Okulda Zorbalığı Durdurmanın 5 Yolu

Okulda Zorbalığı Durdurmanın 5 Yolu
Zorbalığı Durdurmanın ve Harekete Geçmenin 5 Yolu

Zorbalığın önüne geçmek adına eğitimcilere büyük bir görev düşüyor. Aile içerisinde verilmeyen eğitim sizleri biraz zorlayabilir ancak öğrenciyi şekillendirecek ve ona yol gösterecek olan da kesinlikle sizlersiniz. Az sonra bahsedeceğimiz hususların üzerine eğilebilir ve daha dikkatli davranabilirsiniz. Gelin hep birlikte bu detaylara göz atalım.

Rol Model Olun:

Zorbalığın ve tacizin önüne geçmek için yapılacak en önemli şeylerden biri de gerçek bir rol model olmaktır. Öğrencileriniz, ailelerinden ayrıldıktan sonra, yani okul hayatları boyunca örnek olarak sizi seçiyor ve size göre hareket ediyorlar. Zorbalık ve tacizin önüne geçmek için onlara bunu cümleleriniz ya da uyarılarınız ile anlatmak yerine davranışlarınız ile göstermek durumundasınız. Ders içerisinde bir öğrenciye yüksek sesle bağırmak ve dersi bu ses tonu ile sürdürmek emin olun yapacağınız en büyük hatalardan bir tanesidir. Öğrenci bunu doğru kabul edip, yüksek sesle konuştuğunda ya da sert davrandığında sözünü geçirebileceğini düşünmeye başlıyor. Söylediğiniz şeyle yaptıklarınızın örtüşmesi gerekiyor, aksi takdirde defalarca tekrar etseniz dahi çözüm üretemeyecek ve sonuç elde edemeyeceksiniz.

Sorunun Nedenlerini Araştırın

Devam eden bir zorbalık ve taciz durumu söz konusu ise öğrenciniz ile konuşun ve hatta ailesi ile de sık sık görüşmeler yapın. Sorunun ana nedenini tespit etmek, bu sorunu çözmek adına en önemli adımlardan biri olacaktır. Aileden yardım alabilirsiniz ve bu konuda onları da uyarmaktan çekinmeyin. Çocuk, öncelikli eğitimi ailede alıyor ve ailede bu tür bir durum söz konusu ise kesinlikle davranışlarına da yansıyacaktır.

İlkeler Rehberi

Uyarmaktan çekinmeyin. Hazırlayacağınız ilkeler rehberini öğrencilerinize sık sık okuyun ve yapılmaması gereken davranışları sergilediklerinde ne tür yaptırımlar ile karşı karşıya geleceklerini de özellikle vurgulayın. Korkutmak ya da tehditten bahsetmiyoruz. Eğitimde mutlaka cezalandırmalara da yer veriyoruz ancak bunu yaparken çocuğun zihinsel gelişimine etki edecek en küçük unsurdan özellikle kaçınıyoruz.

Uyarılarınızı dinlemediği takdirde yaptırım uygulayabilirsiniz ve aynı hatayı tekrar etmesini bu şekilde önlemek de mümkün olacaktır.

Kontrol Edin

Etrafta büyükler olmadığı zaman çocuklar daha rahat hareket edebiliyor. Eğer okul müdürü iseniz nöbetçi sayısını arttırabilirsiniz. Şiddete, zorbalığa ve tacize yatkın olan çocukların denetimini arttırabilir ve kontrol altında olduğunu hissettirebilirsiniz. Bu sayede yasak olan şeyleri yapmaktan çekinecek ve bir süre sonra bundan vazgeçecektir. Gözünüzün üzerinde olduğunu anlaması gerekiyor, aksi takdirde daha fazla cesaret kazanıp eylemlerini sürdürecek ve bundan vazgeçmeyecektir. Burada okul müdürü ile birlikte öğretmenlerimize de büyük bir sorumluluk yükleniyor.

Okul Değerlerini Anlatın ve Etkinlikler Düzenleyin

Zorbalık ve taciz adını verdiğimiz hoş olmayan davranışların kötü olduğunu anlatan etkinlikler düzenleyin. Eğer gerekiyorsa ebeveynler ile iş birliği yapın. Hiçbir aile çocuğunun tacize ve zorbalığa yatkın olmasını istemez ve emin olun bu konudaki olumlu tekliflerinize sıcak bakacaklardır.

Öğrencilerinize okul değerlerinden ve yine okul içerisindeki kurallardan bahsedin. Öğrenmek ya da anlamak istemiyorsa bu etkinliklerin sayısını arttırın. Zihnine kazımak için daha fazla iletişim kurun ve kuralların varlığından sık sık haberdar edin.

Bu tür durumlarda birlikte hareket etmek gerçekten daha doğru ve daha sağlıklı bir çalışmalar bütünü olacaktır. Ebeveynler, müdür, öğretmenler ve hatta gerekiyorsa okul personelinden de yardım alabilirsiniz. Sabırlı olmak her zaman söylediğimiz gibi en önemli hususlardan biri ve sağlıklı öğrenciler, sağlıklı bireyler yetiştirmek istiyorsanız, okulunuzun güvende olduğunu öğrencilerinize de yansıtmak zorundasınız. Bu konuda kapsamlı bir çalışmaya ihtiyacınız olabilir.