KPSS de son iki günün özeti

KPSS de son iki günün özeti

KPSSde soruların çalındı iddiası üzerine sular durulmuyor.


Marmara Üniversitesi Biyoloji Öğretmenliği mezunu bir öğretmenim. Aldığım yüksek lisans eğitiminin ardından, koca bir yıl büyük emek verip hazırlanarak dün gerçekleştirilen KPSSye girdim. Şu an soruların sızdırıldığına inanıyor ve bunun örtbas edilmeye çalışılıp bizlerin kandırıldığını düşünüyor, bunu hazmedemiyorum.
Tüm samimiyetimle söylüyorum ki psikolojik anlamda çökmüş vaziyetteyim ve şuan bu durum sağlığım üzarinde etkisini gösteriyor. Sınava girerken yaşadığımız stres tarif edilemez, sınav çıkışı duyduklarımızla yaşadığımız hayal kırıklığı da cabası. Böyle bir haksızlığı bu sınav için aylarca emek veren bizler gerçekten haketmiyoruz.
Peki neden soruların sızdığını düşünüyorum bunları paylaşmak istiyorum sizinle:

Eğitim Bilimleri sınavı bitti, eve geldim bir telefon, bir arkadaşım bana soruların internette olduğunu söyledi. İnanmadım açtım baktım ki gerçek. Hem sabah ki genel kültür soruları hem de daha sınavın bitiminden dakikalar geçmesine rağmen, eğitim bilimleri sorularından 7-8 tanesi. Haberde geçen ifadeler şöyle;

Bugün yapılan ve hala 2. bölümü devam eden öğretmenlik ve kamudaki B grubu kadrolar için gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) soru ve cevaplarının dağıtıldığı iddia edildi. Soru ve cevapların İstanbulda Fethullah Gülen cemaatine bağlı bir dershanede yandaşlarına ücretsiz, bazı öğrencilere ise 21 bin TL karşılığında satıldığı iddia edildi.
İsmini vermek istemeyen ve vicdan azabı çektiği için gerçeğin açığa çıkarılmasını isteyen Diyarbakırlı öğrenci tarafından ortaya atılan iddiaya göre; sınavın sabah yapılan bölümünde, dağıtılan soru ve cevaplar uyuyor. Sınavın 2. bölümü hala devam etmesine rağmen söz konusu bölümün de soru ve cevapları bulunuyor.


Gerçekten de orada yayınlanan sorular sınavdaki sorularla birebir aynıydı.

Ardından başka bir haber patladı. Bir yayınevi 60 soruluk genel kültür sorularından 57 tanesini deneme şeklinde daha önceden yaydı dendi. Açıp bakıyorum ve sınavın 3 güncel bilgi dışındaki 57 sorusu bire bir aynı. Alın size bir şok daha.

Ardından ÖSYMden bir açıklama.

Deniyor ki ;dersaneler kendi öğrencilerinin ezberinden, sınav çıkışı bu soruları oluşturdular. Bir kere sınav sorularının tamamını şıklarıyla birlikte ezberleyen bir insan olacağına inanmam mümkün değil. Diyelim ki sorular paylaştırıldı. Yani bir kişiye sen ilk 10 soruyu ezberle diğerine 2. 10 falan gibi. Ancak bu da mümkün olamaz. Çünkü tüm kitapçıklarda soruların yerleri farklı. Ayrıca şöyle de düşünmeden edemiyor insan 57 soruyu hatırladılar da en akılda kalıcı 3 güncel bilgi sorusu mu akılda kalmadı. Yoksa sorular ellerine geçtiğinde; güncel sorular güncellik taşıması için eklenmemiş miydi?

ÖSYMnin açıklamasında başka bir boyut ise ÖSYM formatında yazılmamış olması, yazım yanlışları hususu. Zaten kimse kitapçıkların çalındığını iddia etmiyor ki soruların sınavdan önce sızdırıldığı düşünülüyor. Sızdırıldığı iddia edilen sorularda baş kısımda Türkçe soruları ardından, eğitim bilimleri soruları gözüküyor. ÖSYMnin yaptığı açıklamada eğitim bilimlerinde Türkçe bölümü yok şeklinde. Bu biliniyor zaten ancak o yayınlanan Türkçe soruları sabah oturumundaki soruların birebir aynısı.

Bu sabah uyanıyorum ve internette haberleri okumaya koyuluyorum ki bir bakıyorum DİHA tüm soruları yayınladı şeklinde bir haber ve açıp bakıyorum Türkçe ve Eğitim Bilimleri sorularının büyük bölümü karşımda. Daha ÖSYM soruları yayınlamadı ama sorular karşımda. Ben sınava girerken midemden rahatsız olduğum için yanıma aldığım ilacı sorun yaparlarken, ne toka ne takı ne saat, didik didik aranarak ciddi güvenlik önlemleri alınıyor gibi gösterilen sınavın soruları internette dolanıyor daha ÖSYM yayınlamadan. Bunca şeyden sonra ÖSYM basit açıklamalarla yok yazı formatı bizim değil, imla hatası var dese ben nasıl inanırım? Ekte sizinle de paylaştığım sorular gözümün önündeyken.


Sınav zor bir sınavdı açıkçası. Ben herkesin bu şekilde zorlandığını düşünerek sıralamaya bunun olumsuz yansımayacağını düşünüyordum ve umutluydum sınavdan çıkınca. Bölümüme geçen yıl 62 kişi atandı, belki bu yıl en fazla 200 kişi atanacak. Bu kadar küçük bir dilime girmem gerekiyor. Bu sınavda sorular gerçekten sınavdan önce sızdırılıp dağıtıldıysa ve de sınav iptal edilmezse bunu kabullenebilmek mümkün mü? Tekrar bir sınava girmek elbetteki istemem aynı stresi tekrar yaşamak ama sorular birilerine dağıtıldıysa ve hakkım yenecekse sınav kesinlikle iptal olmalı asla kabullenemem bu durumu.

İnanın biz KPSS mağduru öğretmenler çok hassasız. Bir sınavı bu kadar ciddiye alıp, o sınavdan psikolojik anlamda bu kadar çok etkilenen başka bir grup daha yoktur. Zaten çok çalışıp sınava girip iyi puanlarla dahi atanamama gibi bir gerçek ortada varken, bir de birilerinin emek harcamadan hakkınızı yiyeceği ihtimalini düşünmek bile bizi son derece üzmekte.

Eğer üstüne gidilmezse, kamuoyu oluşturulmazsa bu durumun araştırılmadan üstünün kapatılacağını düşünüyor ve sesimizi duyurabilmek için desteklerinizi bekliyorum. Teşşekürler.

egitimajansi.com

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER