Modern Dünyada Çocuk Yetiştirmek İçin 12 İpucu

Modern Dünyada Çocuk Yetiştirmek İçin 12 İpucu
Çocuk Yetiştirmek: Modern Dünyada Çocuk Yetiştirmek İçin 12 İpucu

Dünyada insanın en önemli işi, yüzünü ağartacak çocuklar yetiştirmektir diyor Bertrand Russell

Çocuk yetiştirmek kabul edilmelidir ki dünyanın en önemli ve en zor işlerinden biridir. Her çocuk farklıdır ve bu nedenle bütün çocukları yetiştirmek için mükemmel bir yol yoktur. Ancak, çocuk yetiştirmek için bazı pratik uygulamalar vardır.
Bu yazımızda tüm ebeveynler için tavsiye niteliğindeki 12 pratik uygulamayı bulacaksınız.

1-Çocuğunuza İnanın
Ebeveynler çocuklarının hayatında amigoluk görevi görmelidir.0nları tüm konularda desteklemeli, inancını göstererek onu yeteneği doğrultusunda teşvik etmelidir.
Anne baba olarak inancınızı gösterdiğiniz takdirde çocuklarınız daha azim ve istekle hedeflerine ulaşacaklardır.

2-Çocuğunuz Bırakın Kirlensin
Çocuğunuz kirli kalma fırsatına sahip olsun. Onların steril ve temiz kalması için yaşamda bolca zamanları var. Bırakın çocuğunuz doğayı tanısın... Çamur, kum, toprakla
oynayarak yaratıcıklarını geliştirsin.

3-Çocuk Yetiştirmek Bir Yarış Değil
Çocuğunuz için doğru olanı yapın ve diğer ebeveynlerin neler yaptıklarını merak etmeyin. O veli çocuğuna şunu giydirmiş, en güzel doğum gününü yapmış ya da futbol, gitar vb. kurslara göndermiş, o zaman ben de göndereyim, en de yapayım demeyin.
Her çocuğunun becerisi, ilgi alanı zevkleri başkadır. Çocuklarımız robot değil, çocuk yetiştirmekte yarış değildir. Unutmayın!

4-En Önemlisi Güvenlik
Çocuğunuzun yaşamının özellikle ilk üç yılında en büyük amacımız onları evde ve sosyal çevrede olabilecek kazalardan korumaktır. Yaşadığınız evi güvenli bir hale getirin. Örneğin pencerelere çocuk kilidi, prizlere kapak taktırın, güvenli yatakta uyutun, boğazına kaçabilecek ufak çaptaki oyuncakları ortadan kaldırın. Çocuk yetiştirmek ve çocuk büyütmekte en önemli faktör onları güvende tutmaktır.

5-Bir İlk Yardım Kursuna Katılın
Konu çocuk olduğunda en ufak bir olumsuzlukta dahil tüm ebeveynler panik olurlar. İşte bu panik havasından kurtulmak, herhangi bir kriz ortaya çıktığında ne yapacağınızı bilmek için kendinizi hazırlayın. Bunun için bir ilk yardım kursuna katılın.

6-Tuvalet Eğitimi
Çocuk yetiştirmek ve özelliklede tuvalet eğitimi sabır ister. Kendinize ve çocuğunuza bir iyilik yapın çocuğunuz hazır olana kadar bekleyin. Çocuğa yapılan aşırı baskı, büyük olasılıkla başarılı tuvalet eğitimini olumsuz etkiler. Bu süreçte çocuğunuzu motive etmek, kendi tuvalet imkanını karşılamak için bir lazımlık satın alabilir, tuvalet eğitimi hakkında çocuk kitapları okuyabilir, birlikte alış verişe çıkıp kendi iç çamaşırını seçmesi konusunda çocuğa yardımcı olabilirsiniz. Çocuk hazır olduğunda size ipuçları verecektir bu ipuçlarını kaçırmayın.

7-Çocuğunuza Kurallar Koyun
Çocuklarınıza kural koymak onları gerçek dünyaya hazırlamada yardımcı olur. Yalnız bu kuralları koyarken bir diktatör edasıyla değil, neyi neden yapması gerektiğini izah ederek yapın. Çocuklar onlardan ne beklendiğini bilmek ister. Örneğin okula giden bir çocuğun erken yatması gerektiğini, böylelikle güne daha zinde kalkıp derslerinde başarılı olacağını belirtin. Ya da gençliğe yeni atmış bir çocuğa akşam dışarı çıkma yasağı koyarken çevredeki olumsuz etkenleri anlatarak, başına gelebilecek kötü bir durumda ne kadar üzüleceğinizi ve onu sevdiğinizi belirtin.

8-İyi Bir Çocuk Yetiştirmek İçin Çocuğunuza İyi Birer Örnek Olun
Çocuklarınız sizi izliyor... Ebeveynler olarak hayatın her anında sizleri gördüğü için sizi rol model alıyor ve anne babanın her türlü davranışı çocuklar tarafından taklit ediliyor. Çocuğunuzu hayata hazırlarken onlara iyi birer örnek olun. Örneğin tüm aile ile birlikte oynanan bir oyunda kazanmak kadar kaybetmenin de normal olduğunu gösterin. Onun yanında yapılabilecek en ufak bir hile çocuğun okul ve diğer sosyal hayatını da olumsuz yönde etkileyecektir.

9-Çoçuğunuzla Çocuk Olun
Çocuklar yetişkinlerden daha farklıdır. Fiziksel olarak daha aktif, yetişkinlere göre daha fazla uykuya ihtiyaçları vardır ve hayatı tanımak için doğal olarak son derece meraklıdırlar. İki yaşındaki bir çocuğun saatlerce oturup sessiz kalması mümkün değildir. Onların birer minyatür yetişkin gibi davranmasını beklemeyin. Çocuğunuzla oyunlar oynayın, birlikte parka gidin, çocuk merkezli bir atmosferde onunla birlikte oyunlara katılıp merak ettiği her şeyi çocuğunuza anlatın.

10-Kendinize Zaman Ayırın
Çocuk bakıcısı bütçeniz yok, çocuğunuz için tam zamanlı bir bakıcı iseniz kısa zamanlıda olsa kendinize vakit ayırın. Çocuk yetiştirmek ruhsal ve fiziksel olarak yorucudur. Bu kısa molalar size iyi gelecektir.

11-Çoçuğunuzun Başarısız Olmasına İzin Verin
Çocuğunuz hata yapabilir bırakın yapsın. Onların başarısız olmasına izin verin. Özellikle çok küçük yaştaki çocuklar başarısızlığı hisseder, nerde hata yaptığını anlamak için tekrar tekrar dener. Örneğin bir kule yapımında parçalar yere düştüğünde ağlayıp sizden yardım bekleyebilir. Ona koçluk edip anlatın ama müdahale etmeyin. Unutmayın ki çocuğunuzun her döneminde yanında olamayacaksınız.

12-Çocukluklarını Yaşasınlar
Çocukluk insan hayatının en güzel ve tekrarlanamaz dönemidir. Çocuk demek oyun demektir... Onlara çocukluğunu yaşama fırsatı verin. Çok fazla baskı kurup onunla
ilgili kararlar almak yerine, çocuğunuza da tercih hakkı verin. Bırakın çocuklar çocukluklarını yaşasınlar.

Sonuç Olarak;
Hepimiz ebeveyn olarak hata yapabiliriz. Mükemmel ebeveyn diye bir şey yoktur. Kendini bu kadar üzme...Çocuklar yaptığımız hatalara rağmen büyüyecek önemli olan
çocuklarımıza her dönem sevgi ve ilgimizi göstermektir.

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER