Sınavlarda Başarıyı Artırmanın Yolları

Sınavlarda Başarıyı Artırmanın Yolları
Sınavlarda Başarıyı Artırmanın Yolları

Sınavlarda başarılı olmak, kendisini, ailesini ve çevresini mutlu etmek birçok öğrencinin en büyük hayalidir. Fakat bir öğrencinin girmiş olduğu sınavlarda başarılı olabilmesi için birçok etken bulunmaktadır.

Sınavlarda başarılı olabilmek için öncelikle tüm öğrencilerin çok çalışmanın değil verimli çalışmanın başarıyı getireceğini bilmesi gerekir. Bu konuda öğretmenlerinden yardım alabileceği gibi kendi de planlı bir program hazırlayabilir.

Sınav Stresinden Kurtulmak Başarıyı Getirecektir

Öğrencilerin yine özellikle sınav dönemi kafasına en çok taktığı konulardan biride sınavda başarısız olacağını düşünmesidir. Bu düşünce öğrencilerde ders çalışırken moral bozukluğunun yanı sıra ayrıca motivasyonu düşüreceği gibi kaygıyı da arttıracaktır. Bunun için başarısızlıktan daha ziyade öğrencinin kendini sürekli başarabileceğine inandırması ve düşünmesi oldukça önemlidir. Öğrencilerin hayalinde ki mesleği yapacağını düşünerek ders çalışması onu oldukça motive edecek ve hırslandıracaktır.

Eğitimde Aile ve Çevrenin Başarıya Katkısı

Oldukça yoğun geçen sınava hazırlık aşamasında kuşkusuz ki öğrencilerin en büyük destekçisi aile ve çevresidir. Bu süreçte özellikle ailenin çocuğun rahat ders çalışabilmesi için ona uygun ortamı ve imkanları sağlanmasının yanı sıra gerekli motivasyonları da vermesi gerekir. Onu başarıya götürecek olan yolda olumlu düşüncelerini söyleyerek ona olan inancını dile getirmesi öğrenciyi her zaman cesaretlendirecektir.

Sınavlardan Önce Yapılması Gerekenler

Öğrenciler sınavlarından önce uyması gereken ve başarılarına etki edecek bazı hususlar bulunmaktadır. Öncelikle sınavlardan önceki akşamlarda hafif yemeklerin tercih edilmesi ve günlük yaşantıda her zaman uyuduğu saatte uyuması oldukça faydalı olacaktır. Sınav olduğu için hemen önce ki akşamda erken uyuyan birçok öğrencinin yatağında yatamadığı, heyecan ve stresle yatağında dönerek daha geç yattığı maalesef bilinen bir gerçektir. Uykusuz kalmamak adına bu yüzden uyku düzeninizi sınavdan hemen önce ki akşam kesinlikle değiştirmeyin ve ritüel hayatınıza uyun. Sınav sabahına uyanıldığında şekerli ve rahatsız etmeyecek bir kahvaltı yapılması, beynin çalışması için oldukça önemlidir. Ayrıca sınava giderken yolda herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamak ve sınava yetişemeyeceğim kaygısı yaşamamak için makul sürelerde evden çıkarak en az 45 dakika önce sınavın yapılacağı okulda bulunmak faydalı olacaktır. Son olarak sınavlardan 1-2 gün önce ders çalışmanın bırakılarak öğrencinin kendisini sosyal aktivitelere vermesi, stres ve kaygısını azaltarak sınava daha iyi bir giriş yapmasını sağlayacaktır. Bunun için kesinlikle sınavın son anına kadar öğrencilerin ders çalışarak kafalarını bulandırmamaları gerekir. Son olarak sınav yerinin önceden görülmesi ve okula ulaşmak için kolay ve rahat güzergahların tespit edilmesi, sınav günü sabahı sizi büyük bir sıkıntı ve stresten kurtaracaktır.

Öğrencilerin Sınav Anında Dikkat Etmesi Gerekenler

Öğrenciler girmiş oldukları sınavlarda zamanı iyi kontrol etmeli ve uygun bir şekilde kullanmalıdır. Bunun içinde daha önceki yapmış olduğu deneme ve sınavlarda vakti nasıl kullandığını ölçmüş olması ve deneyimlerinden yola çıkarak planlama yapması en doğrusu olacaktır. Sınav anında öğrencilerin en dikkat etmesi gereken husus ise şıkları doğru ve kontrollü şekilde işaretlemesidir. Birçok öğrenci sınav heyecanı ve stresiyle kaydırma yapabilmekte ve hatalı kodlama nedeniyle başarısız olmaktadır. Bu nedenle şıkları işaretlerken soru numarasının doğru olup olmadığının kontrol edilmesi faydalı olacaktır.

Sınav anında öğrencilerin bilmedikleri sorularda vakit kaybederek zamanı iyi kullanamaması da oldukça sık yapılan hatalardan biridir. Öğrencilerin bildikleri soruları yaparak bilmediklerini boş bırakması, kalan zaman içerisinde yeniden o sorulara göz atması yapılabilecek en doğru hamledir.

Sınav anında dışarıdan herhangi bir gürültüden rahatsız olduğunuzda dikkatinizi ve motivasyonunuzu kaybetmeden sınav görevlisine durumu bildirin.

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER