Trafik İle İlgili Kavramlar ve Anlamları
✔ Yaya: Bir yere yürüyerek giden veya hareket eden insanlardır. Trafikte, araçlar ve bisikletlilerle birlikte önemli bir unsur oluştururlar.
✔ Taşıt: İnsanların veya yüklerin bir yerden başka bir yere taşınmasını sağlayan araçlardır. Taşıtlar, otomobiller, kamyonlar, motosikletler, bisikletler, otobüsler ve trenler gibi farklı türlerde olabilir.
✔ Yaya kaldırımı: Yolların kenarında bulunan ve yayaların güvenli bir şekilde yürüyebilmeleri için ayrılan dar ve düz alanlardır. Yaya kaldırımları, trafiğin yoğun olduğu bölgelerde yayaların güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılır.
✔ Yaya geçidi: Yayaların karşıdan karşıya geçebilmeleri için trafik akışının arasında bulunan ve genellikle beyaz çizgilerle belirtilen alanlardır. Yaya geçitlerinde araç sürücüleri, yayalara öncelik tanımalıdır.
✔ Alt geçit: Karayolu veya demiryolu gibi büyük yolların altından geçen ve yayaların veya araçların güvenli bir şekilde karşı tarafa geçmelerine olanak sağlayan yapıdır. Alt geçitler, yoğun trafik ve hızlı geçişlerin olduğu bölgelerde can güvenliğini artırmak amacıyla kullanılır.
✔ Üst geçit: Karayolu veya demiryolu gibi büyük yolların üzerinden geçen ve yayaların veya araçların güvenli bir şekilde karşı tarafa geçmelerine olanak sağlayan köprü şeklinde yapıdır. Üst geçitler, yine yoğun trafik ve hızlı geçişlerin olduğu bölgelerde can güvenliğini artırmak amacıyla kullanılır.
✔ Trafik işaret levhası: Trafik akışını düzenlemek, sürücü ve yayalara yol, yönlendirme ve uyarı bilgileri sağlamak amacıyla kullanılan levhalardır. Trafik işaret levhaları, genellikle yollara yerleştirilir ve çeşitli şekil, renk ve sembollerle ifade edilir.
✔ Işıklı trafik işaret cihazı: Trafiği düzenlemek için kullanılan, üzerinde çeşitli renk (kırmızı, sarı ve yeşil), sembol ve yazı bulunan, belirli yanma süreleri olan ışıklı cihazlardır. Bu cihazlar, kavşaklarda ve bazı önemli noktalarda konumlandırılır ve sürücülere ve yayalara yol kullanımıyla ilgili talimatlar verir.
✔ Banket: Yaya kaldırımı olmayan kara yollarında, taşıt yolu kenarında yayaların ve hayvanların kullanabileceği kısımdır. Banket, genellikle taşıt yolu ile arazinin doğal zemininin arasında kalan alanı ifade eder.
✔ Toplu taşıma: Ulaşım ihtiyacının, çok sayıda insan taşımaya elverişli büyük taşıma araçlarıyla karşılanmasını sağlayan ulaşım sistemidir. Otobüs, tramvay, metro, tren ve feribot gibi araçlar, toplu taşıma kapsamında değerlendirilir. Toplu taşıma, şehir içi ve şehirlerarası ulaşımı kolaylaştırarak, trafiği azaltmaya ve çevre dostu bir seçenek sunmaya yardımcı olur.
1
Kara yolunda insan, hayvan ve yük taşımaya yarayan araçların genel adı nedir?
- A ) Kamyon
- B ) Otomobil
- C ) Taşıt
- D ) Otobüs
2
Görevi gereği geçiş üstünlüğüne sahip araçların bu üstünlüğü kullanabilmeleri için ne yapmaları gereklidir?
- A ) Hızlı gidiyor olması.
- B ) Görülür ve duyulur işaretini kullanması.
- C ) Korna çalması.
- D ) Üzerinde işaret bulunması.
3
Gece yürüyüşlerinde hangi renk kıyafetler araç şoförlerince fark edilmemizi sağlar?
- A ) Siyah
- B ) Mavi
- C ) Mor
- D ) Beyaz
4
Taşıtların ve yayaların kavşaklardan geçişini düzenleyen ışık sistemine ne denir?
- A ) trafik levhası
- B ) trafik lambası
- C ) trafik cihazı
- D ) uyarı levhası
5
Trafik güvenliğini sağlamakla görevli kişiye ne denir?
- A ) Trafik polisi
- B ) Öğretmen
- C ) Sürücü
- D ) Pilot
6
Trafiği düzenlemek için kullanılan özel işaretlerin tümüne ne denir?
- A ) levha
- B ) tabela
- C ) trafik işaretleri
- D ) trafik
7
Taşıt yolundan karşıya geçerken nereler tercih edilmemelidir?
- A ) Trafik görevlisinin bulunduğu yerler.
- B ) Işıklı trafik cihazlarının bulunduğu yerler.
- C ) Okul veya yaya geçitleri
- D ) Bize en yakın olan yerler.
8
İzmir'den Ankara'ya gidecek bir kişi aşağıdaki ulaşım araçlarından hangisini kullanamaz?
- A ) Gemi
- B ) Uçak
- C ) Tren
- D ) Helikopter