İş ve Kariyer arasındaki Fark Nedir?

İş ve Kariyer arasındaki Fark Nedir?
İş ve Kariyer arasındaki Fark Nedir?

En sık karşı karşıya gelen ve çok fazla karıştırılan iki farklı kavramı ele alacağız. İş ve kariyer arasındaki farklar nedir sorusunun yanı sıra iş nedir ve kariyer nedir sorularına da ayrı ayrı yanıt vermek istiyoruz. Dilerseniz daha fazla vakit kaybetmeden başlayalım ve bu karmaşayı da ortadan kaldırmış olalım.

İş Nedir?

Belli çalışma saatlerine karşılık olarak verilen emeğin nakit ile taçlandırılması ya da ödüllendirilmesi olarak tanımlama yapabiliyoruz. Düzenli bir etkinlik olan iş, günlük ya da haftalık ücret karşılığında olacağı gibi aylık ücret, yani maaş şeklinde de olabiliyor. Para kazanmak ve hayatınızı devam ettirebilmek için ihtiyacınız olan en önemli unsurlardan bir tanesidir.

Günümüzde düzenli iş en önemli ihtiyaçlardan biri ancak bununla da yetinemiyoruz çünkü sağlık sigortası ve emeklilik gibi detaylar da karşımıza çıkıyor. Birçok meslek grubu ne yazık ki verdiği emeğin karşılığını tam manasıyla alamıyor ancak işsizlik oranının artması ile birlikte yine birçok kişi de elindeki işten vazgeçemiyor.

Kariyer Nedir?

birçok farklı işi ya da aynı işteki yükselişi ifade eden kelimedir. Eğitim ve beceri kapsamında kişinin göstereceği başarı neticesinde o alanda bir tık daha yukarıya geçişi olarak da tanımlama yapabiliriz. Bir devlet dairesinde müdür yardımcısı iken bilgi ve beceriye bağlı olarak müdür statüsünde göreve gelecek olmanız da kariyer basamaklarını tırmandığınızı gösteriyor.

Başarılı bir kariyer, güzel paralar kazanmak anlamına da geliyor. Kariyer kavramı, iş kavramına kıyasla daha kapsamlı ve kısa süre içerisinde sonuç elde edebileceğiniz bir şey de değildir. Eğer torpiliniz ya da yukarılarda tanıdığınız yoksa yıllarca emek verip öyle yükselebilirsiniz. Bunun dışında 1 yıl içerisinde kariyer basamaklarını tırmanmak ne yazık ki mümkün değildir. Aslında olması gereken de budur ancak yeni dünya düzeni çarpık bir sistemi de beraberinde getiriyor.

  • Kariyer, ömür boyu devam eden yükseliş ve aynı zamanda ömür boyu idame ettirilen bir meslek olarak tanımlanır.
  • İş ise, para kazanmak için düzenli olarak yapılan ve bir süre sonra tamamlanarak emekli edileceğiniz çalışma türüdür.
  • Kariyer, içerisinde kötü işleri ya da dönemleri de kapsayabilir. Kötü bir kariyere de sahip olabilirsiniz ancak işinize devam ediyor olacaksınız. Kötü bir iş ise bir süre sonra sonlanacak ve kazandığınız parayı da yok edecektir.
Güçlü ve Başarılı Kariyer

İşinizi iyi yapmanın yanı sıra o alanda tek olmasanız bile en azından birkaç isimden biri olmak durumundasınız. Rekabet ettiğiniz insanlardan bir adım önde olduğunuz takdirde üstlerinizin dikkatini çekecek ve verdiğiniz bu emeğin karşılığını daha belirgin bir şekilde alacaksınız.

İyi bir kariyere sahip olmak istiyorsanız eğer kendinizi geliştirmek zorundasınız. Ezbere eğitim ya da iş planı ile birlikte başarılı ve güçlü bir kariyere sahip olmak ne yazık ki mümkün değil. Çalıştığınız yere hakim olmak, o iş yerinin ihtiyaçlarını doğru analiz etmek ve bu ihtiyaçlara yanıt vermek ve rakamsal dengeyi korumak ve çok daha fazlası Özetle, çalıştığınız alana üst düzey bir katkı yaptığınız takdirde sizler de kariyer basamaklarını tek tek çıkmış olacaksınız. Uzun süre aynı iş yerinde ya da alanda çalışmak, size kariyer başarısı getirmez. Eğer işinizde kötü iseniz sırf uzun süredir o işi yapıyorsunuz diye kimse size mevki vermez. Gelişmek, üretmek ve daha da önemlisi o alana hakim olmak zorundasınız.

Sorubak.Com

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER