Nasıl Bir Öğretmen Olmak İstiyorsunuz?

Nasıl Bir Öğretmen Olmak İstiyorsunuz?
Nasıl Bir Öğretmen Olmak İstiyorsunuz?

Öğrencilerinize en iyiyi göstermeye ve onlarla sıkı ilişkiler kurmaya hazır mısınız? Elbette endişeleriniz olacak ya da strese gireceksiniz ancak zamanla hepsini unutacak ve mesleğinizin ne kadar kıymetli ve eğlenceli oluğunu sizler de fark edeceksiniz. Peki nasıl bir öğretmen olmak istediğinize karar verdiniz mi? Bu konuda soru işaretleriniz varsa eğer az sonra bahsedeceğimiz detaylardan yardım alabilir ve fikir edinebilirsiniz.

  • Samimi olmak sizin işiniz. Soğuk davranmak ya da öğrencilerinize karşı bir set çekmek ne yazık ki hiçbir şekilde işinize yaramayacak ve tam aksine onlardan uzaklaşmanıza neden olacaktır. Samimi ve içten bir tavır her insanın hoşuna gider ve çocuklarınız da bunun karşılığını mutlaka verecektir.
  • Sevgi bağı kurmanız gerektiğini zaten biliyorsunuz ancak bu konuda zorlandığınız anlar da olacaktır. Öğrencileriniz sizi belli dönemlerde zorlayabilir fakat aranızdaki güçlü bağı hiçbir şekilde kopartmayın.
  • Nasıl bir öğretmen olacağınıza karar verirken sabır kriterini mutlaka ön planda tutun. Kendi seviyenizdeki insanlar ile konuşmuyorsunuz ya da iletim kurmuyorsunuz. Tepkiler, davranışları, cümleler ve her şey Size garip ya da ilginç gelebilir ancak onların seviyesine inme konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamayacaksınız. Alışma süreci zor olabilir fakat gerekli sabrı gösterdiğinizde kesinlikle başarılı sonuçlar elde edeceksiniz.
  • Empati kurma yetisi kazanmalı ve kazandırmalısınız. Kendinizi onların yerine koyarak hareket ettiğinizde emin olun elde edeceğiniz sonuçlar çok daha sağlıklı ve tatmin edici olacaktır. Az önce de belirttiğimiz gibi yetişkin bireyler değil ve bazı davranışları size mutlaka garip gelecektir. Empati kurabildiğiniz ölçüde iyi bir öğretmen olacak ve daha da önemlisi öğrencilerinizin taleplerine daha sağlıklı bir şekilde yanıt verebileceksiniz.
  • Sorumluluk almaktan korkmayın. Bu sizi yalnızca iyi bir öğretmen değil, aynı zamanda iyi ve olgun bir bireye dönüştürecek ve kişisel gelişime de katkı sağlayacaktır. Sorumluluklarınız, bir öğretmen olarak diğer meslek gruplarına kıyasla çok daha fazla ve sizler de bu bilince sahip durumdasınız.
  • Korkutmayın! Sizler eski nesil bir eğitimci değilsiniz ve tam aksine çağdaş olanı kabul ediyorsunuz. Geleneksel eğitimdeki örneklerden uzak durun. Azarlamak, vurmak, sert tartışmalar içerisine girmek ne size ne de öğrencilerinize herhangi bir şekilde fayda sağlamayacaktır. Daha naif ve daha mütevazı bir tavır ile öğrencilerinizin karşısına çıkmanız gerekiyor. Emin olun sonuçları sizleri de tatmin edecek ve işinize daha sıkı sarılmanıza yardımcı olacaktır. Çocuklarınız sizden korkmasın, tam aksine her türlü sorunda önce sizi ziyaret etsin ve şikayetlerini de sizinle paylaşsın.

Nasıl bir öğretmen olacağınızı tabii ki bilmiyoruz ancak ne istediğinize karar vermeniz konusunda sizlere bir nebze de olsa yardımcı olmak isteriz. Yukarıda bahsi geçenlerin büyük bir kısmını uyguluyor olabilirsiniz ancak henüz mesleğe yeni başlayacak olan hocalarımız için bir bilgilendirme yapmak istedik.

Yazımızın başında da ifade ettiğimiz gibi sizler çok kıymetli bir mesleğe sahipsiniz ve bu kıymetli mesleği bir adım daha öne taşımak da yine sizlerin elinde. Göstereceğiniz çaba ve gayret neticesinde daha sağlıklı ve daha mutlu bireyler yetiştirebilirsiniz. Mesleğin ilk yıllarında zorlanabilir ve adaptasyon sorunu yaşayabilirsiniz ve bu tür anlarda tecrübe sahibi eğitimci dostlarınızdan yardım almanızı tavsiye ediyoruz. Bir yol göstericinin olması ve bu yolda sizlere yardımcı olması kesinlikle başarılı sonuçlar doğuracak ve sizlere de katkı sağlayacaktır. Bu güzel mesleğin en önemli temsilcileri sizlersiniz