Okulda Zorbalık ve Tacizle Mücadele Yolları

Okulda Zorbalık ve Tacizle Mücadele Yolları
Okulda Zorbalık ve Tacizle Mücadele Yolları

Aile içi eğitim ve elbette okulda verilen eğitim neticesinde daha sağlıklı eğitim alanları ve daha sağlıklı bireyler yaratmak mümkün. Bunun yanı sıra taciz ve zorbalıkla mücadele için dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar söz konusu ve dilerseniz bu hususlara da yine hep birlikte göz atalım

Saygı:

Saygı duymak, saygı kazanmak ve sevilen bir öğrenci olmak için tek başına yeterli midir bilinmez ancak yetiştireceğiniz öğrenciler ve çocuklar için olmazsa olmaz hususlardan bir tanesidir. Saygı duymayı öğretin ve bunu eğitimcilerin yanı sıra ebeveynlerin de çocuklarına aşılaması şarttır. Birbirine saygı duyan öğrencilerin zorbalık ve taciz ile yine birbirlerini rahatsız etmeyeceklerini çok iyi biliyoruz.

Eğitici Oyunlara Yer Verin:

Çocuklarınızın kendisini tanımalarına izin verin ve bunu da hem eğitici hem de eğlenceli oyunlar ile mümkün hale getirebilirsiniz. Ben severim oyunu da en keyifli örneklerden bir tanesi olacaktır. Ben şunu yapmayı severim, ben bunu yaparken çok mutlu olurum gibi söylemler neticesinde çocuğunuz kendisini ve arkadaşlarını daha iyi tanıyacak ve farklılıklar ile de tanışmış olacaktır. Bu durum farklılıklara karşı nasıl hareket etmesi gerektiğini ve aynı zamanda nasıl olumlu bir tutum sergileyeceğini de ona öğretiyor.

Doğru Kitap Seçimi:

Saygı duymayı destekleyici, taciz ve zorbalığın kötü olduğunu anlatan eğitici kitapları birlikte okuyun ve kitap bittikten sonra öğrencilerinizin ya da çocuklarınızın düşüncesini sorun. Kitabı birlikte yorumlamak ve ne anlatmak istediğini çocuğunuza aşılamak da taciz ve zorbalığın önüne geçme konusunda her iki tarafa da yardımcı olacak ve doğru bir biçimde fayda sağlayacaktır diye düşünüyoruz.

Rol Model Kavramı

Ailede ya da okulda rol model kavramının ne denli öneme sahip olduğunu unutmayın. Ebeveyn iseniz eğer, aile içerisinde yüksek sesle konuşmak ya da partnerinize karşı saygısız bir tavır sergilemek, çocuklarınız için büyük yıkım olacaktır. Bir süre sonra onun da sizin gibi saygısız ve zorba bir tavır sergilediğini fark edeceksiniz.

Eğitimci iseniz eğer, öğrencilerinizin sizi taklit ettiğini anlamanız pek de uzun sürmeyecektir. Şiddet uyguluyor y da şiddet içerikli söylemlerde bulunuyorsanız elbette taciz ve zorbalık için cesaretlendirmiş olacaksınız. Tam aksine daha kibar ve daha saygılı bir tutum sergilerseniz yine sizi örnek alacak ve sizin gibi hareket edeceklerdir. Söyledikleriniz ile yaptıklarınızın uyum içerisinde olması ve aynı zamanda birbirini desteklemesi gerekiyor. Aksi takdirde boşa konuşmuş ve yine nefesinizi boşa tüketmiş olacaksınız.

İletişim Kanallarını Genişletin

Arkadaşları ile paylaşım yapmasına ve yine aynı şekilde sizinle konuşmasına izin verin. Onu sürekli olarak kendinizden uzak tutmak ya da anlattıklarını dinlememek, bir süre sonra kendini fiziksel ya da sözlü şiddet ile ifade etmesine yardımcı olacaktır. Konuşmasına her aman için fırsat verin ve onu ne kadar dikkatli bir şekilde dinlediğinizi de mutlaka gösterin. Duyduğunuz saygı kısa süre içerisinde karşılık bulacak ve bu sayede karşısındaki insanı dinlemeyi de öğrenecektir.

Neler Yapabileceğini Anlatın

Herhangi bir zorbalık ya da taciz durumunda nasıl tepki vermesi gerektiğini mutlaka öğretin. Sessiz kalıp susmak yerine, karşı tarafın hatalarını söylemesini ve bunu yapmasının yanlış olduğunu dile getirmesi gerektiğini anlatın. Bu konuda cesaretli davranması için teşvik etmeniz gerekiyor.

Devam Eden Zorbalıkta Siz Devreye Girin

Zorbalık ya da taciz uygulayan çocuğu bire bir uyarmak yerine konuyu eğitimciler ile paylaşın. Okul müdür, öğretmenler ve sizin de devreye girmeniz neticesinde en azından bu durum kontrol altına alınacak ve sonuçlandırılacaktır.

Yazar: Sorubak.com

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER