Öğrenci Başarısının Tanımı Sizin için Ne Anlama Geliyor?

Öğrenci Başarısının Tanımı Sizin için Ne Anlama Geliyor?
Öğrenci Başarısının Tanımı Sizin için Ne Anlama Geliyor?

Her ebeveyn, başarılı bir çocuk yetiştirmek ister ve özellikle yeni nesil ailelerde bu kaygının daha yoğun ve güçlü olduğunu görebiliyoruz. Öncelikli olarak başarılı öğrenci tanımlaması yapmak gerekiyor ve çocuğunuzdan neler beklediğinizi bilmek durumundasınız. İlkokul eğitimi ile birlikte aileler de harekete geçiyor ve en küçük başarısızlık ya da olumsuz bir olayda hatayı hem çocukta hem de kendilerinde arıyorlar.

Paniklemenizi gerektirecek bir durum değildir çünkü henüz eğitim hayatına yeni adım attı ve öncelikli olarak adapte olmasını beklemek durumundasınız. Evde eğitime devam etmekten vazgeçmeyin ve bu konuda öğretmenlerinden de yardım alın.

İlkokul Süreci ve Başarı Kriteri

İlkokulda öğretmen ve ebeveynlerin öncelikli başarı beklentisi, öğrencinin okuma yazmayı hatasız bir şekilde sökmesi ve ilerletmesidir. Çocuğum geç öğreniyor ya da geç okuyup yazdı gibi bir kaygı gütmenize gerek yok. Ya da bu durumun ilerleyen dönemlerde öğrenmesini güçleştireceğini düşünmek de büyük bir hata olacaktır. Her çocuk aynı başarı ya da öğrenme düzeyine sahip değildir. İlkokulda okuma yazma öğrenmek ve devamında dört işlemi sorunsuz bir şekilde yapabiliyor olmak birçoklarımız için başarı kriteri ve bunu erken yaşta yerine getiren çocukları da başarılı öğrenciler olarak tanımlıyoruz. Daha fazlasını beklemek ve istemek için henüz biraz erken ve sabırlı davranmak zorunda olduğunuzu da unutmayın.

Başarı Yalnızca Öğretmen ile Olmaz!

Bu algıyı yıkmak gerekiyor. Çocuğum nasılsa okula gidiyor, artık öğretmeninin himayesinde gibi kaygısız bir tavır ne yazık ki başarılı öğrenci kavramına bir hayli uzak bir tavır olacaktır. Anne ve baba olarak evde eğitimlere aralıksız devam etmeniz gerekiyor. Okulda öğrendiklerini birlikte tekrar etmek durumundasınız ve üzerine koyabileceğiniz birçok şey var.

Başarı yalnızca öğretmen desteği ve katkısı ile mümkün değildir. Okuldan çıktığında da eğitim devam etmeli ve ebeveynlerin de bu konuda daha bilinçli bir şekilde hareket etmeleri gerekiyor. Aksi takdirde belirlediğiniz başarı kriterlerini yerine getirmek ne yazık ki çok daha uzun zaman alacaktır.

Gerçek Başarı Nedir?

Bu kesinlikle okul başarısı değildir. Geç öğreniyor olabilir ya da eğitim hayatında başarısız bir öğrenci de olabilir ancak sosyal hayatında ortaya koydukları ya da kurduğu iletişimin kalitesi de çocuğun başarısını gün yüzüne çıkartacaktır. Ne yazık ki bizim toplumumuzda okul her şey anlamına geliyor ve eğer bir çocuk okulda başarısız ise onun geleceğinin parlak olmadığını düşünüyoruz. Eğitim hayatında başarısız olan bir öğrencinin, sanatsal çalışmalarda ya da sosyal alanlarda başarılı olacağını aklımıza getirmiyoruz.

Gerçek öğrenci başarısı, tüm bunları içine alan ve okul eğitimi ile birlikte sosyal faaliyetleri, sanatsal çalışmaları ve iletişimi ön plana taşıyan bir havuzdur. Gerçek başarıyı elde etmek adına ailelerin de bilinçli bir tavır sergilemeleri gerekiyor. Çocuğunuzu dersler ile boğmak yerine dış dünyayı tanımasını da sağlayın ve ona özel bir hobi edinmesi adına yardımcı olun. Bu sayede kendini daha farklı alanlarda geliştirme imkanı bulacak ve başarılı olacağı bir alan mutlaka tespit edecektir.

Motivasyonunu düşürmeyin ve ne yazık ki birçok ebeveyn bunu yapmaya devam ediyor. Başarısız olduğu anlarda onun yanında yer almak yerine azarlamayı ya da başarısızlığını yüzüne vurmayı tercih ediyorsunuz. Bu durum ona herhangi bir şekilde artı değer olarak dönmeyecektir. Tam aksine motivasyonunu kaybedecek ve onu sosyal hayattan da uzak tutacaktır. Büyük bir sorumluluk üstleneceksiniz ve başarı için sizler de mücadele edeceksiniz.

Yazar: Sorubak.Com

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER