Eğitimde Öğretmenlerin Ev Ziyareti Gerekli midir?

Eğitimde Öğretmenlerin Ev Ziyareti Gerekli midir?
Eğitimde Öğretmenlerin Ev Ziyareti Gerekli midir?

Öncelikli olarak konu hakkında merak edilen en önemli detayı paylaşalım istiyoruz. Veli ziyareti, Danıştay ve mevzuat doğrultusunda yasal bir görev değildir. Öğretmene zorla veli ziyareti yaptırmak gibi bir durum mümkün değildir ve bu tür bir baskı ile karşı karşıya geldiğinizde mevzuatı öne sürebilirsiniz. Birçok farklı kaynakta bu durumun öğretmenin bir görevi olduğundan bahsediliyor ancak böyle bir görev yok ve öğretmen istemediği sürece ziyarete zorlanamaz.

Peki ama ev ziyaretleri yapılmalı mıdır ya da öğürencinin başarısında nasıl bir yere sahiptir? Asıl konumuza dönelim istiyoruz ve dilerseniz soru işaretlerini ortadan kaldıralım. Öğretmenin, öğrencinin ailesini ziyaret etmesi, başarıya katkıda bulunacak eylemlerden biri. Bu sayede hem öğrenci hem de veliler çok daha fazla sorumluluk alacak ve denetim altında olduklarını hissedeceklerdir.

Veli ziyaretli düzenli olarak yapıldığı takdirde öğrencinin başarısındaki olumlu değişim de gözlemlenebiliyor ve yapılan araştırmalar da bunu kanıtlar nitelikte.

  • Ev ziyaretlerinde öğrencinin genel başarı durumu ve ailenin bu konuda neler yapabileceği konuşulur. Birlikte hareket etmek her zaman için fayda sağlayacaktır ve veliler kendilerini daha fazla sorumlu hissedecektir.
  • Ev ziyaretlerinde öğrencinin okul içerisindeki hal ve hareketleri, yaşadığı sıkıntılar ya da varsa şikayetleri ele alınır ve birlikte nasıl çözüm üretilebileceği değerlendirilir.
  • Ziyaretleri sık sık gerçekleştirmek yerine belli aralıklarla, velileri ve öğrencileri sıkmadan gerçekleştirmek kesinlikle çok daha doğru ve çok daha sağlıklı olacaktır.
  • Eğitimci-veli iş birliğine her zaman için ihtiyacımız var ancak bunun için eğitimcileri de zorlayamayız. Az önce de ifade ettiğimiz gibi yasal bir zorunluluk değildir. Mesleğinizi ve öğrencilerinizi seviyorsanız ve onların çok daha iyi bir yere gelmesini istiyorsanız sizler de bu konuda ekstra zaman yaratabilir ve ev ziyaretleri ile birlikte öğrencilerinizin başarısını destekleyebilirsiniz. Günümüzde bunu kusursuz bir şekilde yerine getiren çok sayıda eğitimci var ve zaten sohbet ettiğinizde ne kadar başarılı sonuçlar elde ettiklerini de sizinle paylaşacaklardır.
Ev Ziyaretleri, Öğrencide Baskı Hissi Yaratır mı?

Bunu baskı ya da sıkıştırmak şeklinde değerlendirmek kesinlikle hatalı bir söylem olacaktır. Tam aksine, öğrenciniz ile ilgilendiğinizi ve onun başarısına katkıda bulunmak istediğinizi ortaya koyacak ve öğrencinizde de olumlu etki yaratacaktır. Genel başarı durumu ile birlikte okul içerisindeki tutumunu veli ile paylaşabilir ve varsa velilerin şikayetlerini de dinleyebilirsiniz. Birlikte hareket etmek ve yine birlikte çözüm üretmek, eğitim camiası için büyük önem taşıyor ve zaman yaratabildiğiniz ölçüde sizler de kısa ziyaretlere yer verebilirsiniz.

Yazımızın başında da ifade ettiğimiz gibi bu yasal zorunluluk gerektiren ya da bir müdürün zorla görev yazabileceği bir şey değildir. Eğer öğretmen kabul ederse kendi başına bu ziyaretleri gerçekleştirebilir ancak bunun dışında görev olarak belirlenmesi söz konusu değildir.

Öğretmen veli ilişkilerinin iyi olması, öğrenciyi her zaman için olumlu etkiliyor ve tetikleyici bir unsur olarak değerlendirmek de mümkündür. İşini seven ve öğrencilerine kıymet veren her eğitimci, ne söylemek istediğimizi çok iyi anlıyor ve bunu uygulamak için sabırsızlanıyor olacaktır. Veli ve öğretmen iş birliği doğrultusunda öğrencinin eksiklerini kapatmak ve daha da önemlisi bu eksiklerin üzerine yoğunlaşarak öğrencinin başarısına katkıda bulunmak mümkün. Elbette karar sizin ve tabii ki yeterli zamanınız varsa ziyaretler konusunda kendinize bir program belirleyebilir ve vakit kaybetmeden harekete geçebilirsiniz. Kısa vadede öğrencideki değişimi gördüğünüzde bu gelişmeler sizi de memnun edecektir.

Yazar: Sorubak.com