Sınavlarda dikkat eksikliği nasıl giderilir?

Sınavlarda dikkat eksikliği nasıl giderilir?

Sınava sayılı günler kala öğrencilerde heyecan artmaktadır. Bilgi eksikliğinin dışında size başarısızlığa götürecek en büyük sorun olarak görülen sınavlarda dikkat eksikliği nasıl giderilir? sorunudur. Sınavlara az bir zaman kala adayların heyecanı arttıkça, sınav anına ait düşünceleri de artmaya başlamaktadır. Sınav anında hata yapmaktan ve sınav anında dikkatinin dağılmasından korkmalar gibi düşünceler ister istemez pek çok adayın aklından geçmektedir. Sınavlara hazırlık sürecinde dikkat ve konsantrasyon terimleri sınava girecek öğrenciler tarafından sık kullanılmaktadır. Öyle ki, sınav esnasında oluşan pek çok olumsuz durumu dikkat dağınıklığı ile cevaplamaktadırlar.

Dikkatin Dağıldığını Nasıl Anlarsınız?

Sınavda soruları sırasıyla çözmeye başladınız ve bir soruya geldiğinizde takıldığınızı fark ettiniz. Soruyu defalarca okumanıza rağmen anlamakta güçlük çektiğinizi gördünüz. Dönüp yeniden okuyorsunuz fakat sonuç değişmeyecektir. Çünkü dikkatiniz dağılmıştır ve bu durumda soruyu cevaplar iseniz yanlış yapma durumunuz yüksektir. Sınav dışında aynı soruyu rahatlıkla cevaplayabileceğinizi görebilirsiniz. Sınavlarda dikkat eksikliği sınavları bir zaman sonra bir kâbusa dönüştürebilmektedir. Dikkat eksikliği görüldüğü zaman hata yapma olasılığınız artar ve vücut hata yapmaya müsait bir duruma gelir.

Konsantrasyon Geliştirme ve Egzersizleri Nelerdir?

İlk şart yapacağınız işe konsantre olmaktır. En çok sorulan sorulardan bir tanesi günde kaç saat çalışılmasının yararlı olacağı sorusudur. Oysaki çalışılan saatin fazla olmasından çok ne kadar verimli ve etkili çalışıldığı önemlidir. 2 saatlik bir çalışmanın yerine tam kendini vererek 45 dakikalık yapacağınız bir çalışma sizler için çok daha verimli olacaktır. Yaptığınız işe aklınızdan bütün düşünceleri çıkartarak odaklandığınızda ne kadar büyük bir kapasiteyi kontrol eder hale geldiğinizi tahmin bile edemezsiniz. Çalışma ortamınızı dikkat dağıtıcı nesnelerden uzak tutmalısınız. Siyah konsantrasyonu en çok arttırıcı renktir. Limon ve lavanta kokusunun algılama ve dikkati arttırdığını unutmamalısınız.

Sınavda Dikkati Nasıl Arttırabilirsiniz?

Öncelikle içinde bulunduğunuz ana odaklanmalısınız. İnsan hayatında sınavlar sadece bilginin ölçüldüğü değil, heyecan ve kaygıyla da başa çıkmanın sınandığı tecrübelerdir. Bu nedenle sınav öncesindeki yaptığınız hazırlık kadar, sınav sırasında da dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bu konuda yazılmış kitapları okuyabilirsiniz. Sınav esnasında vücudunuzda heyecan belirtileri hissederseniz bunların sınavın başlarında normal olduğunu düşünmelisiniz. Bu hafif heyecanların sınava daha iyi konsantre olmanıza katkıda bulunacağını düşünmelisiniz. Yanınızdaki kişilerin kaçıncı soruda oldukları ile ilgilenmeyi bırakmalısınız. Çünkü sınavlarda dikkat eksikliği genel olarak stres temellidir. Önemli olan sizin soruları nasıl çözdüğünüzdür. Sınavda geçen süreye odaklanmak yerine sorulara odaklanmalısınız. Çok fazla stres olduğunuzu hissederseniz nefes egzersizleri yapmalısınız. Burnunuzdan nefes alıp yavaşça ağzınızdan vermelisiniz. Bu sizi kısa bir süre içinde rahatlatacaktır. Sınav esnasında size verilen süreyi verimli kullanmalısınız. Süreyi son saniyelerine kadar kullanıp cevapladığınız soruları tekrar başa dönüp kontrol etmenizde yarar vardır.

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER