İntiharı Önlemeye Okulda Başlanabilir

İntiharı Önlemeye Okulda Başlanabilir
İntiharı Önlemeye Okulda Başlanabilir

İntihar düşüncesinin kişinin aklına ne zaman yerleştiğini tespit etmek elbette mümkün değil ve eğer bir uzman değilseniz bu konuda yapabilecekleriniz de sınırlıdır. Fakat eğitim desteği ile birlikte bu düşüncenin hiçbir şekilde var olmamasını ya da var olan düşüncenin kısa süre içerisinde yok edilmesini sağlayabilirsiniz. Hem ebeveynler hem de eğitimciler adına konuşacağız ve intihar düşüncesinin okuldaki eğitimler ile nasıl engellenebileceğine göz atacağız.

İntihar vakalarının son dönemde biraz daha arttığını görebiliyoruz. Elbette bunların sebepleri birbirinden farklı olabilir. Yine eğitimcilere başvuracağız ve neler yapılabileceğini anlatacağız. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan başlayalım

Kişilik Bozukluğu Tespit edilmeli

Kişilik bozukluğu olan öğrencileri tespit etmek için alanınızda uzman olmanıza gerek yok. Hal ve hareketlerini kısa süre içerisinde gözlemlediğiniz takdirde herhangi bir bireyde bir sorun olduğunu tespit edebiliyorsunuz. Böyle öğrencileriniz varsa eğer psikolojik destek almaları için harekete geçmenizi tavsiye ediyoruz. Konuyu öncelikli olarak okul yönetimi ile paylaşabilir ve hatta okul aile birliğinden de destek alabilirsiniz. Diyelim ki bunları yapamadınız. Toplu eğitim ve seminer çalışmalarına ne dersiniz? İntihar düşüncesinin kötü olduğunu, insanı hayata bağlayan unsurların çok daha fazla olduğunu ve yaşamanın güzelliğini uygun bir dille anlatan seminerlere katılım sağlayabilir ve çocuklarınızı konu hakkında bilgi sahibi yapabilirsiniz.

Konuşun ve Onları Anlamaya Çalışın

Kişilik bozukluğu olan öğrencilerinize daha fazla vakit ayırmak durumundasınız. Bunu yalnızca sizler değil, öğrenci arkadaşları ve aynı zamanda okul personeli de yapmak durumundadır. Sık sık iletişim kurup onu dinlemeli ve var olan sıkıntılarına da çözüm üretmelisiniz. Daha yakın ilişkiler kurduğunuzda çevresinde sohbet edecek birilerinin olduğunu fark edecek ve herhangi bir sorunda intiharı düşünmek ya da kaçmak yerine konuşmayı tercih edecektir. Kendini yalnız hisseden öğrenciler yaratmak yerine tam aksini hedeflemelisiniz.

Ruhsal Sıkıntılar Azaltılabilir

Konuşmak, sohbet etmek ya da oyun oynamak yeterli olmayabilir. İntihar düşüncesine sahip olan bir çocuğu ya da herhangi bir bireyi bu düşünceden uzaklaştırmak için uzman desteği almanız gerekebiliyor. Bu konuda Milli Eğitim ile yapacağınız görüşmeler de emin olun fayda sağlayacaktır ve tabii ki ailenin de desteğini almak durumundasınız.

Ruhsal sıkıntıları azaltacak psikolojik yardım çalışmaları ile birlikte daha doğru bir süreç yaratmak emin olun mümkün.

Personel Eğitimi

Yalnızca öğretmenlerimizin değil, yazımızın başında da ifade ettiğimiz gibi okul personelinin de bu konu hakkında eğitim alması gerekiyor. Öğrenciye uygulanacak baskı ya da yapılacak zorba bir davranış bile onu intihara sürükleyebilir. Güler yüzlü ve iletişimi kuvvetli insanların bulunduğu bir okulda mutluluk duygusu hakim olacak ve öğrenci kendini daha huzurlu hissedecektir. Eğer gerekiyorsa personellerin çalışma saatlerini kısaltın ve mutlu personeller yaratarak bu detayın öğrencilerinize yansımasını da sağlayın.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, genellikle mutsuz ve yalnız insanlar intiharı düşünüyor. Öğrencilerinizin bu hissi, en azından okul içerisinde yaşamaması adına ekstra çaba sarf etmeniz gerekiyor. Seminerler, eğitimler, sohbetler ya da etkinlikler Hiçbiri işe yaramıyorsa ve kişilik bozukluğuna sahip öğrencilerinizin davranışlarının değişmediğini görüyorsanız eğer kesinlikle profesyonel yardım için harekete geçmelisiniz. Bu konuda yeterli eğitim veriliyor mu bilinmez ya da eğitimcilerimiz bu konuda ne kadar fikir sahibi bilemiyoruz. Fakat son dönemde artan ve basına yansıyan intiharlar, çocukluktan gelen davranış bozuklukları ve eğitimsizlik ile birleştiği takdirde ciddi sorumluluklar almamız gerektiğini daha iyi anlamış oluyoruz.

Yazar: Sorubak.Com