Sınav Stresi (Kaygısı) ve Başa Çıkma Yolları

Sınav Stresi (Kaygısı) ve Başa Çıkma Yolları
Sınav Stresi Nasıl Yenilir?

Çoğu öğrencinin başarı durumunu etkileyen kötü bir durum sınav stresidir. Öncelikle sınav stresi nasıl yenilir? Şeklinde sık bir şekilde sorular sorulmaktadır. Sınava giren öğrenciler başarılı bile olsa stres kaynaklı olarak başarısızlıklar meydana gelmektedir.

Sınava giren hemen hemen her öğrencinin sınav kaygısı taşıdığı biliniyor. Psikolojik olarak bazı durumlar vardır. Bu durumlar ile baş edebilmek için ise sınav sistemlerinin ülkemizde sınav kaygısı oranının diğer ülkelere göre artırılarak yapıldığını söyleyebiliriz. Bu durumlar ise kaygı kontrollerinin ve performanslarının geliştirilebilmesi adına önemli durumları taşıdığını dile getirebilmek mümkündür.

Kaygı seviyeleri genellikle ülkemizde 65-70 oranında değişkenlik gösterebilmektedir. Bu kaygıları önleyebilmek adına ise gerçekçi olan hedefler oluşturmak gerekmektedir. Sınav stresi nasıl yenilir? Olarak sorulan sorularda aynı zamanda planlamalar yapmak, olumsuz olan düşüncelerden objektif olarak gerçekçi düşünmek ve bütün değerlendirmeleri kısa zamanda ya da uzun dönemli olarak yapabilmek.

Sınav stresi nasıl yenilir? Denildiğinde kaygıları azaltabilmek adına başarı ve beceri durumu da oldukça önemlidir. Kişisel her türden avantaj ya da kaynakları içeren durumlar çok önemlidir. Öğrencilerin genellikle günlerin hafif bir şekilde gevşeme ya da fizik egzersizleri ile başlaması gerekmektedir.

Ailelerin Yapması Gerekenler

Stres konusunda ailelerin yapacakları faktörler oldukça önemlidir. Örnek olarak ilgi ve yetenekler olarak değerlendirmek ve duygu düşüncelerine önem verilmesi çocuklarına desteklerini tam anlamıyla göstermeleri önemli olan durumlar arasındadır. Ailelerin yapması gerekenler, deneme testleri sonuçlarını olumsuz da olsa olumsuz olarak yaklaşmamaları. Aynı zamanda çalışma ve programlarını takip ederek çizelgelerinde onlarla ilgilendiğinizi göstermek gerekmektedir.

Ailelerin yapması gerekenler, olarak ailelerin yaptığı hatalardan biri olarak çocuklarının çalışmalarını küçümsemek ve kazanamayacağını çocuklarına dile getirmek olarak ifade edilebilir. Ailelerin özellikle çocuklarını başkalarıyla kıyaslayarak konuşması da yapılan hatalar arasında yerini alıyor.

Sınavlara hazırlanma süreçleri ve harcanan süreler maddi anlamda bedellerin hatırlatılması çocuklarınızı strese sokabilir. Bunun yanı sıra çocukları sosyal olan yaşamdan tam anlamıyla koparmak da doğru olmayacaktır.

Sosyal anlamda yaşamlarına destek olmalı ve fırsat vermelilerdir. Örnek olmak desteklemek de bu konuda oldukça önemli olan hususlardır. Uygun çalışmalar ve çalışma ortamları beslenme koşulları ve çocukların kahvaltılarını tam yapmaları önemli konular arasında yerini almaktadır.

Sınav Kaygısının Belirtileri

Ders çalışırken devamlı olarak ertelememek gerekiyor. Herhangi bir sınav kaygısı belirtisi olarak birçok durum söz konusudur. Sınav kaygısının belirtileri, zihinsel, duygusal, davranışsal anlamda ya da fiziksel olarak oluşturulan belirtiler olarak gösterilmektedir. Zihinsel anlamdaki belirtiler ise ya başaramazsam, kazanamazsam gibi düşünceler olarak ifade ediliyor. Bu durumlar gerçekçiliği olmayan başarısızlık düşünceleri diyebiliriz.

Sınav kaygısının belirtileri, puanım yeterli değil ya da yapamayacağım gibi düşünceler ve kendini devamlı olarak başaramayacağına inanmak yanlış olarak akla gelebilen düşüncelerdir. Ben başarısızım ve puanım yeterli değil yapamayacağım gibi kötü düşünceler öz güveni düşüren düşüncelerdir. Aynı zamanda ise ailelerin aynı şekilde çocuklarının yapamayacaklarını dile getirmeleri çocuklarında başarısızlığı tetikleyen durumlar arasındadır.

Bu durumlar dikkat dağınıklığı, yoğunlaşma eksikliği, kavramların hatırlanmaması ve zihnin boş olmaması gibi sonuçları doğurabilir. Duygusal anlamdaki belirtiler ise panik hissi, genel sinirlilik öfke halleri, devamlı olarak ağlama, aşırı engellenmişlik hisleri, depresif haller, şaşkınlık gibi durumları ortaya çıkarabilmektedir.

Davranışsal anlamda belirtiler, çalışma isteksizlikleri ve başarısızlık olarak ortaya çıkabilmektedir. İstek ve ihtiyaçların düzenleyememe durumu ise unutkanlık ya da kontrolü dışsal nedenler ile yüklenmek gibi durumları ortaya çıkarır. Bazı durumlarda ise sınavlardan kaçma ve donup kalma gibi faktörler yaratabilir. Fiziksel anlamdaki belirtiler ise baş ağrıları, mide bulantıları, bağırsak sorunları ya da kalp çarpıntıları gibi nedenleri meydana getirmektedir.

Yazar:Sorubak.Com

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER