Sor

Tarihte tek tanrılı dine inanan ilk uygarlık hangisidir?

jnhabl0 05.02.2024 / 09:56
Soru
Tarihte tek tanrılı dine inanan ilk uygarlık hangisidir?
Eklenen Cevaplar
  gldhze 02.03.2024 / 06:14 
#1
İbraniler

İbraniler

MÖ. 1500’lerde Filistin ve Lübnan dolaylarında yaşayan İbraniler Sami ırkındandırlar.

* Hz. MUSA zamanında birlik haline geldiler, devlet haline gelmeleri Hz. DAVUD zamanında oldu. En güçlü dönemler Hz. SÜLEYMAN zamanıdır.

* Hz. Süleymandan sonra İbrani Devleti İsrail ve Yahudi devleti olmak üzere ikiye ayrılmıştır. İsrail devletine Asurlular, Yahudi(Yuda) devletine ise Babilliler son vermişlerdir.

* Dinleri Tek tanrılıdır. (Yahudilik=Musevilik). İlk çağın tek tanrılı dine inanan ilk kavmidir.Kutsal kitapları TEVRAT ‘dır.

NOT: İbraniler Museviliği Milli bir din olarak kabul ettiklerinden bu din diğer kavimler arasındafazla yayılmamıştır.

NOT: Dinlerinin etrafında milli bir birlik oluşturduk larından dünyanın dört bir yanına dağılmış olmalarına rağmen birbirleriyle dayanışma içinde olmuşlardır.

* II. Dünya Savaşı sonunda İngiltere ve Amerika’nın yardımıyla bugünkü Filistin’de İsrail devletini kurmuşlardır.

* En önemli eserleri Kudüs’teki MESCİD-İ AKSA (Süleyman Mabedi)’ dir.

Dini inanışları: İbranilerin tek tanrılı bir dini inanışları vardır. İlk çağ uygarlıkları ‘ndan tek tanrılı dine inanan ilk kavimdir, dinleri Musevilik (Yahudilik) –bilinen ilk tek tanırılı din– , kutsal kitapları Tevrat (Hz. Musa), tanrıları ise Yahova‘dır. İbraniler dinleri olan Museviliği (Yahudilik) Milli bir din (Ancak doğuştan bu dinin mensubu olunur anlayışı) olarak kabul etmişlerdir, bu sebeple bu din fazla yayılış göstermemiştir. İbranilerin merkezi Kudüs’tür.

Hz. Musa döneminden sonraysa Filistin bölgesine hakim olan İbraniler, Hz. Davud zamanında da Kudüs‘e hakim olmuş bu dönemde düzenli orduya geçmişler ve düzenli devlet teşkilatlarını kurmuşlardır. Hz. Süleyman döneminde İbraniler en güçlü dönemlerini yaşamışlardır.

Cevap Ekle 💯
* Zorunlu
10000
8-7
Powered by Commentics
Benzer Sorular
Abbasilerin Türkler için Bağdat yakınlarında kurduğu ordugah şehre ne adverilir?
750 yılında halife olup Abbasi devletini kuran ve tüm Emevi ailesini öldürtmesi dolayısıyla Seffah (kan dökücü) adı verilen kişi kimdir?
İslam ordularının İspanya'dan Avrupa içlerine doğru ilerlemesi hangi savaşla durduruldu?
İspanya, hangi Müslüman komutan tarafından fethedildi?
İspanya, hangi Müslüman devlet tarafından fethedildi?