Okul Üniformalarının Artıları ve Eksileri

Okul Üniformalarının Artıları ve Eksileri
Okul Üniformalarının Artıları ve Eksileri

Neden üniformalar var ve neden öğrenciler buna mecbur tutuluyor. Bu yazımızda bu tür sorulara yanıt vereceğiz ve hem artıları hem de eksileri konuşacağız

Avantajları: Aidiyet Duygusu

Hangi eğitim kurumuna ait olduğunuzu gösterir. Okula olan bağlılığı arttırdığına yönelik birtakım sonuçlar da elde edilmiş ve öğrencilerin düşünceleri de bu şekilde. Tekdüze gibi görünse de birçok artısı söz konusu ve öğrencileri ayırt etme konusunda eğitimcilerin işini de bir hayli kolaylaştırıyor.

Okul Ruhunu Aşılıyor

Birlikteliği güçlendirme ve okul ruhunu somut bir şekilde ön plana taşıma konusunda da üniformalara ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. Sıradan bir kıyafet gibi görünebilir ancak detaylı bir inceleme yaptığınızda çok sayıda avantajı olduğunu sizler de göreceksiniz. Bu yalnızca bizim ülkemizde değil, birçok Avrupa ülkesinde de bu şekildedir.

Tasarruf

Sık sık kıyafet değiştirmek zorunda kalmazsınız. 1 yıl ve hatta daha uzun süre giyebiliyorsunuz ve bu da tasarruf konusunda bütçelerinize belli oranda katkı sağlayacaktır.

Sosyal Ayrımcılık Ortadan Kalkar

Zengin fakir, işçi patron gibi unsurları ortadan kaldıran bir seçim olacaktır. Zengini de aynı kıyafeti giyecek fakiri de. Bu sayede öğrenciler arasında herhangi bir sosyal ayrımcılığın olmadığı da net bir şekilde vurgulanıyor. Aksi bir durum olduğunu düşünün lütfen Zengin öğrenci her gün farklı ve şık bir kıyafet ile gelirken fakir öğrenci aynı ve sıradan bir kıyafet ile gelecek ve sonrasında bu öğrencinin psikolojinin sağlıklı olmasını bekleyeceksiniz? Ne yazık ki bu mümkün değil ve bir süre sonra öğrencide kıskançlık ve imrenme duygusu ön plana çıkacaktır. Bu durum arkadaşlık ilişkilerini de olumsuz etkiler ve aynı zamanda başarıya da ket vuracaktır.

Güven Unsuru

Okul içerisinde bulunması gereken şahıs ve öğrencileri tespit etmek için personele ve eğitimciye fayda sağlar. Çeteleri ve farklı grupları tespit etmek ve aynı şekilde müdahale etmek bu sayede daha kolay ve hızlı olacaktır.

Zorbalığı Ortadan Kaldırır

İyi ve güzel kıyafet giyen çocuklar akran zorbalığına maruz kalabiliyor ve tek tip kıyafet zorunluluğu ile birlikte zorbalık oranını düşürmek mümkündür. Bu konuda da artı değer taşıyan bir kural olduğunu belirtmek gerekiyor.

Dezavantajları: Özgürlüğü Ortadan Kaldırır

Kendini kıyafet seçimi ile ifade etmek isteyen öğrenciye ne yazık ki kısıtlama getiriyor ve bu da özgürlüğü bir nebze de olsa ortadan kaldırıyor. Eksi olarak bakıldığında gayet mantıklı bir söylem olduğunu da görebiliyoruz.

Dış Zorbalık

Üniformalar sayesinde farklı okullardan öğrenciler birbirini daha kolay tanır hale geliyor. Okul ya da personel ile sorunu olan öğrenciler, ilgili okulun öğrencilerini daha kolay tespit edebiliyor ve zaman zaman zorbalık yapabiliyorlar. Bunun önüne geçmek elbette mümkün ve güvenlik önlemlerinin arttırılması da bu bağlamda yeterli olacaktır.

Karar Verme Becerisini Zedeliyor

Kendi kıyafetini kendi seçmesi gereken bireyi engellemiş oluyoruz ve bu konudaki kısıtlama durumu karar verme becerisini de belli oranda zedeliyor. Artıları ve eksileri ile çelişen bir durum olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz ancak artılar daha fazla olduğu için bizler de bu konuyu destekliyoruz.

Tek tip kıyafet, yıllardır zorunlu olan bir uygulama ve aslında yalnızca eğitim kurumlarında değil, günümüzde birçok alanda da tek tip kıyafet detayı karşımıza çıkıyor. En önemlisi de ayrımcılık detayı ortadan kaldırılıyor ve her öğrencinin eşit olduğunu kıyafetler ile de bir kez daha ispat etmiş oluyoruz.

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER