Okullar Cep Telefonlarını Yasaklamalı mı?

Okullar Cep Telefonlarını Yasaklamalı mı?
Okullar Cep Telefonlarını Yasaklamalı mı?

Cep telefonları, teknolojinin insanlık ile buluşturduğu en kıymetli araçlardan biri. Artık yalnızca iletişim kurmak için değil, aynı zamanda gündemi takip etmek ve keyifli etkinliklere dijital dünya üzerinden ulaşmak adına da bu cihazları kullanıyoruz. Peki ama okullarda kullanılması ve öğrencilerin derslere telefon getirmesini nasıl karşılıyoruz? Bizim fikrimizi soracak olursanız eğer yasaklar getirerek bir şeyleri çözmek pek de mümkün olmayacaktır ve teknoloji çağındaki insanlara bu tür bir yasak getirmek anlamsız olacaktır.

Bu düşüncelerimizi ya da yorumlamamızı saçma bulanlar mutlaka olacaktır ve elbette saygı duyuyoruz. Çocuklarımızı ve gençlerimizi teknolojiden uzak tutamayız ancak bir denetim mekanizması çerçevesinde sonuç elde etmek tabii ki daha sağlıklı ve daha doğru olacaktır. Yasaklamak yerine birtakım kısıtlamalara gidilebilir ve bu sayede daha başarılı sonuçlar elde edebileceğimizi düşünüyoruz.

Derste cep telefonu kullanımının öğrenciye ve eğitimciye çok fazla zararı var ve bu konuda hem fikiriz. Derste kullanım yasaklanabilir ancak okul içerisinde buna müdahale etmek gerçekten baskıcı bir yönetim tutumu olacaktır. Dilerseniz okulda cep telefonu kullanımının ne gibi eksilere sahip olduğunu da hep birlikte inceleyelim.

Okulda Cep Telefonu Kullanımının Zararları
  • En önemli ve en bilinen zararlarından bir tanesi motivasyon sorunudur. Ders esnasında çocuğun sürekli olarak birileri ile mesajlaşması ya da oyun oynaması, derse olan ilgisini elbette azaltacaktır. Bu yüzden ders esnasında yasaklanması gerektiğini kesinlikle savunuyoruz. Derste esnasında bu tür kısıtlamalar doğru bir tercih olacak ve motivasyonu bir şekilde arttıracaktır.
  • Bir diğer negatif durum ise kayıt dışı görüntüler olarak karşımıza çıkıyor. Sınıf ortamını ya da eğitimciyi kayda alarak sosyal medyaya yükleyen çok sayıda öğrenci var. Yapılan saygısızlıkları afişe etmek ya da öğretmenin tutumunu gözler önüne sermek tabii ki büyük bir suç. Artık bunun önüne geçemiyoruz ve sosyal medyada birçok farklı görüntü yer alıyor. Bu durum, öğretmenlerimizin saygınlığını arttırıyor ve eğitime dair endişeleri de gözler önüne seriyor.
  • Derste cep telefonu kullanımının bir diğer negatif yönü ise verimliliği azaltmasıdır. Basit hesaplama işlemleri ya da herhangi bir sorunun cevabını internet üzerinden elde etmek, öğrencileri kolaya alıştırıyor ve bunu bir marifetmiş gibi gösteriyorlar.

Sayabileceğimiz ve karşınıza çıkartabileceğimiz çok sayıda negatif durum var. Emin olun bizler teknoloji düşmanı değiliz ve tam aksine belli bir yaştan sonra çocukların teknoloji ile tanışmalarını da destekliyoruz. Fakat ders esnasında cep telefonu kullanımının savunulacak herhangi bir tarafı yok. Çocuklar elbette telefonlarını yanında getirebilir ancak ders içerisinde o telefonların kapalı tutulması ya da farklı bir yerde muhafaza edilmesi gerekiyor.

Ders işlenirken dışarıdan alacağı bir haber ya da mesajlaşma durumunda odak noktasını tamamen kaybeden öğrenciden nasıl bir başarı bekleyebilirsiniz? Ya da o dersin yeterlilik seviyesine ulaştığını nasıl söyleyebilirsiniz. Cep telefonu kullanımına dair birtakım kısıtlamalar getirilmeli ve doğru bir biçimde uygulanmalıdır. Bildiğiniz gibi yeni nesil, eskiye kıyasla daha rahat hareket ediyor ve bu da saygı sınırlarının aşılmasına neden oluyor. Teknolojiyi kullanarak eğitimciye yapılacak saygısız davranışların önüne de bu şekilde geçebileceğimizi düşünüyoruz.

Öğretmenlerimiz artık çok daha dikkatli olmalı ve en azından kendi sınıflarında bu konunun üzerine eğilmelidir. Tepki toplayabilirsiniz ve bunun yasak olmadığını dile getiren öğrencileriz de olacaktır ancak unutmayın da sınıfınızın moderatörü ve yöneticisi sizlersiniz ve her zaman için inisiyatif kullanma hakkına sahip durumdasınız.

Yazar: Sorubak.Com