Meslek liselerinde ek puan kalktı mı?

Meslek liselerinde ek puan kalktı mı?

2016 yılında çıkan ÖSYM kılavuzunda meslek liselilerin aleyhine olan bir konu dikkatleri çekti. Yapılan yazılı açıklamada verilen bilgiye göre 2012-2013 yılları arasında meslek lisesi kaydı yapılan ve bu yıl 12. Sınıfa geçen öğrenciler artık sınavlarda ek puan alamayacak. Ancak 2012 yılından daha önce meslek lisesine kayıt olan öğrenciler bu yasadan etkilenmeyecek.

Çıkarılan yeni yasa ile birlikte kararlaştırılan bu haber öğrencilerin 15-30 puan kaybetmelerine neden olacak. Türkiye genelinde toplam 900 bin öğrencinin etkileneceği bu yasa ile birilikte meslek liseli için üniversite hayali daha da zorlaştı.

Başarı Ek Puanı Nasıl Hesaplanıyor

Eskiden normal bir liseden mezun olan öğrenciler ve meslek liseli öğrenciler orta öğretim başarı puanlarının 0,12 ile çarpılmasından sonra çıkan değeri aldıkları puanlara ekleyip daha iyi bölümlere kayıt yaptırabiliyordu. Ayrıca meslek liseliler bu puana ek olarak kendi bölümlerini tercih ettiklerinde ilgili bölümlere yerleştirilme puanlarına 0,06 ile çarpılan değer kadar ek puan veriliyordu. Bu durumda meslek liseliler diğer liselilerin otomatik olarak önüne geçebiliyordu. Ancak çıkarılan yeni yasa ile birlikte bu ek puan iptal edildi. Yeni yasaya uyum sağlamak zorunda olan meslek liseli öğrenciler artık daha iyi bir bölüm için daha çok çalışmak zorundalar. Bu duruma örnek verilecek olursa öğretmen lisesinde okuyan bir öğrenci eskiden ÖSYM puanına ek olarak alacağı 15-30 puanı şimdi alamayacak.

Meslek liseli öğrencilerin yanında ayrıca güzel sanatlar ve spor lisesi öğrencileri de bu yasadan etkilenen öğrenciler arasın da yerlerini aldı. Bu öğrencilerde eskiden rekreasyon ve spor yöneticiliği bölümlerini tercih ettiklerinde ek puan alıyordu. Yeni çıkan yasa ile bu hakları geçersiz oldu.

2016 ÖSYM Kılavuzunda Yazanlar

ÖSYM klavuzun da yazan bilgiler aynı şekilde ÖSYM resmi internet sitesinde de tüm kamuoyuna duyuruldu.

-Orta öğretim kurumlarında eğitim gören ve belirtilen okullardan mezun olan 2012 yılı ve öncesi öğrencileri OBP puanlarının 0,12 katını ek puan olarak alacaklar. Ayrıca kendi bölümleri ile ilgili olan üniversite bölümlerini tercih eden öğrenciler de 0,06 katı ek puan alacaklar.

-Öğrencilerin yaralanması için geliştirilen yukarıda ki ek puanlar sadece 30 Mart 2012 yılından önce ilgili liselere kayıt yaptıranlar için geçerli olacak. Bu tarihten sonrakiler için 0,06 ile çarpılan ek puan verilmeyecek.

Rehberlik uzmanlarından olan Celil Varlar konuşmasında 2016 yılı itibariyle meslek lisesi ve benzeri liseleri tercih edecek olan öğrencilerin tercihlerinden döneceği sinyallerini de verdi. Bu durumdan en çok etkilenecek olan lisenin de öğretmen liseleri olduğunu söyledi. 2016 yılından sonra meslek liseli için üniversite kazanmak daha da zorlaştı.

İlgili yasa sonrası teselli olarak görülen sınavsız geçiş hakkının devam ettiği bilgisi de ilgili kılavuzun içinde yer almakta. Yani meslek liseli öğrenciler isterlerse kendi branşların da eğitim veren önlisans bölümlerine sınavsız kayıt olma hakları devam ediyor.

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER