Genç Bilim İnsanlarına Sınavsız üniversite!

Genç Bilim İnsanlarına Sınavsız üniversite!

İki milyona yakın genç üniversite yerleştirme sonuçlarını merakla beklerken ÖSYMnin ayrıcalıklı adayları olan genç bilim insanları için üniversite yolu sınavsız açılıyor

Çünkü onlar uluslararası yarışmalara katılarak derece aldıkları için özel kontenjanlarla istedikleri üniversitede istedikleri bölümlere girme ayrıcalıklarına sahip. Ancak bu haktan yararlanmak isteyen bu genç dâhilerin 24 Temmuza kadar TÜBİTAKa başvurmaları gerek.

EK PUAN OLACAK

1.8 milyon genç, geçtiğimiz 1 Nisandan bu yana önce Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) ardından da Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) girdi.

Bu gençler bu ay içinde açıklanacak sonuçların ardından tercih yapacak. Ancak tüm bu süreçte bazı adaylar ayrıcalıklı olacak. Bunların başında da 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa göre Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) katıldığı Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında altın, gümüş ya da bronz madalya alanlarla, Uluslararası İSEF Proje Yarışmasında ilk üçe giren öğrenciler, başarı elde ettikleri alandaki yükseköğretim programlarından burslu olanlar hariç istediklerine sınavsız kontenjan dışı yerleşecek.

MİLLİLERE AYRICALIK VAR

Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında altın madalya alanlara 0.10, gümüş madalya alanlara 0.09, bronz madalya alanlara 0.08; Uluslararası Bilim Olimpiyatlarına katılan fakat derece alamayanlara 0.07; Ulusal Bilim Olimpiyatları ile uluslararası proje yarışmalarındaki birincilere 0.07, ikincilere 0.06, üçüncülere 0.05; Ulusal Proje Yarışmasında birinci olanlara 0.05, ikincilere 0.04, üçüncülere 0.03 katsayısı uygulanacak. ÖSYMnin ayrıcalığı spor dallarında yetenekli ve üstün başarılı milli forma giymiş gençler için de var. Onların da ek katsayı hakkı olacak ve özel yetenek sınavlarına girmeden sporla ilgili okumak istedikleri okulların tercihini yaparak, ÖSYMye gönderecek. Yerleştirmeleri ÖSYM yapacak

Habertürk

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER