İlköğretim Sınıflarında Yaratıcılığı Kullanmak

İlköğretim Sınıflarında Yaratıcılığı Kullanmak
İlköğretim Sınıflarında Yaratıcılığı Kullanmak

İlköğretim sınıflarında ve öğrenme yaşının en verimli anlarında sizler de yaratıcılığı aktif olarak kullanabilir ve bu konuda öğrencilerinizi de teşvik edebilirsiniz. En büyük yardımcıları sizlersiniz ve atacağınız adımlar ile birlikte yaratıcılık unsurunu bir adım öne taşıyabilirsiniz.

Bunun için izlemeniz gereken bir yol olacaktır ve alt başlıklar halinde bu detayları inceleyelim istiyoruz. Kısa vadede olmasa da uzun vadede doğru ve başarılı sonuçlar elde edeceğinizden eminiz.

Soru Sormaya Cesaretlendirin

Biliyor musunuz çocuklar gün içerisinde 300den fazla soru soruyor. Yapılan araştırma bu rakamı ortaya çıkartıyor ve merak eden çocuklarda soru sayısının daha fazla olduğunu da unutmamak gerekiyor. 4 yaş ise soruların sayısının arttığı dönemlerden biri. Ebeveynlerin büyük bir kısmı bu durumdan şikayetçi ve eğitimciler de zaman zaman şikayet edebiliyorlar ancak unutmamak gerekiyor ki çocuklar merak eder ve öğrenme istekleri her zaman için daha yoğundur.

‘Nedenli içerikler her zaman öğrenmeye teşvik eder ve yaratıcı düşünmeyi de tetikler. Size sorduğu her soruyu büyük bir özveri ile yanıtlamanız gerekiyor ve bu sayede yaratıcılık unsurunu da bir adım öne taşıma şansı elde edeceksiniz. Sorulara düz yanıtlar vermek adına onun da sorgulaması adına yardımcı olun ve sizler de zaman zaman sorular sorarak karşılık verin. Bu bence böyle ama sence neden olabilir şeklindeki sorular, düşünmesine imkan verecek ve yaratıcı kimliğini de ortaya çıkartacaktır. Soruya yanıt verip geçiştirmek önemli değil,. Burada önemli olan şey onun sorgulamasını sağlamak ve harekete geçirmektir.

Probleme Dayalı Teşvik

Ortada bir problem vrsa eğer bunu sizler çözmeyin. Öğrencilerinizden ya da çocuklarınızdan yardım isteyin. Bu sorunu nasıl çözebiliriz ya da neler yapmalıyız şeklindeki sorular onların yaratıcılığını ortaya çıkartacak ve aynı zamanda kendilerini kıymetli ve önemli hissetmelerini sağlayacaktır.

Geçiştirmek ya da çözüm üretip kenara çekilmek emin olun onları da kolaya alıştırıyor ve artık her sorunda yanında sizlerin olmasını istiyorlar.

Cevabı Bulmalarına Yardımcı Olun

Bir soruya cevap vermek, eğitimcilerin görevi gibi görünse de detaylı bir inceleme yaptığımızda aslında bunun doğru şey olmadığını biliyoruz. Az önce de ifade ettiğimiz gibi onların her sorusuna düz yanıtlar verip başınızdan attığınızda çocuk doğru bir öğrenme sürecine tanıklık etmeyecektir. Sorgulamaktan uzak, hazır cevaplar ile yetişen ve büyüyen, ezberci bir birey yetiştirmek istemezsiniz değil mi? Size sorduğu soru ya da sorular üzerine birlikte düşünün ve bilmiyormuş gibi davranın. Çözümü onun bulması için bekleyin ve bu süreçte sabırlı davranın.

Bir şeyler anlatacak, fikir beyan edecek ve yaratıcılığını kullanacaktır. Sizler teşvik ettiğiniz sürece cevabı bulmak için kendini zorlayacak ve en sonunda sizin de yardımınız ile gerçeğe ulaşacaktır.

Kavga Etmek Kötü fakat Fırsata Dönüştürebilirsiniz!

Aralarında kavga ettiklerine çok kez şahit olacak ve hatta üzüleceksiniz. Üzülmeyin! Sizler gerçek bir eğitimcisiniz ve onlara yol gösterecek olan kimselersiniz. Kavga ettiklerinde onları etrafınıza toplayıp neden çözüm üretemediklerini, neden anlaşamadıklarını ya da neden konuşmayı tercih etmediklerini sorun. Azarlamak, emir vermek ya da cezalandırmak yerine sohbet edin. Kavga etmeden de çözüm bulabileceklerine inandırın ve onları dinleyin. Üretecekleri çözüm ve yaşanacak bu süreçte emin olun yaratıcılıkları da gün yüzüne çıkıyor. Kendi çözüm yöntemlerini sizinle paylaşıyorlar ve daha önce hiç duymadığınız komik yaklaşımlar ile karşılaşıyorsunuz. Emir vermek ya da cezalandırmak en kolayı ancak kavga gibi kötü bir şeyi fırsata çevirmek, gerçek bir eğitimcinin işidir ve sizler bunu yapabilirsiniz.

Yazar:Sorubak.Com