubak.Com

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER