Pozitif Sınıf Kültürü Oluşturmanın 5 Yenilikçi Yolu

Pozitif Sınıf Kültürü Oluşturmanın 5 Yenilikçi Yolu
Pozitif Sınıf Kültürü Oluşturmanın 5 Yenilikçi Yolu

Pozitif sınıf kültürü oluşturmanın yanı sıra öğrenciyi, dersliğe ait hissettirmek de çok önemli Bunu bir görev gibi değil, eğlenceli bir aktiviteye dönüştürmek kesinlikle eğitimcinin elinde. Gelin hep birlikte neler yapabileceğinize detaylı bir şekilde göz atalım.

Odak Noktanız Öğrencileriniz Olsun:

Sosyal durumlar ile başa çıkmak ve bunun üstesinden gelmek, yetişkinler için kolay gibi görünebilir ancak hali hazırda eğitim gören çocuklarımız için bir hayli zor ve sizlerden sürekli olarak onay almaya çalışmalarının asıl sebebi de budur. Eğitimde buna modelleme adını veriyoruz ve doğru uygulandığı takdirde pozitif sınıf kültürüne de büyük ölçüde katkıda bulunacaktır. Ayrım yapmadan, her birini aynı kabul ederek odak noktanız onlar olmalıdır. Yardım ala isteklerini asla engellemeyin ve ip uçları ile onları teşvik edin. Pozitif sınıf kültürü yaratmanın en önemli unsurlarından biri kesinlikle budur.

Kimliklerini Birlikte Oluşturun

Çekingen, topluluktan uzak, kendini ifade etmekten endişe eden öğrencileriniz olacaktır. Pozitif sınıf kültürü ile birlikte onları da kısa süre içerisinde kazanacak ve eğitime dahil edeceksiniz. Kimliğinin oluşmasında en büyük pay sahibi sizler olacaksınız ve bunu birlikte oluşturabilirsiniz. Yapmak istediği şeyleri baz alarak eğitime bunun üzerinden devam edebilirsiniz. Bu sayede sınıftan ya da arkadaşlarından uzak durmak yerine onlarla birlikte hareket etmek isteyecektir. Biliyorsunuz ki her öğrenci, farklı ve bambaşka bir karaktere sahip. Bu karakterleri çözümlemek ve onların seviyesine ulaşmak da sizin göreviniz. Bu görevi layıkıyla yerine getirip, öğrencilerinizin ‘Kendileri olmasına fırsat tanıdığınız takdirde elde edeceğiniz sonuçlar çok daha sağlıklı ve emin olun başarılı olacaktır.

Seçmelerine İzin Verin

Şimdi sizlere çok güzel bir uygulamadan bahsedeceğiz Yılda en az 2 kez olmak kaydı ile öğrencilerinize şu soruyu sorun ‘Hangi arkadaşınız ile çalışmak istiyorsunuz? Öğrenciler, önündeki kağıda bazı isimler yazacaktır ve bu isimleri eşleştirerek onlara daha keyifli bir çalışma etkinliği hazırlayın. Bu isimler sürekli olarak değişeceği için eşleşmeler de değişecek ve uzak durduğu arkadaşlarını da yakından tanıma fırsatı elde edecektir. Bu sayede keyifli bir etkinlik ile kaynaşmalarını sağlayacaksınız ve pozitif sınıf oluşturmak adına hamle yapacaksınız. İşe yarayacak yöntemlerden biri ve hali hazırda ülkemizde çok sık uygulandığını da hatırlatmak isteriz. Bu tür farklılıklar onları da etkisi altına alıyor ve yüzlerindeki tebessüm görülmeye değer.

Sosyal ve Duygusal Etkinlikler

Onları birbirlerine hediyeler vermesi için teşvik edin. Elbette pahalı ya da satın alınacak bir hediyeden bahsetmiyoruz. Kendileri uğraşacak ve yine kendileri yapacaklar. Bu sayede hem gelişimlerine katkıda bulunmuş olacak hem de pozitif sınıf ortamı yaratmak için güzel bir adım atacaksınız. Zaman zaman düzenleyeceğiniz bu tür etkinlikler ile birlikte öğrencilerinizi iletişimi de kuvvetli bir hal alacak ve arkadaşları ile daha sık vakit geçirmeye başlayacaklardır.

Sohbet Edin

Eğitim, küçük yaştaki öğrenciler için sıkıcı olabilir ancak gündelik hayatlarını konuşmak, evde ne yaptıklarını sormak ya da nasıl bir tatil geçirdiklerini dinlemek onları mutlu edecek ve sınıf ortamını bir anda eğlenceli bir alana dönüştürecektir. Ders aralarında öğrencilerinizin sıkıldığını fark ettiğinizde sohbet etmeye başlayın ve onların hoşuna gidecek sorular sorun. Dinlemeyi de unutmayın.

Pozitif sınıf ortamı yaratmak, sabır gerektiren eylemlerden biri. Hamleleriniz bazı zamanlar işe yaramayabilir ve sizi umutsuzluğa düşürebilir ancak bu süre zarfında sabırlı olmanızı tavsiye ediyoruz. Kısa vadede olmasa bile uzun vadede mutlaka başarılı sonuçlar elde edecek ve öğrencilerinizin sınıfa olan bağlılığının arttığını göreceksiniz.

Yazar: Sorubak.Com

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER