İyi bir LGS ders çalışma programı nasıl hazırlanır? Örnek LGS ders çalışma programı

İyi bir LGS ders çalışma programı nasıl hazırlanır? Örnek LGS ders çalışma programı
İYİ BİR LGS DERS ÇALIŞMA PROGRAMI NASIL OLMALI?

İyi bir LGS ders çalışma programı, düzenli ve planlı çalışmayı gerektirir. LGS sınavına girecek adayların, geleceğini önemli ölçüde etkileyecek bu sınav için kusursuz bir çalışma programına ihtiyacı vardır. Düzenli ve programlama olmadan sınava hazırlanmak bu süreçte aksamaların oluşmasına neden olabileceği gibi, istenilen sonucu alamamanıza neden olabilir. Eğer ki büyük hedeflerinin peşinde koşuyorsanız, önceliğiniz bir program oluşturmak olacaktır.

LGS sınavı, TEOG sınavının 2018 yılında değişikliğe uğraması ile yapılmaya başlandı. Bu yıl 3.sü yapılacak olan LGS, iki oturum şeklinde yapılıyor. Belirlenen günde 09:30'da ilk oturum, 11:30'da ise ikinci oturum yapılıyor. 1. Oturumda Türkçe 20, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, TC. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil derslerinden ise 10 adet olmak üzere toplamda sözel grubunda 50 soru soruluyor ve 75 dakika süre veriliyor. 2. Oturumda ise, Matematik 20 ve Fen Bilimleri 20 olmak üzere, sayısal grubunda 40 soru sorulmakta ve 80 dakika verilmektedir.

İyi bir LGS ders çalışma programı, bu kadar sistemli olan bir sınav için elbette ki sistemli olmalıdır. LGS sınavına her yıl ortalama 1 milyon öğrenci giriyor. Bu nedenle üst düzey liselere girebilmek için düzenli çalışmak oldukça büyük bir öneme sahiptir. Program hazırlamadan çalışmak eksiklerinizi belirleme konusunda oldukça zorlayacağı için size zaman kaybettirecektir. Bu nedenle işe ilk olarak bir çalışma programı oluşturmakla başlamalısınız. İyi bir LGS ders çalışma programı hazırlama konusunda dikkatli olmanız gereken bazı önemli hususlar vardır. Bunlardan bahsedecek olursak ;

Kendinize Hedef Belirleyin: Yapacağınız en önemli ilk adım kendiniz için bir hedef belirleyip, bu hedefiniz ile her gün yüzleşmek olacaktır. Öncelikle hangi okulu okumak istediğinizi belirlemelisiniz. Sonra o hedefi büyük harflerle yazarak sürekli görebileceğiniz bir yere yapıştırarak işe başlayabilirsiniz. Hedefinizi her gün görmek ona yaklaşmanız için çabalamanız gerektiğini size hatırlatacaktır.

Günlük Ders Tekrarı Yapın: Sistemli çalışmada temel prensiplerden bir tanesi günlük ders tekrarı yapmaktır. Sene başında işlediğiniz derslerin konularını günlere bölmeniz tekrar konusunda oldukça iyi bir fikir olabilir. Böylece konuların taze kalması ve konuların daha iyi kavranması sağlanır. Böylece iyi bir LGS ders çalışma programı oluşturulabilir.

Konular Ayrıntıları ile Öğrenmelisiniz : Herhangi bir dersin, herhangi bir konusunu çalışırken onu her ayrıntı ve detayına kadar öğrenmelisiniz. Konuyu eksik öğrenmeniz yada yüzeysel olarak çalışmanız sınavda daha çok hata yaptırabilir. Konudaki eksik olduğunuz noktalarda hocalarınızdan yardım alın.

Dersleri Ayırarak Çalışın : Öncelikle sorumlu olduğunuz dersleri belirleyin. Bu dersleri günlere bölün. Örneğin; Türkçe' yi pazartesi çalışmak istiyorsanız, pazartesi Türkçe konuları çalışın. Yanına Fen Bilimleri ve Yabancı Dil ilave edebilirsiniz. LGS 'de sorumlu olduğunuz 6 ders olduğu düşünülürse üçerli gruplara ayırmak, her dersi sürekli çalışmanıza gerek kalmayacağı için daha zevkli bir hale gelebilir. Her dersin bir konusunun tekrarını yaparak İyi bir LGS ders çalışma programı oluşturabilirsiniz.

Kaliteli Test Sorularına Ağırlık Verin : Bu ayrıntı başarılı olma da aslında oldukça önemlidir. Birçok öğrenci kimi zaman oldukça zor yada oldukça kolay test sorularını fazla miktarda çözerek başarıya ulaşacağını düşünür. Test kitabının önemli amaçlarından biri eksik olduğunuz yeri belirlemenizdir. Bir konu ile ilgili test sorularında çok hata yapmanız demek, o konuya daha çok yoğunlaşmanız anlamına gelir. Test çözümlerinde en önemli ayrıntılardan birisi, kaliteli yayınlardan yararlanmanız olacaktır. Sınav sorularına en yakın içerikte test kitaplarından test çözerek, başarıya daha kolay ulaşabilirsiniz. Test kitabı seçimlerinde hocalarınız ve internetten yararlanabilirsiniz.

Deneme Sınavlarında Süre ile Kendinizi Sınayın : En bilinen hatalardan biri deneme sınav soruları çözmek ancak süre tutmamaktır. Kendinize uygun ortamlar yaratarak ve kendinizi süre ile sınırlayarak deneme sınavları çözmelisiniz. Haftada en az 2 kere deneme sınavı çözmelisiniz. Bunun yanı sıra sınavda üç yanlış bir doğruyu götüreceği için doğrularınız üzerinden netlerinizi belirleyerek, hedefinize ulaşmak için eksik noktalarınızı belirleyebilirsiniz.

Birçok İyi Kaynaktan Yararlanın : İyi bir LGS Ders Çalışma Programı ile başarılı olmak için birçok kaynağın soru bankasına sahip olmalısınız. Birçok kaynağın sorularını görmek, soru şekillerini tanımak daha başarılı olmanızı sağlar.

Kendinize Boş Zaman Ayırmayı Unutmayın: İyi bir LGS Ders Çalışma Programı oluştururken asla unutmamanız en önemli ayrıntılardan biri kendinize vakit ayırmanız olacaktır. Sürekli ders çalışmak, bir zaman sonra isteksizliğe ve verimli çalışmamaya neden olur. Bu nedenle haftada bir yada iki gün belli saatler de kendinizi dinlendirin. Bu zamanlarda dersten tamamen uzaklaşarak başka ilgi alanlarınız ile ilgilenebilirsiniz. Yine aynı şekilde, çalışırken ilginizin dağıldığını ve verimli çalışamadığınızı hissettiğinizde, hemen dersi bırakmalısınız. 10 - 15 dakikalık bir süre mola vererek kendinizi dinlendirmelisiniz. Ve her ne olursa olsun her 1 saat çalışmada 10 dk ara vererek, beyninizi dinlendirin ve aynı derse etmeyin.

Çalışma Masanızı Çalışmaya Hazır Hale Getirin : İyi bir LGS ders çalışma programı oluşturmada önemli ayrıntılardan biridir. Çalışma masanızda bir sonraki günün notlarını, kitaplarını, defterlerini hazır bulundurmanız gereksiz zaman harcamanızın önüne geçer. Masa üstünde bulunan bilgisayarınızı, çalışırken kapalı bulundurmaya özen gösterin. Çalışma öncesi telefonunuzu sessize aldığınızdan emin olun. Eğer ki kendinize güvenemiyorsanız, telefonunuzu kapatmak kesin çözüm olabilir. Çalışma öncesi, ailenizi uyararak olası rahatsız olabileceğiniz durumların önüne geçebilirsiniz. Çalışma masanızda su bulundurmak, dersi sürekli bölmenizin önüne geçer bu nedenle mutlaka su bulundurmalısınız. Ayrıca çalışma odanızı sık sık havalandırmak oksijen seviyesini artıracağı için, daha verimli ders çalışmanızı sağlar.

İyi bir LGS ders çalışma programı bu şekilde oluşturarak başarılı olabilmek için tüm bu ayrıntıları eksiksiz uygulamanız sizi başarıya götürecektir.

İşte Size Örnek Bir LGS Çalışma Programı

İyi bir LGS ders çalışma programı hazırlayabilmek için öncelikle sorumlu derslerinden belirleyin. Örneğin; Türkçe, T. C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil, Matematik ve Fen Bilimleri dersleri ve konularından LGS sınavında sorumlusunuz. Bu dersleri günlere yayarak çalışmalısınız. İyi bir LGS ders çalışma programı şu şekilde düzenleyebilirsiniz.

Pazartesi Günü : İlk gün okuldan geldikten üzerinizi değiştirin ve saat 17: 00'a kadar dinlenin. Saat 17:00 - 18:00 arası gördüğünüz derslerin genel bir tekrarını yapın. Kendinizde eksik gördüğünün konuları not alın. 18:00 - 18:30 saatleri arasında yemeğinizi yeyin ve dinlenin. 18:30 ile 19:15 saatleri arasında Türkçe dersinden belirlediğiniz bir konuyu çalışın. Bu konu ile ilgili değerlendirme testi çözmeyi unutmayın. 45 dakikalık çalışma sonrası 19: 30 'a kadar bir mola verin. 19:30 - 20:15 saatleri arasında, Fen Bilimleri çalışabilirsiniz. Konu sonrası, test çözmeyi ihmal etmeyin. 20:15 - 22:00 saatleri tekrar başka bir konu ile ilgilenin. 22:00 - 22:30 saatleri arasında kitap okuyarak, sonrasında uyuyabilirsiniz.

Salı Günü : Okuldan geldikten sonra saat 17:00'a kadar dinlenin.17:00 - 18:00 günün şöyle bir ders tekrarını yapın. 18:00 ile 18:30 arası yemeğinizi yeyin. 18:30 - 19:15 saatleri arasında Matematik konusu çalışın ve konu ile ilgili test çözün. Ders sonunda 15 dakika dinlenin. 19:30 - 20:15 saatleri arasında, Yabancı Dil konu çalışın ve konu ile ilgili test çözün. 20:15- 22:00 arası dinlenin. 22:00 - 22:30 saatleri arası kitap okuyun. Sonrasında uyuyabilirsiniz.

Çarşamba Günü: İyi bir LGS ders çalışma programı 3.günü okuldan geldikten sonra dinlenin, başka şeyler ile ilgilenin. 17:00' ye kadar dinlendikten sonra 18:00'ya kadar günlük genel tekrarınızı yapın. Sonrasında kendinize 18:30' a kadar yemek molası verin. 18:30 ile 19:15 saatleri arasında T. C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersiyle ilgili bir konu çalışın. Sonrasında bu konu ile ilgili bölüm sonu testi çözebilirsiniz. Ders bitimi kendinize 15 dakikalık bir mola verin. 19: 30 ile 20: 15 saatleri arasında Fen Bilimleri ile ilgili bir konu çalışın. Sonrasında kalan vakitte bu konu ile ilgili bölüm sonu değerlendirme testleri çözebilirsiniz. Dersi bitirin ve 22:00' a kadar kendinizi başka bir şeyle meşgul edin. 22: 00-22: 30 arası bir kitap okuyarak uyku saatinize geçebilirsiniz.

Perşembe Günü: Okuldan geldikten sonra, saat 17:00'a kadar dinlenin yada ilgi alanlarınızla uğraşın. 17:00 ile 18: 00 saatleri günlük gördüğünüz derslerin genel bir tekrarını yapın. Sonrasında 18:30' a kadar bir yemek molası verin. 18:30- 19:15 saatleri arasında Türkçe ile ilgili bir konu çalışın ve konu anlatımı ile ilgili en az bir adet test çözün. Ders sonunda mutlaka 15 dakikalık bir dinlenme molası verin. 19:30 ile 20: 15 saatleri arasında Matematik konusu seçin ve konu sonrasında mutlaka test çözün. Dersi bitirin ve 22:00 saatine kadar başka sevdiğiniz birşey ile ilgilenebilirsiniz. 22:00 sonrası bir yarım saat kitap molası vererek 22:30'da uyuyabilirsiniz.

Cuma Günü: Okuldan geldikten sonra saat 17:00'a kadar istediğiniz bir şekilde ilgilenebilir veya dinlenebilirsiniz. 17:00- 18:00 saatleri arasında, günlük gördüğünüz dersler ile ilgili konu tekrarı yapın. Saat 18:30' da yarım saat bir yemek molası verin. 18:30 - 19:15 saatleri arasında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi konusu çalışın ve sonrasında değerlendirme testi çözün. Ders bitiminde 19:30' a kadar mola verin. Saat 19: 30- 20:15 saatleri arasında ise T. C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük konusu çalışın ve testini çözün. Ders bitimi saat 22:00' a kadar dinlenin. Yarım saat kitap okuyarak 22:30' da yatın.

Cumartesi Günü: İyi bir LGS ders çalışma programı 6. Gün tatil gününüzü saat 16:00' a kadar kendinize ayırın. Saat 16:00 ile 17:00 saatleri arasında Yabancı Dil testi çözün. Yarım saat dinlenin ve 17:30 ile 18 :30 saatleri arasında Matematik testi çözün. Saat 19:00 ile 20:00 arası Türkçe testi çözün ve yarım saat dinlenin. Saat 20:30 ile 21 :30 arası Fen Bilimleri testi çözün. Yarım saat dinlendikten sonra kitap okuyarak uykuya dalın.

Pazar Günü: Bugünü tamamen kendinize ayırın ve kesinlikle çalışmayın. Yapmayı hoşlandığınız aktiviteleri, ilgi alanlarınızla iç içe olduğunuz bir gün geçirin. Unutmayın iyi bir LGS ders çalışma programı yalnızca çalışarak olmaz. Kendinize vakit ayırmalı, kafanızı dinlemeli, motive olmanız için bir tam günü kendiniz için ayırmalısınız. Genel olarak LGS yaklaşık olarak 1 milyon öğrenci için oldukça zor bir sınavdır. Geleceğinizin sağlam temelin sağlam atabilmeniz için, ancak sistemli ve planlı bir şekilde başarabilirsiniz.

Yazar: Sorubak.Com

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER