Down Sendromlu Öğrencilere Nasıl Bir Eğitim Verilmelidir?

Down Sendromlu Öğrencilere Nasıl Bir Eğitim Verilmelidir?
Down Sendromlu Öğrencilere Nasıl Bir Eğitim Verilmelidir?

Akralarına göre fiziksel ve zihinsel olarak farklılık gösteren çocuklarımızın özel eğitim kapsamında ele alınması gerekiyor. Farklı yazılarımızda da dile getirdiğimiz gibi eğitim herkesin hakkıdır ve down sendromlu çocuklarımız da bu haktan en iyi şekilde faydalanmaya devam ediyorlar. Elbette daha özel ve daha farklı bir eğitim modeline yer veriliyor ve başarı oranının her geçen gün biraz daha arttığını da net bir şekilde görebiliyoruz.

 Özel eğitim kapsamında, onları akranlarından ayıran özellikler göz önünde bulundurularak bir eğitim planı ve programı hazırlanmalıdır. En büyük çalışma ise dil eğitimi olarak karşımıza çıkıyor. Kendini daha net ve daha doğru bir şekilde ifade edebilecek down sendromlu bireyler yaratmak mümkün ve eğitimin bu konuda ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmak gerekiyor.

Down Sendromlu Çocuklarımızın Eğitim Hakkı

Engelli ya da otizm gibi telaffuzlar değil, özel eğitime ihtiyacı olan bireyler şeklinde bir sınıflandırma yapılıyor ve yazımızın başında da dile getirdiğimiz gibi her çocuğun eğitim hakkı vardır ve ülkemizde de bu hak en iyi şekilde sağlanıyor. Zihinsel ya da fiziksel konularda var olan yetersizliklerin eğitim desteği ile birlikte tamamlanması ve bu eksiklerin kapatılması bir nebze de olsa mümkündür.

Yalnızca özel eğitim ile değil, aynı zamanda ebeveynlerin ev çalışmaları ile de bu çocukların topluma en hızlı şekilde adapte olması sağlanıyor.

Kriitik dönem

Özel eğitim programı adını verdiğimiz ve yine özel eğitim kurumlarında hali hazırda sürdürülen çalışmaların yanı sıra fizyoterapi desteğine de ihtiyaç duyulacaktır. Down sendromu tespit edildikten sonra 0-6 yaş arası dönemin en kritik ve hassas dönem olduğunu da unutmamak gerekiyor. Özel eğitim desteği bu yaş gruplarında başlatılıyor ve gelişime bağlı olarak down sendromlu öğrencilerin, normal sınıflar ve koşullarda eğitim alması da mümkün hale geliyor.

Bunun çok fazla örneği var ve down sendromlu çocukların da eğitilebilir olduğunu unutmamak gerekiyor. Doğru ve başarılı bir eğitim programı neticesinde elde edeceğiniz sonuçlar kesinlikle çok daha sağlıklı ve çok daha tatmin edici olacaktır.

Özel Eğitim Modellemeleri

Down sendromlu çocukları incelediğimizde, akranlarına kıyasla daha geç büyüme ve gelişme kaydettiklerini net bir şekilde görebiliyoruz. Bunun yanı sıra öğrenme süreleri açısından da zayıflık yaşayabiliyorlar. Özel eğitim modellemelerindeki en önemli unsur ise bu süreci daha sağlıklı ve hızlı hale getirebilmektir. En azından kendini yeteri kadar ifade edebilmesi sağlanıyor ve aldığı eğitimlerin sonucunda bunu mümkün kılacaktır.

Down sendromlu öğrencilerin eğitimlerindeki bir diğer hedef ise kendi hayatlarını idame ettirebilecek seviyeye ulaşmalarını sağlamaktır. Yazımızın başında da dile getirdiğimiz gibi başarı oranı her geçen gün biraz daha artıyor ve sosyal hayatta da kendine en iyi şekilde yer bulabilen down sendromlu bireyler yetiştiriyoruz.

Unutmayın! Onların, sevgiye, ilgiye ve eğitime çok daha fazla ihtiyacı var. Özel kurum tercihinde bulunmak zorunda değilsiniz ve devlet destekli eğitim kurumları da eğitimlerini üstlenmeye devam ediyor. Doğru kurum seçimi yaparak sizler de çocuklarınızı geleceğe hazırlayabilirsiniz. Kendi ihtiyaçlarını kendi giderebilen, sosyal hayata adapte olan, iletişim kuran, arkadaşlık ilişkisi geliştirebilen ve daha da önemlisi iş hayatında hiçbir şekilde sorun yaşamayan bireyler yaratmak mümkün. Bu sevimli çocuklarımız için elimizden geleni yapıyoruz ancak çok daha fazlasına ihtiyacımız var ve eğitimleri konusunda da ekstra gayret göstermemiz gerekiyor. Emin olun başarılı sonuçlar elde edeceksiniz.

Sorubak.Com

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER