Sor

Var olan denilince yalnızca beş duyu organıyla algılananlar akla gelmemelidir. Atomdan galaksil

eiaugei12 23.11.2024 / 07:30
Soru

Var olan denilince yalnızca beş duyu organıyla algılananlar akla gelmemelidir. Atomdan galaksilere, ruhtan Kafdağı'na dek pek çok nesne gerçek dünyada yahut zihinde ayrı bir varlık alanına karşılık gelmektedir.

Bu parçada varlık türleri ile ilgili anlatılmak isteneni örnek vererek açıklayınız.

Eklenen Cevaplar
  uieoeao48 24.11.2024 / 00:13 
#1

Bu parçada vurgulamak istenen şey, felsefede varlık türlerinin ideal (düşünsel) ve reel (gerçek) varlık olarak ikiye ayrılmasıdır. İdeal varlıklar karşılığı yalnızca zihinde olan varlıklardır. Sayılar, geometrik şekiller ve ekvator çizgisi örnek olarak verilebilir. Reel varlıklar ise dış dünyada olgusal olarak var olan varlıklardır. İnsan, masa, taş, ağaç ve dağ örnek olarak verilebilir.

Haydi bize bu sayfa hakkındaki düşüncelerini paylaş. Fikirlerin bizim için çoook kıymetli.
Cevap Ekle 💯
* Zorunlu
10000
9-9
Powered by Commentics
Benzer Sorular
Akılsal olan gerçek, gerçek olan akılsaldır. Bu sözünden yola çıkarak Hegel'in varlık görüşünü açıklayınız.
Gerek dil bilgisi kurallarının gerekse kavramların doğru kullanılması sağlıklı bir iletişimin kurulması için önemlidir. Özellikle kavramların asıl anlamlarından farklı kullanılması, insanlar arasında anlaşmazlıklara yol açar. Buna göre düşünme ve akıl yürütmede dili doğru kullanmanın önemini bir örnek üzerinden açıklayınız
Doğruluk, düşüncenin bir niteliği olarak karşımıza çıkmaktadır. Doğruluk dile getirilen önermelerin gerçeklikle örtüşmesi, çelişki içermemesi durumudur. Düşüncede varılan sonuçların yöneldiği nesneyle uyuşması demektir. Bir bilginin doğru olup olmadığı, gerçeklikle olan bağı denetlenerek belirlenir. Gerçeklik, insan zihnine bağlı olmadan insanın dışındaki şeylerin nesnel bir şekilde var olma durumunun ifade edilmesidir. Gerçeklik durumunda insana bağlı olmadan var olanlardan, nesne ve olgulardan bahsedilir. Algılarımıza konu olan ölçülebilir özellikteki somut olarak var olanlar, bir bütünlük arz eder. Buna göre doğruluk ve gerçeklik kavramlarını bir örnek üzerinden açıklayınız.
Felsefeyi doğal veya doğal olmayan her türlü varlık üzerinde düşünme, bilme, tanıma, öğrenme, anlama ve anlamlandırma çabası olarak betimlemek doğrudur. Felsefe, insanın salt bilmek kaygısıyla dünyadaki tüm insanlarda var olan hakikati bulma arayışıdır. Aynı zamanda çelişkilerden uzak, var olanlar üzerine yapılan bir soru sorma etkinliğidir. Felsefede bilimdeki gibi niceliksel yani doğrusal bir birikimden değil felsefe tarihindeki filozofların birbirini etkileyen ve bu etkileşimle ilerleyen niteliğinden söz edilebilir. Felsefe insanda ciddi anlamda bir bilinçlenmeye yol açmakta, insanın kendi yaşamını ve içinde bulunduğu koşulları değerlendirmesini sağlamaktadır. Bu noktada akılcı bir bakış açısıyla düşüncenin kendisine yönelmesi felsefenin ayırt edici özelliğidir. Buna göre felsefi düşüncenin özelliklerinden ikisini metinden örnek vererek yazınız.
Uzun bir yolculuk tek bir adımla başlar.Verilen bu sözle anlatılmak isteneni yaşamınızdaki hedeflerinize ulaşma bağlamında tartışınız
Felsefe; düşüncelerin irdelenmesini, çözümlenmesini, temellendirmesini, kısaca sorgulanmasını içermektedir. Felsefe yapmak; sorular sorarak, düşünceleri tartışıp test ederek, aleyhlerindeki olası deliller üzerinde düşünerek ve kavramların gerçekte nasıl iş gördüğünü sorgulayarak gerçekleşmektedir. Böylece felsefe, üzerinde fazla düşünülmeden kullanılan alışılagelmiş fikirleri anlamaya ve sorgulamaya çalışmaktadır.Felsefi düşünce özelliklerini yazınız.
Bugün pazardan kaç kilo domates alacaksın? sorusu felsefi bir soru değilken, Üzüntü olmadan mutluluğun ne olduğunu bilebilir miyiz? sorusu felsefi bir sorudur.Buna göre felsefi soruların felsefi olmayan sorulardan farkını açıklayınız.
Ontoloji (varlık felsefesi), temelinde varlık olan bir felsefe disiplinidir. Felsefe varlığı, var olanla ilişkili olayları bir bütün olarak ve her yönüyle açıklamak ister.Bu açıklamadan yola çıkarak varlık felsefesinin problemlerinden 10 tanesini yazınız.