ÖSYM, KPSY yi iptal etmeme eğiliminde

ÖSYM, KPSY yi iptal etmeme eğiliminde

Sınav iptali soruşturmayı bekleyecek

ÖSYMnin cumartesi gerçekleştirdiği KPSS testlerindeki soruların sınav sürerken sızdırıldığı yönündeki iddialar, iddialar asılsız açıklamalarına karşılık dün de devam etti.

BAHAR ATAKAN Ankara

İddiaların odağındaki Beyaz Kalem Yayıncılıktan yapılan açıklamada, Soruların yayınevimize sınav öncesinde servis edildiği suçlamaları tamamen iftiradır. Bazı çevreler ÖSYM ve şirketimizi karalamak için bunu bir fırsat bilmişlerdir ifadeleri kullanılırken, Beyaz Kalemin internet sitesinde sınavdan sonra yayınlanan soruların, sınava giren öğrenci ve öğretmenlerin kimlik kağıtlarının arkasına not ettikleri sorular olduğu kaydedildi.

ÖSYMnin iddialarla ilgili iç denetim yapacağı öğrenilirken, sınav iptal olacak mı? sorusu yeniden gündeme geldi. İddiaların kanıtlanıp delil elde edilmesi durumunda ÖSYM Başkanı Ali Demirin ve ÖSYM Yönetim Kurulunun iptale yönelik karar yetkisi bulunuyor. Ancak ÖSYMnin, bu konuda, İzmir Özel Yetkili Başsavcıvekilliğinin KCK üyelerinin soruları sızdırmaya çalıştığı iddiasıyla başlattığı soruşturmanın sonucunu bekleyeceği bildirildi.

KPSSde soruların sızdırıldığı iddiaları konusunda, Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinin uygulandığı önceki günkü sınava katılan 987 bin 352 adayın aklındaki soru işaretleri dün de giderilemedi. İzmirin de aralarında bulunduğu 8 ilde terör örgütü PKKnın şehir yapılanması KCK üyelerinin organize ettiği öne sürülen KPSS çetesi sınavın yapıldığı gün polisin operasyonuyla çökertildi.

ÖSYMnin operasyon kapsamında gözaltına alınanlarla ilgili suç duyurusunda bulunacağı belirtildi. ÖSYMnin özellikle çetenin sınav sürerken soru kitapçıklarını dışarıya çıkartıp çıkartmadığı konusunda savcılıktan gelecek bilgileri bekleme eğiliminde olduğu bildirildi. Soruların bazılarının kelime hatalarıyla daha sınav bitmeden KCK operasyonlarında da adı geçen Dicle Haber Ajansında yayınlanması da ÖSYMnin savcılığı bekleme eğilimini güçlendirdi.

Fotoğraf mı çekildi

Soru kitapçıklarının açıklanmamasına rağmen dün bazı internet sitelerinde KPSS kitapçığı olduğu iddia edilen bir kitapçığın sayfasının görüntüsü yer aldı. Bu durum akıllara, Sınava cep telefonu mu sokuldu iddialarını getirdi. KPSS çetesi operasyonuyla bağlantılı olarak ÖSYM, ilk 90 dakikada sınavdan çıkılmaması kuralına aykırı davranan adayları belirlemek üzere işlem de başlatabilecek. ÖSYM, sınav merkezlerinden Ankaraya gelecek kitapçık sayılarını belirleyerek, sınav bitiminde salonlardan dışarı çıkartılan kitapçık sayısını da tespit için çalışma yapabilecek. İddiaların kanıtlanması ve delil elde edilmesi halinde ÖSYM Başkanı Ali Demirin ve ÖSYM Yönetim Kurulunun sınavın iptaline yönelik karar verme yetkisi bulunuyor. ÖSYMnin sınav öncesinde sızma olduğuna yönelik iddia ve kanıt bulunmadığı, bu yüzden sınav iptaline gidebilecek bir durumun ortaya çıkmayacağına inandığı ifade ediliyor.

Beyaz Kalem

Dicle Haber Ajansı dışında, soruların 57sinin önceki gün saat 17.30da Beyaz Kalem Yayıncılıkın internet sitesinde yayımlanması da sızdırma iddiaları güçlendirmişti. Soruların sınavdan önce Beyaz Kalem Yayıncılığa sızdırıldığı iddialarını inceleyen ÖSYMnin iç denetim yapacağı kaydedildi. İddiaların merkezindeki Beyaz Kalem Yayıncılığın Müdürü Utku Yağlıdereli, Milliyete yaptığı açıklamada, soruları KPSSden 6 saat sonra 17.25te internet sitelerine yüklediklerini belirterek, şöyle konuştu: Sınavın akabinde değil. KCK soruşturması ile karıştırılıyoruz burada. 120 sorudan 57 tanesini toparladık. Kendi sayfa şablonumuza yükledik. Orada bir yanlışlık yapmıştık. Deneme şablonumuz olduğu için dosya üzerinde ‘Deneme-2 yazıyor. Bunun da silinmesi unutuldu. Sınava öğrencilerimizin yanı sıra kendi şirketlerimizde çalışan hocalarımız da sınava girdi. Sınava girenlere ‘herkes kimlik kartının arkasına 2 soruyu yazsın dedik. Onlar da yazdılar. Soruları word Biz sadece soruları bir araya getirdik. Her sene bunu yapıyorduk.

milliyet

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER