Hava Harp Okulu Öğrenci Seçim Aşamaları

Hava Harp Okulu Öğrenci Seçim Aşamaları

Hava Harp Okulunda dört yıl süreli lisans ve askeri eğitim alarak Türk Hava Kuvvetlerinin seçkin bir subayı olmak isteyen öğrencilerin subaylık mesleğine uygunlukları çok kapsamlı bir seçim sistemi içerisinde objektif kriterlere göre değerlendirilmektedir.

Hava Harp Okulu (HHO) Baraj Puanını aşan ve seçim aşamalarına davet edilen adaylar, kendilerine tebliğ edilen gün ve saatte ikinci seçim aşamalarına katılmak üzere Hava Harp Okulunda hazır bulunmaları gerekmektedir. Adayların seçim aşamalarına gelirken getirmeleri gereken belgeleri hazırlamış olarak yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

HHO Baraj Puanı ve bu puanı aşarak ikinci seçim aşamalarına davet edilen adaylar www.ikdm.hho.edu.tr internet adresimizden ilan edilecektir. Adaylar davet edildikleri tarihi ve hazırlamaları gereken belgelere internet adresimizden ulaşabileceklerdir.

SEÇİM AŞAMALARI

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarının açıklanmasından sonra ihtiyaç duyulan aday sayısına bağlı olarak YGS-1, YGS-2, YGS-5 ve YGS-6 puan türlerinde Hava Harp Okulu (HHO) Baraj Puanı belirlenecektir. Başvuruda bulunmuş olan kız ve erkek adaylardan Komutanlığımızca belirlenen HHO Baraj Puanını aşanlar, ikinci seçim aşamalarına davet edilirler.

Hava Harp Okulundaki seçim aşamalarında başarılı olan adayların performans puanlarının hesaplanmasında Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçları esas alınacaktır. Fen Bilimleri alanı mezunları için MF-1, MF-2 ve MF-4 puan türlerinin en yükseği; Türkçe-Matematik alanı mezunları için TM-1 ve TM-2 puan türlerinin en yükseği esas alınacaktır.

İkinci seçim aşamalarına katılacak adaylar kendilerine tebliğ edilen gün ve saatte Hava Harp Okulunda hazır bulunmaları gerekmektedir.

Sivil lise kaynaklı adaylara uygulanacak seçim aşamaları aşağıda ayrıntılarıyla anlatılmıştır.

HHO BARAJ PUANI HHO Baraj Puanı, ÖSYM Başkanlığı tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarının açıklanmasını takiben ihtiyaç duyulan aday sayısına bağlı olarak YGS-1, YGS-2, YGS-5 ve YGS-6 puan türlerinde Komutanlığımızca belirlenmektedir. Komutanlığımızca her yıl yeniden belirlenen HHO baraj puanını aşan adaylar ikinci seçim aşamalarına davet edilirler. Bu puan adayın akademik alt yapısını ölçmeye yönelik olduğundan, tekrar bir bilgi sınavı yapılmamaktadır. ÖN SAĞLIK MUAYENESİ Ön sağlık muayenesi ile adayların TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde HHO öğrenci adayında olması öngörülen sağlık koşullarını taşıyıp taşımadığı değerlendirilir. Uzman doktorlar tarafından yapılan sağlık muayenesi sonucunda başvuru ve giriş koşullarında belirtilen ön sağlık koşullarını taşımadığı tespit edilen adaylar elenirler.
FİZİKİ YETERLİLİK TESTİ Fiziki yeterlilik testi ile adayların askerlik ve havacılık için gerekli bedeni yeterliliğe sahip olup olmadıkları değerlendirilir. Adaylara, 400 metre koşu, koordinasyon testi, barfikste bükülü kol asılma ve mekik testleri uygulanmaktadır. Sadece 400 metre koşu testinden başarısız olan adaylar elenirler. Koordinasyon testi, barfikste bükülü kol asılma ve mekik testlerinden eleme yapılmaz.
400 metre koşu baraj değeri için tıklayınız. KİŞİLİK TESTİ

Adayların kişilik özellikleri hakkında genel bilgi edinmek ve mülakat aşamalarına veri sağlamak amacıyla uygulanan testtir.

PSİKOMOTOR VE YETENEK TESTİ Adayların el-ayak-göz koordinasyonunu, dikkat ve tepki hızını değerlendirmek, uçuşa temel teşkil eden algılama hızı, durumsal uyanıklık, seçici dikkat gibi yetenekleri ölçmek amacıyla bilgisayar ortamında uygulanan testlerdir. Bu testlerden elde edilen sonuçlar, adayın uçuş yeteneğini belirlemeye yönelik olduğundan baraj puanı aşamayanlar elenirler. BİREYSEL GÖRÜŞME Adayın bireysel özelliklerini, gelişime açıklığını, kendine güvenini, akademik birikimini, askerliğe ve havacılığa uygunluğunu, mesleğe yönelik istekliliğini ve psikolojik özelliklerini belirlemeye yönelik adayla yüz yüze yapılan, sözlü iletişim gerektiren ve soru cevap yöntemi uygulanarak gerçekleştirilen görüşmedir. GRUP GÖRÜŞMESİ Adaylar 5-6 kişilik gruplar halinde toplanır ve kendilerine verilen bir konu üzerinde tartışmaları istenir. Adayların grup içerisindeki tartışmalarına ve değerlendirmelerine bakılarak, grup içerisindeki davranışları, düşüncelerini savunabilme yetenekleri ve liderlik özellikleri belirlenmeye çalışılır. KARAR KOMİSYONU GÖRÜŞMESİ Okul Komutanı Başkanlığında; Dekan, Öğrenci Alay Komutanı ve İKDSM Başkanından oluşan komisyon, adayların bu aşamaya kadar olan seçim aşamalarında göstermiş oldukları performansı değerlendirmek amacıyla adayla yüz yüze görüşür. Yapılan görüşme ve değerlendirme sonucunda Hava Harp Okulu öğrencisi olamayacağına karar verilen aday diğer seçim aşamalarına devam ettirilmez. UÇUŞ SAĞLIK MUAYENESİ Karar komisyonundan başarılı olan adaylar, TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde öngörülen sağlık kriterlerine sahip olup olmadıklarını belirlemek amacıyla tüm branşlarda uzman doktorlar tarafından yapılan sağlık muayenesine alınırlar. Sağlık muayenesi sonucunda,Askeri öğrenci olur, Uçucu yetiştirilmeye elverişlidir raporu alan adaylar Öğrenci Seçme Uçuş (ÖSU) eğitimine sevk edilirler.
Sağlık muayenesi sonucu olumsuz olan adaylar sağlık muayene sonucuna itiraz etme hakkına sahiptirler. İtiraz hakkını kullanmak isteyen adaylar HHO İKDSM Bşk.lığı tarafından başka bir asker hastanesine sevk edilir. İtiraz muayeneleri sonucunda olumlu rapor alan adaylar kendilerine tebliğ edilen tarihte Öğrenci Seçme Uçuş (ÖSU) eğitimine katılırlar. ÖĞRENCİ SEÇME UÇUŞU Yalova Tatbiki Eğitim Kampında gerçekleştirilen Öğrenci Seçme Uçuş (ÖSU) Eğitiminde, öğretmen pilotlar nezaretinde adayların gerçek uçuş şartlarındaki pilotaj özellikleri değerlendirilir. Uçuş Eğitiminde başarılı olamayan adaylar elenir. Başarılı olan adaylar ise İntibak Eğitimine alınırlar. İNTİBAK EĞİTİMİ İntibak eğitimi, HHO öğrenci adaylarına okulu ve okulda tabi olacakları askeri mevzuatı tanıtmak ve temel askeri eğitimi yaptırmak amacıyla yapılan 2 ila 8 haftalık bir eğitimdir. İntibak eğitimi safhasında başarılı olamayan adaylar elenirler. KESİN KAYIT İntibak eğitimini başarı ile tamamlayan ve performans puanı sıralamasına göre belirlenen kontanjan içerisinde kalan adaylar and içerek Hava Harp Okulu öğrencisi olmaya hak kazanırlar. Adaylardan And İçme Törenini takip eden ilk 30 gün içinde, noter onaylı YÜKLENME SENEDİ alınır. Bu senet, veli, reşit aday ve müteselsil kefil ile müştereken Noter huzurunda imzalanarak onaylanır. Adaylar reşit olsalar dahi birbirlerine kefil olamazlar. Yüklenme senedi olmadan Öğrenci Kayıt belgeleri tamamlanmış sayılmaz. Giriş koşulları ile ilgili nitelikleri taşımadıkları anlaşılanların ve doldurdukları belgelerde yanlış beyanda bulunanların okul ile ilişkileri kesilir.

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER