Öğrencilere Nasıl Öğrenileceğini Öğretme

Öğrencilere Nasıl Öğrenileceğini Öğretme
Öğrencilere Nasıl Öğrenileceğini Öğretme

İçinde bulunduğumuz çağı değerlendirdiğimizde bilgi çağı olarak nitelendirmek ve bunu teknoloji ile yoğurmak gayet makul ve doğru olacaktır. Bireylerin gelişimine katkıda bulunan ve gerçek bir birey olmalarına fayda sağlayan eğitim süreci ise her zaman olduğu gibi yeni dönemde de bir adım öne taşınıyor.

Eğitimciler kadar ebeveynlere de büyük sorumluluklar yüklemek şart ve bu alanda bilinçli insanlar yetiştirmek de yine bizim görevimiz. Öğrencilerinize nasıl öğrenileceğini öğretebilirsiniz ve hatta ilk ders olarak bunu işleyebilirsiniz. Bu konuda elbette belli başlı detaylara dikkat etmeniz ve beli bir yol izlemeniz gerekiyor. Dilerseniz bu yolu alt başlıklar halinde ele alalım ve nasıl öğretebileceğinize de göz atalım.

Düşünme Yollarını Uygulama

Nasıl ve ne şekilde düşüneceklerini öğreterek başlayabilirsiniz. Bunu soru sorarak yapacak öğrencilerin yanı sıra kendi fikirleri ile yola çıkacak öğrencileriniz de olacaktır. Tercih edeceğiniz eğitim modeline bağlı olarak öğrencilerin adaptasyon sorunu yaşamayacaklarını düşünüyoruz. Aksi bir durumda eğitim modelinde değişikliğe gidebilir ve farklılıklara yer verebilirsiniz.

Sorun Çözebilme Yetisi Kazandırma

Öğrenmeyi öğretebilmek için öncelikli olarak sorun çözümlemeleri yapabilmelerini sağlayın. Ortada bir sorun varsa eğer bunu siz çözmeyin. Bekleyin, düşünmelerini sağlayın ve aynı zamanda çözüm üretmelerini için onlara zaman tanıyın. Belki saçmalayacak ve hatta komik öneriler sunacaklar ancak buna ihtiyaçları var ve bu şekilde sorun çözme yetisi kazanacaklardır. Sürekli olarak sizden yardım beklemeleri, öğrenmeyi ve araştırmayı güç hale getireceği için siz biraz daha geri planda kalmak durumundasınız.

Araştırma Yapmalarına İzin Verin

Az önce de ifade ettiğimiz gibi öğrencilerinizin sorunlarını ya da var olan herhangi bir sorunu siz çözmüyorsunuz. Araştırma yapmalarını bekleyip ne tür ya da nasıl bir çözüm üreteceklerini izleyin. Yanlış yapmaları muhtemel ancak bu yanlışları birlikte çözmeniz gerekiyor. Siz yol gösterici görevini üstlenecek ve onları takibe alacaksınız. Bu sayede zorunlu olarak araştırma yapmaya başlayacaklar ve kendi sorunlarını nasıl çözmeleri gerektiğini de öğreneceklerdir.

Bilgiyi Kullanmalarına Fırsat Yaratın

Bilgi paylaşabilirsiniz ve paylaştığınız bu bilgiyi nasıl ya da ne şekilde harmanlayıp kullandıklarını gözlemlemenizi rica ediyoruz. Araştıran, deneyen ve yanılgıları ile birlikte tecrübe edinen öğrenciler, var olan bilgiyi kendi içlerinde şekillendirecek ve en doğru şekilde kullanacaktır. Öğrenmeyi tetiklemek ve daha başarılı kılmak adına en doğru ve en sağlıklı yöntemlerden bir tanesi de budur.

Zamanla gelişen problem çözme yetisi ve yaratıcılık ile birlikte artık bilgiyi daha doğru bir şekilde kullanabilir hale gelecek ve bilgiye aç bir tutum sergileyeceklerdir. Bu detay sayesinde öğrenmenin önünü açmış oluyorsunuz ve derslere olan ilgilerini de arttıracaksınız. Öğrenmeyi öğretmek emin olun mümkün ve vereceğiniz eğitimlerde bunu daha eğlenceli hale getirebildiğiniz takdirde çok daha keyifli dersler sizleri bekliyor olacaktır.

Soru Cevap Etkinlikleri

Zamanın bol olduğu anlarda soru cevap etkinliği yapmanızı tavsiye ediyoruz. Ortaya bir soru atın ve öğrencilerinizin bu soruya kendi düşünceleri ile yanıt vermelerini bekleyin. Cevapları bir havuzda toplayın ve son olarak birlikte değerlendirin. Bu etkinlik, eğlenceli çalışmalardan biri ve aynı zamanda öğrenmeyi öğretmek adına doğru tercihlerden bir tanesi olacaktır.

Soru cevap etkinlikleri sayesinde öğrenciler aynı zamanda grup olarak hareket etmeyi de öğreniyorlar. Eğer dilerseniz onları gruplara ayırabilir ve birlikte düşünmelerine de fırsat tanıyabilirsiniz. Onlar için eğlenceli görünen bu oyun, gerçek bir öğrenmeyi öğretme etkinliğine dönüşecek ve sizler de büyük ölçüde fayda sağlayacaksınız.

Yazar:Sorubak.Com