Öğrencilere Empatiyi Eyleme Dönüştürmeyi Öğretme

Öğrencilere Empatiyi Eyleme Dönüştürmeyi Öğretme
Öğrencileri Empatiyi Eyleme Dönüştürmeyi Öğretme

Karşı taraf gibi düşünme ya da kendini bir başkasının yerine koyma olarak basit bir şekilde tanımlayabileceğimiz empati, ne yazık ki insanımızın en çok ihtiyacı olan şeylerden bir tanesidir. Emptai kurma yetisi kazanıldığı takdirde saygı duymayı da öğreniyoruz ve aslında daha mutlu bir toplum yaratmak bu sayede mümkün hale geliyor. Öğrencileriniz ve çocuklarınız için bu konuda büyük bir çaba sarf etmeniz gerekiyor ve her iki tarafa da büyük bir görev düşüyor.

Farklı bir bakış açısı kazandırmak ve karşısındaki insanın yerine düşünmek, saygı duymayı da öğretecek ve insan ilişkilerini de daha özel bir boyuta taşıyacaktır. Empatiyi öğretmek ve daha da önemlisi eyleme dönüştürmek için uzmanlar tarafından hazırlanan bir program olduğunu biliyor muydunuz?

Bu program sayesinde süreç daha kolay işleyecek ve sizler de daha başarılı sonuçlar elde edebileceksiniz. Dilerseniz neler yapabileceğinizi ve yine bu programı nasıl uygulayabileceğinizi hep birlikte inceleyelim ve soru işaretlerini de ortadan kaldıralım.

Hazırlık Süreci
  • Empatinin gelişebileceği ve uygulanabileceği bir ortam yaratmak durumundasınız. Bu ortamı yaratırken öğrencilerinize uygun şekilde hazırlıklar yapmayı da ihmal etmeyin.
  • Güvenli alan ise bir diğer detay olarak karşımıza çıkıyor ve empatinin uygulanabilmesi için öğrencilerin kendi güvende hissedeceği bir ortama ihtiyaçları olacaktır.
  • Empatiyi uzun uzun anlatın ve bunu yaparken örnekler vermeyi de ihmal etmeyin.
  • Duygusal becerinin geliştirilebilmesi için empati yapan bir bireyi örnek gösterin ve karşı tarafın bu durumda neler hissettiğini anlatmaya çalışın.
Hissetme Süreci
  • Grup oyunu ile birlikte bu sürece adım atabilirsiniz ve emin olun çok daha keyifli bir hal alacaktır. İçsel çatışmaların çözümlenmesi adına özel bir oyun ve öğrencileriniz ile birlikte bu oyunu oynayabilirsiniz. Bu oyunda herkes kendini arkadaşının yerine koyarak onun gibi düşünür ve kendisine nasıl davranılması gerektiğini çözümler.
  • Davranışlara bağlı olarak öğrencilerinizin nasıl hissettiğini sorun. İyi ve kötü davranışlar olarak ayrım yapın ve nasıl hissettiklerini öğrenin. Bu hareket sana yapılsa ne düşünürdün ya da sana böyle davranılsa ne hissederdin şeklinde sorular sorun ve bu soruların sayısını arttırın.
  • İş birliği yapın. Kötü davranışları ele alarak aslında nasıl olması gerektiğini anlatın ve bu anlattıklarınızı oynayarak örneklendirin.
Harekete Geçin
  • Ortak değerleri konuşun ve bu değerlerin nasıl korunması gerektiğini anlatın. Anlattıklarınızı uygulamalarına yardımcı olun ve yine arkadaşları ile birlikte hareket etmelerine yardımcı olun.
  • Sosyal davranışları konuşun ve konuştuklarınızı birlikte uygulayın. Bir toplu taşıma ortamı yaratın ve sözlü tartışan iki kişi belirleyin. Bu tartışmada her iki tarafın birbiri gibi düşünmesini ve ne yaparlarsa daha doğru olacağını sorun ve oyunlarını izleyin.
  • Empatiyi eyleme dökmeleri için ödevler verin ve gerekiyorsa bunu aileler ile de paylaşın. Empati yetisinin kazandırılabilmesi için yalnızca eğitimciler değil, aynı zamanda ailelerin de devreye girmesi gerekiyor.

Yazımızın başında da ifade ettiğimiz gibi özellikle son dönemde en çok ihtiyaç duyduğumuz şeylerden bir tanesi de empati kurma becerisidir. Düşündüğümüzde çok da zor değil fakat bizler bunu yapmak ve yerine getirmekten ısrarla kaçınıyoruz. Kendi yaptığımız şey bize yapıldığında sinirleniyor ve çıldırıyoruz. Oysaki empati kurma yetisine sahip olan biri nerede nasıl ve ne şekilde davranması ya da tepki vermesi gerektiğini bilir. Eğitim ile düzeltilebilecek bir sorun ve bu konuda eğitimcilerimize fazlasıyla güveniyoruz.

Yazar:Sorubak.Com