Sınavlarda başarılı olmanın yolları

Sınavlarda başarılı olmanın yolları
Öğrencilerin oldukça stres yaşadıkları sınavların daha stresten uzak ve verimli geçebilmesi için oldukça kolay olan bazı yöntemler vardır. Sınavlarda başarılı olmanın yolları etkin bir şekilde kullanılırsa daha rahat ve yüksek puanlı bir sınav geçirilebilir.

1-İlk olarak sınava başlandığında ilgili sınav kitapçığı üzerinde silik ya da yırtılmış bir sayfanın olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca bütün sayfalarda bulunan soruların kontrolünün yapılması çıkan sorular hakkında zihninizde oluşan bilgi karmaşalığını düzenler ve belirsizlikten uzaklaşmış olunur.

2- Çözebileceğiniz ve çözemeyeceğiniz sorular iyi bir şekilde ayırt edilmelidir. Bu sayede düşünerek kaybedilen zaman minimuma indirilir.

3- Sınavlarda her sorunun zorluk derecesi birbirinden farklıdır. Zamanı iyi kullanabilen bir öğrenci zorlandığı soruları hemen atlayan öğrencidir. Bu sayede olay ve kısa zaman içinde çözebileceği sorulara zaman ayırmış olur. Ayrıca sınav zamanını iyi kullandığı için zaman stresi yaşamaz ve sınavı daha verimli geçer.

4- Sınavlarda her bir dakikanın büyük önemi vardır. Zaman iyi yönetilmeli ve sınavlarda yanınız da saat bulundurmanız gerekir. Kalan soru ve kalan zaman dengesinin iyi ayarlanması daha fazla soru çözülebilmesi için önemli bir kriterdir.

5- Sınav sırasında zihnin başka konulara geçmesi engellenmelidir. Sadece sınava odaklanmalı ve çözülecek olan soru düşünülmelidir. Sınav sırasında yapacağınız 5 yada 10 saniyelik aralar da zihni toplayabilmek için oldukça önemlidir. Bu zaman kontrolünü de sınava girmeden önce çok fazla deneme çözerek pekiştirmek ve tecrübe kazanarak yapılır. Ayrıca olabildiğince genel ve çok öğrencinin katıldığı denemelere girmeniz sınav stresini azalttığı gibi tecrübeyi arttırır. Unutulmaması gereken bir konuda sınava en az 20-25 kişi ile beraber gireceğinizdir.

6- Çözülen soruları ve kalan sorular iyi bir şekilde akılda tutulmalıdır. Zamanı kalan soru sayısına göre ayarlamalı ve sınav temposu bu veriye göre değiştirilmelidir. Kontrol için 5 ya da 10 soru çözüldükten sonra yapılmalıdır. Ancak sınav sırasında zaman telaşına girmemek için bu durum çok önemsenmemeli ve negatif etki yaratmamalıdır. Bu durum da çok soru çözülerek aşılabilir.

7- Test çözme teknikleri iyi bir şekilde anlaşılmalıdır. Soruyu hızlı bir şekilde anlamalı ve doğru olmayan cevaplar hemen elenmelidir.

8- Test sorularının cevap şıkları ikiye düşürüldüğünde kesinlikle biri seçilmelidir. Yapılacak olan şık seçme işlemlerinden unutulmaması gereken bir konuda ilk verilen cevabın doğru olma ihtimalinin yüksek olmasıdır. Sonradan değiştirilen cevapların yanlış olma ihtimali yüksektir.

9- İşaretlenecek olan şıkkın uygun şekilde karalanması ve dışına taşırılmaması gerekir. Bu konuda tecrübe kazanılması için test çözümlerinde bu tarz cevap kâğıtları doldurulmalıdır.

10- Sınavlarda karşınıza çıkan tüm soruları çözebilmek için uğraşılmaması gerekir. Çözülemeyen soruların atlanmaması zaman kaybettirdiği gibi sınav sonucuna artı puan getirmez.

Yukarıda yazılan testlerde başarılı olmanın yolları iyi şekilde anlaşılırsa öğrenciye büyük artılar kazandırdığı gibi ayrıca sınavlardan daha yüksek puan alınmasına yardımcı olur.

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER