LYS'nin iptali için dava açıldı.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı da (YGS) şifre iddialarının ardından Konyalı öğrenci M.A.O. adına YGS in iptali için Ankara 7 ci İdare Mahkamesi e dava açan Avukat Ahmet Gürol Şağban, bu kez de Edirneli öğrenciler B.E. ve M.A. adına yapılacak LYS in iptal edilmesi için Danıştaya dava açtı.

Avukat Ahmet Gürol Şağban, dava için Danıştay ilgili Daire Başkanlığı a gönderilmek üzere Konya Nöbetçi İdare Mahkemesi e başvurduğunu söyledi. Şağban YGS in yapılacak olan LYSye yüzde 40 oranında etki edeceğini belirterek, LYS için iptal gerekçelerini şöyle açıkladı: 2011 LYSye, 2011 YGS Sınavının etki edeceğine ilişkin düzenleyici işlem de açıkça hukuka aykırı hale gelmiştir.

YGS sonuçlarına yapılan itirazları hatırlatan Şağban, Danıştaya yaptıkları başvurunun sadece şifre iddialarına dayanmadığını söyledi. Avukat Ahmet Gürol Şağban, şöyle dedi: 2011 YGS Sınavının 6 bin 114 sayılı ÖSYM Kanununun 7nci maddesinin 1inci fıkrasında belirtilen güvenilirlik, gizlilik, tarafsızlık, bilimsellik ve fırsat eşitliği ilkelerine aykırı bir sınav olmasıdır. Bu sınava 70 binin üzerinde aday itiraz etmiştir. Bu itirazların neticesinde ÖSYMnin resmi açıklamasına göre 2 bin 500 adayın puanı yükseltilmiştir. Henüz binlerce adayın itirazları neticelenmedi. Düşük puan alan adayların puanları yükseltkildiğine göre, yüksek puan alıp da gerçekte düşük puan alan adaylar da mutlaka olabilir. Bunlara ilişkin hiçbir incemele yapılmamıştır. ÖSYM Başkanı da bu konudaki açıklamasında Biz o tür adayları rastgele inceliyoruz diye açıklama yapmıştır. Böyle bir inceleme doğru ve sağlıklı bir netieceye ulaşmak imkansızdır.

Ayrıca 7 ilde cezaevlerinde tekrarlanan Fen Bilimleri testininde 6111 sayılı kanunun 7nci maddesinin 3üncü fıkrasına göre açıkca aykırılık oluşturduğunu savunan Şağban, Bu sınav tekrarlanmış ancak, adayların puan ve sıralamalarda değişiklik meydana gelmemiştir. Yine 2 bin 500 adayın puanı yükseltilmiş standart sapma değiştiği halde tüm adayların sıralama ve puanları değişmemiştir. Bu nedenle 2011 LYSye, 2011 YGS Sınavının etki edeceğine ilişkin düzenleyici işlem de açıkça hukuka aykırı hale gelmiştir dedi.

2011 YGS sınavının şifre iddaları nedeniyle iptali gündeme gelmiş, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma ardından takipsizlik kararı vermiş ve Ankara 7inci İdare Mahkemesi de savcılık soruşturmasına göre yürütmeyi durdurma istemini reddetmişti.

Haber Türk

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER