Öğrenim Yeri: Sınıfların Fiziksel Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Öğrenim Yeri: Sınıfların Fiziksel Ortamı Nasıl Olmalıdır?
Öğrenim Yeri: Sınıfların Fiziksel Ortamı

Eğitim çalışmalarında sınıfın fiziksel ortamının büyük bir önem taşıdığını hepimiz biliyoruz. Yapacağımız düzenlemeler neticesinde öğrencileri derse teşvik etmek çok daha kolay bir hal alacaktır ve bu anlamda eğitimciye de büyük bir görev düşüyor. Dilerseniz ideal sınıf ortamının nasıl olması gerektiğine ve ne gibi düzenlemeler yapılabileceğine hep birlikte göz atalım

  • Yerleşim düzeni, en önemli unsurlardan biri. Öğrencilerin, eğitimciyi görebilmeleri ve rahat bir şekilde duyabilmeli adına sıra düzeni de bu detaylar bağlı olarak belirlenmelidir.
  • Sınıflar, devam eden bir eğitim çalışmasına ev sahipliği yaptığı için sürekli olarak temiz tutulmalı ve bu konuda eğitimcinin de katkıda bulunması gerekiyor. Öğrencileriniz ile birlikte yapacağınız temizlik etkinliği ise çok daha eğlenceli ve keyifli bir hal alacaktır. Aynı zamanda öğrencilerinize temizlik alışkanlığı da kazandırmış olacaksınız.
  • Fiziksel ortamın yanı sıra eğitimcinin dikkat etmesi gereken hususlar da var ve özellikle kılık kıyafet konusunda çok daha hassas bir tavra sahip olmalıdır. Öğrencilerini rahatsız edecek ya da onların dikkatini çok fazla çekecek kıyafetlerden kaçınmanızı tavsiye ediyoruz. Bu sayede odak noktalarını yakalamak da daha kolay ve daha sağlıklı olacaktır.
  • Öğrencinin daha kolay ve hızlı öğrenmesini sağlamak, kendini fiziksel olarak daha rahat hissetmesini sağlamak ve son olarak motivasyona katkıda bulunmak adına sınıfın fiziksel ortamının uygunluğunun büyük önem taşıdığını bir kez daha hatırlatmak isteriz.
  • Sınıf içerisinde yer alan nesnelerin, belli bir düzende olması ve bu düzene uygun şekilde dizilmesi gerekiyor. Dikkat dağınıklığına sebebiyet verecek herhangi bir nesneye yer vermemenizi öneriyoruz.
  • İdeal sınıf mevcudu olarak 30 kişilik bir sınırlama getirilmiş durumda ve bu sayının altındaki rakam, öğrenmeye daha uygun bir ortam yaratıyor. 30ün üzerinde bir sınıf mevcudu varsa eğer öğrencilerin tamamına ulaşmanız pek kolay olmayacaktır ancak imkansız da değildir.
  • Kalabalık sınıf mevcudu ile birlikte öğrencinin dikkati daha çabuk dağılacaktır ve bu tür sınıflarda eğitimin, öğrenci merkezli olarak düzenlenmesi gerekiyor.
  • Var olan fiziksel değişkenlerin, öğrenciyi motive edecek, derse katkısını arttıracak ve davetkar olacak şekilde düzenlenmesi de yine en önemli unsurlardan bir tanesidir.
  • Ses, ışık, yerleşim düzeni ve daha birçok unsur, eğitimci tarafından kontrol altında tutulmalıdır. Yoğun ışık huzmesi, dikkat dağıtıcı detaylardan bir tanesidir ve bu tür bir ortam söz konusu ise gerekli şekilde müdahale edilmelidir.
  • Eğer öğretmen merkezli bir çalışmaya imza atmak isterseniz klasik bir yerleşim düzeni belirleyebilirsiniz. Öğrenciler, birbirinin ensesini görecek şekilde oturtulabilir.
  • Klasik düzende, eğitim araç gereçleri de öğretmene göre ayarlanmalıdır.
  • Öğrenci merkezli bir düzenleme yapmak isterseniz eğer öğrencilerin tek sırada tek başına oturmalarını ve her birinin öğretmenin yüzünü görecek şekilde dizilmelerini sağlamanız gerekiyor.
  • Grup düzeni geçerli ise eğer grup üyeleri birbirinin yüzünü mutlaka görmeli ve bu şekilde dizilmelidir.
  • Sınıf sıcaklığına da değinmek gerekiyor ve yine en önemli konulardan bir tanesi olduğunu da unutmayalım. İdeal sınıf sıcaklığı için 20 C gibi bir değer belirlenmiştir.
  • İdeal bir sınıf düzeni yaratmayı başardığınız takdirde öğrencideki çalışma isteği üst seviyelere taşınacak ve sıkılganlık durumu da ortadan kaldırılacaktır.

İdeal sınıf düzeni, öğretmene dayalı ya da öğrenciye dayalı eğitim modellemesi ile birlikte elbette değişiklik gösterecektir. Başarılı sonuçlar elde edemediğinizde denemekten vazgeçmeyin ve öğrencileriniz için en uygun ortamı yaratana kadar bu değişikliklere devam etmenizi öneriyoruz.

Yazar: Sorubak.com

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER