Sor

Aradan uzun zaman geçti. Yulug Tigin isimli bir prens hakan oldu. Yulug Tigin, Çinlilerle çok s

jknubx64 30.09.2023 / 13:15
Soru
Aradan uzun zaman geçti. Yulug Tigin isimli bir prens hakan oldu. Yulug Tigin, Çinlilerle çok savaştı. Bu savaşlara son vermek için oğlu Galı Tigin'i bir Çin prensesi ile evlendirmeye karar verdi. Çinliler, prensese karşılık hükümdardan Tanrı Dağı'nın eteğindeki Kutlu Dağ adını taşıyan kayayı istediler. Galı Tigin kayayı verdi. Çinliler kayayı götürmek için kayanın etrafında ateş yaktılar, kaya kızınca üzerine sirke döktüler. Ufak parçalara ayrılan kayayı arabalara koyarak Çin'e taşıdılar. Memleketteki bütün kuşlar, hayvanlar kendi dilleriyle bu kayanın gidişine ağladılar. Bundan yedi gün sonra da Galı Tigin öldü. Kıtlık ve kuraklık oldu. Yurtlarını bırakarak göç etmek zorunda kaldılar.
Bu parçadan gerçek ve kurgusal unsurlara örnek olacak birer cümle yazınız.
Eklenen Cevaplar
  gwwcac971 10.10.2023 / 01:43 
#1
Gerçek unsur örneği:
  • "Yulug Tigin, Çinlilerle çok savaştı." Bu cümle, tarih boyunca Orta Asya'da yaşayan Türk halklarının Çin ile sık sık çatışma içinde olduğunu yansıtan gerçek bir durumu temsil edebilir. Orta Asya tarihinde, Türk halkları ile Çin arasında sınırlar, ticaret yolları ve egemenlik konularında çeşitli çatışmalar yaşanmıştır.
Kurgusal unsur örneği:
  • "Çinliler, prensese karşılık hükümdardan Tanrı Dağı’nın eteğindeki Kutlu Dağ adını taşıyan kayayı istediler. Galı Tigin kayayı verdi. Çinliler kayayı götürmek için kayanın etrafında ateş yaktılar, kaya kızınca üzerine sirke döktüler." Bu kısım, fantastik bir anlatıya işaret eder ve tarihi kaynaklarda bu şekilde spesifik bir olayın yaşandığına dair bir bilgi bulunmamaktadır. Ayrıca, bir kayanın büyülü ya da kutsal bir öneme sahip olması ve onun için yapılan özel bir ritüel, genellikle mitolojik ya da efsanevi hikayelerde rastlanan kurgusal bir öğedir.

Haydi bize bu sayfa hakkındaki düşüncelerini paylaş. Fikirlerin bizim için çoook kıymetli.
Cevap Ekle 💯
* Zorunlu
10000
2x2=?
Powered by Commentics
Benzer Sorular
Yumuşak sözcüğünün aşağıdaki anlamlarına uygun kullanıldığı birer cümle yazınız.Anlam CümleKolay çiğnenen, kolay kesilen → Dokunulduğunda veya üzerine basıldığında çukurlaşan, eski biçimini kaybeden, katı karşıtıIlıman olan (iklim), sert karşıtı →
Yolcular, tek tek otobüsteki yerlerine oturtuldu. Özne-yüklem ilişkisi bakımından bu cümleyle özdeş olan, farklı bir cümle yazınız.
Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur. Bu cümleyi ögelerine ayırınız.
Saatlerce sokak lambalarının soluk ışıklarını seyrettim. İçime duygulu mısralar doldu soluk ışıklarla. Bu mısralar, beni benden alıp götürdü. Sabaha kadar sürdü bu duygu yoğunluğu. Güneşin doğuşuyla kapalı pencereler ansızın açıldı, uyuklayan perdeler uçuşmaya başladı. Sokağa ilkbahar meltemiyle birlikte taze bir ışık doldu.Bu parçada öne çıkan anlatım biçimini belirleyiniz ve bu anlatım biçiminin kullanım amacını açıklayınız.
Çevre kirliliği çeşitleri genel olarak hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği, gürültü kirliliği ve görüntü kirliliği olarak sınıflandırılır. Çevre kirlilikleri doğaya zarar vererek doğrudan veya dolaylı olarak doğada yaşamını sürdüren tüm canlıların zarar görmesine neden olmaktadır. Bu metindeki çevre kirliliği çeşitlerinin biriyle ilgili kısa bir haber metni yazınız. Haber metninin güncel, toplumsal, açık, akıcı ve tarafsız olmasına dikkat ediniz.Yazınıza uygun bir başlık koyunuz.

Son Eklenen Testler