Kendi İşini Kurmak İsteyenler İçin Öneriler

Kendi İşini Kurmak İsteyenler İçin Öneriler
Kendi İşinizi Kurmak için Öneriler

Çalıştığınız işten memnun olmayabilirsiniz ya da kendi işinizin patronu olmak gibi bir düşünceye sahip olmanız da gayet normal. Son olarak daha fazla kazanç elde etmek ve açık bulduğunuzu düşündüğünüz bir sektöre atılmak da geçerli bir nedendir. Dilerseniz alt başlıklar halinde bu süreci nasıl değerlendirebileceğinizi ve ne tür kararlar alabileceğinizi hep birlikte inceleyelim.

Neden İş Kurmak İstiyorsunuz?

Bu soruya vereceğiniz sağlıklı ve gerçekçi bir yanıt, nasıl bir iş kuracağınızı ya da hangi sektörde yer alacağınızı belirlemenize de en iyi şekilde yardımcı olacaktır. Amacınız para kazanmak mı ya da yeni bir şeyler denemek mi? Hangi alanda tecrübelisiniz ve neler yapabilirsiniz? Kendinize sormanız gereken sorular bunlar ve sağlıklı yanıtlar verebiliyorsanız eğer risk almaktan korkmayın. Tabi elinizde risk almanıza yardımcı olacak bir miktar paranın da olması gerekiyor. Ya batarım ya çıkrım mantığı ile hareket etmek eskide kaldı ve şu an böyle bir tercih yaptığınızda zararınız çok daha fazla olacaktır.

İşletme Modelini Belirleyin

Çok fazla sektör var ancak siz hangi sektörü tercih etmeyi düşünüyorsunuz? Ticaret yapayım da ne olursa olsun gibi basit bir düşünce ile hareket etmeyeceksiniz değil mi? Öncelikli olarak hangi alanda tecrübeli olduğunuzu ya da insanlara hangi alanda daha kaliteli hizmet verebileceğinizi tespit edin. Varsa yeteneklerinizi gözden geçirin ve bu yeteneklerin üzerine yoğunlaşın.

Uzman olduğunuz ya da kendinizi iyi bulduğunuz bir sektörde ilerlemeniz ve işletme modelini buna göre oluşturmanız kesinlikle çok daha sağlıklı ve doğru bir karar olacaktır. Daha önce hiçbir şekilde tecrübe etmediğiniz bir iş sizlere fayda sağlamayacak ve zarar görmenize neden olacaktır.

İş Planı Hazırlamak

Planlı hareket etmek her zaman için sizleri bir adım daha öne taşıyacaktır. Ne kadar bütçeniz var ve bu bütçenin hangi kısmını işletmenize ayıracaksınız? Giderleriniz ne olacak ya da harcamalarınıza ek olarak neler yapmanız gerekiyor. Ürün satacaksanız eğer o ürünleri nereden temin edeceksiniz ve nasıl daha ucuza temin edebilirsiniz? Son olarak işletmenizi ne zaman faaliyete geçireceğiniz konusunda da kendinize bir tarih belirleyin ve o tarihi ertelememeye özen gösterin. Plan ve hedef doğrultusunda ilerlediğiniz takdirde süreç daha sağlıklı ve daha hızlı bir şekilde işleyecek ve başarı elde etme oranı da artacaktır.

Hedef Kitlenin Belirlenmesi

Hangi kitle ile iş yapacaksınız? Kadınlar mı erkekler mi? Yoksa çocuklar mı? Ya da büyük işletmelerin ürün teminini siz mi gerçekleştireceksiniz? Hedef kitleniz ile ilgili detaylı bir araştırma yapmanız gerekiyor. Bu kitlenin ne istediğini ve onlar nasıl ya da ne şekilde yanıt vereceğinizi de mutlaka tespit etmeniz gerekiyor. Fikir sahibi olmadan adım atmak ya da kervanı yolda düzmek ne yazık ki sizlere herhangi bir şekilde fayda sağlamayacak ve tam aksine hem maddi hem de manevi zararlar verecektir.

Yeterli Bütçe

Kaybedilmeye hazır bir bütçeden bahsediyoruz. İşletmenizi aktif hale getirdikten kısa bir süre sonra bu bütçeyi geri elde etmek biraz zaman alacaktır. Toparlanmak için zamanınız var mı? O para gelmediğinde yeniden ayağa kalkabilecek misiniz? Kaybedeceğiniz kadar para ayırın ve onu yok sayın. Elinizdeki tüm mal varlığını harcadığınızda geri dönüşü daha sıkıntılı olabilir ancak gözden çıkartabileceğiniz miktarlar ile hareket ederseniz toparlanmanız daha kolay olacaktır. Bu sayede batsanız bile, hayatınızı idame ettirecek seviyede olacaksınız ve büyük riskler almamış olacaksınız.

Yazar: Sorubak.Com