Sor

Karla kaplı yollarda çok yavaş ilerliyorduk (1) Ayağımız çamurdan (2) taştan harap olmuştu (3)

dxlabf107 20.08.2023 / 03:40
Soru
Karla kaplı yollarda çok yavaş ilerliyorduk (1) Ayağımız çamurdan (2) taştan harap olmuştu (3) Tam eve vardık diye sevinmiştim ki birden (4)

Yukarıda numaralı yerlere aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi getirilmez?
Eklenen Cevaplar
  lhgwmy98 28.08.2023 / 15:35 
#1
iki nokta üst üste :

Yukarıda verilen cümlelerde noktalama işaretlerinin uygun kullanımına bakacak olursak:

"Karla kaplı yollarda çok yavaş ilerliyorduk." Bu cümlede, eylemin devam ettiğini göstermek için virgül (,) kullanılabilir. Bir sonraki cümleye geçişi belirtmek için üç nokta (...) kullanılabilir. Ancak tam bir sonu ifade ettiğinden nokta (.) kullanılması uygun olmaz, çünkü cümle devam etmektedir.

"Ayağımız çamurdan..." Burada da cümlenin devam ettiğini göstermek için üç nokta (...) uygun olur. Bir sonraki cümleyle bağlantılı olduğu için virgül (,) da kullanılabilir.

"taştan harap olmuştu..." Cümlenin tamamlandığını belirtmek için nokta (.) kullanılabilir veya cümlenin devamının geleceğini belirtmek için üç nokta (...) kullanılabilir.

"Tam eve vardık diye sevinmiştim ki birden..." Bu ifade, bir sonraki cümlenin beklenmedik bir durum olduğunu ifade etmek için kullanılır ve tipik olarak üç nokta (...) veya virgül (,) ile devam ettirilebilir.

Bu bağlamda, iki nokta üst üste (:) hiçbir yerde uygun değildir. Çünkü iki nokta, genellikle bir listeyi, açıklamayı veya alıntıyı takip edecek şekilde kullanılır ve verilen cümlelerde bu durumlar söz konusu değildir.

İki nokta üst üste nasıl olabilir? "Birden" dediği zaman her şekilde ilerlemeli, nokta konulursa cümle tamamlanmamış olur. Soru yanlış.

Cevap Ekle 💯
* Zorunlu
10000
8-7
Powered by Commentics
Benzer Sorular

Son Eklenen Testler