Gezi, Öğrencilerin Öğrenmesine Yardımcı Olur mu?

Gezi, Öğrencilerin Öğrenmesine Yardımcı Olur mu?
Gezi, Öğrencilerin Öğrenmesine Yardımcı Olur mu?

Gezi tekniği olarak bahsedeceğimiz ve eğitim çalışmalarına özel bir yere sahip olan bu uygulama, elbette öğrencilerin öğrenmesini daha kolay ve daha hızlı hale getiriyor. Bunun yanı sıra eğlenceli bir etkinlikten bahsetmek de mümkün ve hatta öğrencilerin büyük bir keyifle dahil olduğu programlardır. Yaşam ile bağlantı kurmak ve çevresinde olan nesneleri tanımlamak adına özel bir çalışma ve bu çalışmanın sık sık yerine getirilmesi taraftarıyız.

Görerek öğrenmek her zaman için daha etkili bir eğitim çalışması olmuştur ve zaten tüm eğitim modellerinde de bu etkinlik programını kullanıyoruz. Birtakım riskleri elbette var ve dikkat gerektiren bir çalışmadan söz etmek mümkün. Sorumluluk alacağınız çok fazla öğrenci var ve en büyük risk de kesinlikle budur. Peki gezerek öğrenmenin ne gibi faydaları var? Gelin hep birlikte bu soruya da detaylı bir şekilde yanıt verelim ve soru işaretlerini ortadan kaldıralım.

  • Somut yaşantılar ile birlikte daha kısa süre içerisinde öğrenir ve öğrendiği şeyi de uzunca bir süre unutmayacaktır. Bilgi edinmek zaman zaman öğrenciyi sıkabiliyor ancak gezi tekniği ile birlikte bu eylem daha keyifli bir hal alıyor. Şuraya gittiğimizde şunu görmüştüm ya da öğrenmiştim demek onlar için daha keyifli olacaktır.
  • Olaylar ve kişilerin anlatılması ya da öğretilmesi uzun sürebilir çünkü elinizde bir done yok ve sadece sözlü anlatım ile onlara bir şeyler aktarmaya çalışıyorsunuz. Görsellik her zaman için daha iç açıcıdır ve etkin öğrenmedeki yeri de farklıdır. Gezi etkinlikleri bu yüzden büyük bir önem taşıyor ve çevresinde gelişen olayları gündelik hayatı ile birlikte harmanlayarak yorum yapabiliyor. Onlara doğayı, gelişen olayları, nesneleri ve çok daha fazlasını bire bir öğretme şansına sahip olacaksınız. Bu gezi çalışmalarının katkısı yadsınamaz ve olabildiğince sık yapılması taraftarıyız.
  • İş birliği yapmayı öğretir. Bakın en güzel ayrıntılardan bir tanesi de budur. Basit bir piknik etkinliğinde bile arkadaşları ile birlikte vakit geçiriyor, yemek hazırlıyor, sofrayı topluyor, çantasını taşıyor, doğa ile iç içe oluyor ve daha birçok farklı şey Hiç unutamayacağı bir eğitim çalışması veriyorsunuz ve öğrenci de bunu hızlı bir şekilde kavrıyor.
  • Müze, sergi ve benzeri alanların gezilmesi ise kültürel açıdan büyük katkı sağlayacak ve ilgi çekici unsurlar ile muhatap olmasına yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra ormanlar, göller, tiyatro ve sinema gibi alternatifleri de listelerinize dahil edebilirsiniz.
  • Gezi etkinliğinin büyük bir sorumluluk gerektirdiğini daha önce de ifade etmiştik. Plan yapmanda önce gideceğiniz yeri keşfetmeniz ve o yer hakkında bilgi almanızı öneriyoruz Hazırlıklı gitmek sizleri daha rahat hissettirecek ve öğrencilerinizin üzerindeki hakimiyetinizi de arttıracaktır.
  • Gezi hakkında öğrencilere bilgi vermeniz onları heyecanlandıracak ve daha iştahlı hale gemlerine yardımcı olacaktır. Boş boş gezmeyeceğinizi ve çevredeki her detayı inceleyeceklerini hatırlatmanız gerekiyor. Bu detaylar üzerine uzun uzun konuşacaksınız ve ilginç hikayelerini dinleyeceksiniz. Yalnızca öğrenciler için değil, eğitimciler için de keyifli bir etkinlik planı olduğunu düşünüyoruz.

Geziler, öğrencilerin öğrenmesine kesinlikle yardımcı oluyor ve hatta sağladığı katkı geleneksel eğitime göre çok daha fazladır. Burada görsellik bir adım daha öne taşınıyor ve severek yapılan bir etkinlik üzerinden öğreniliyor. Bu detay önemli ve zamanınız ile birlikte izniniz de varsa sizler de sık sık bu tür etkinliklere imza atabilir ve plan yapabilirsiniz.

Yazar: Sorubak.Com