Dönüşümcü Öğretmenlerin Yaptığı 4 Şey

Dönüşümcü Öğretmenlerin Yaptığı 4 Şey
Dönüşümcü Öğretmenlerin Yaptığı 4 Şey

Dönüşümcü öğretmenlere dair bilmeniz gereken birtakım hususlardan bahsedeceğiz. Neden farklılar ya da onları dönüşümcü yapan şeyler nelerdir? Gelin hep birlikte bu sorulara yanıt arayalım

Bilişsel Deneyimler Yaratır

Bilişsel deneyimler oluşturma konusunda başarılı olan eğitimcilerimiz, iki farklı eğitim modelini baz alarak hareket ediyor. Aktarım ve dönüşüm adı altında uygulanan eğitim modeli ile birlikte başarıya ulaşmak çok daha kolay ve hızlı bir süreç olarak karşımıza çıkıyor.

Aktarım modellemesi ile birlikte eğitimci bilgiyi aktaran kimse, öğrenci ise bilgiye ulaşmak isteyen ve hafızasında tutan kişi olarak tanımlanıyor. Dönüşüm modelinde isse öğrencinin, aldığı bilgiyi hızlı bir şekilde beceriye dönüştürmesi bekleniyor ve arzu edilen de budur. Elbette bu esnada eğitimcinin de bir görevi var ve bu süreci daha kolay ve pratik hale getirmek olacaktır.

Bu süreci daha hızlı ve pratik kılabilmek için öğrencilerinize iddialı ve zor sorular sorabilirsiniz. Problem çözme yetilerini bu şekilde geliştirebilirsiniz. Sorduğunuz soruların birçok detayı da kapsaması gerekiyor. Analiz ile birlikte aynı zamanda sentez, empati ve geçmiş bilgileri kullanmayı gerektirecek sorulardan bahsediyoruz.

Dönüşümcü Öğretmen Aynı Zamanda Bilim İnsanı ve Sanatçıdır

Sanat ve bilimi harmanlamak, dönüşümcü öğretmenlerin yaptığı en önemli şeylerden biri. Bu seviyeye ulaşmak için araştırmacı bir kimliğe sahip olanız gerekiyor ve her daim öğrenmeye aç bir karakter sergilemek durumundasınız. Fikirler arası bağlantı kurmak her zaman için kolay olmayacaktır ancak dönüşümcü bir eğitimci olmak istiyorsanız bunu yerine getirmek zorundasınız.

Genel tutarsızlıklar mutlaka olacaktır ve bunu ilk algılayacak kişi de siz olacaksınız ve bu tutarsızlığı ortadan kaldırmak için belli bir çaba göstermeniz gerekiyor.

Üretken Mücadeleyi Kolaylaştırır!

Üretken mücadelede yol gösterici ve yöntem öğretici taraf olmak durumundasınız. Öğrenciniz size bir soru sorduğunda ona doğru cevabı verip ayrılabilirsiniz ancak bunu yapmak sizi dönüşümcü bir eğitmen yapmayacaktır. Öğrenciye doğru cevabı vermek yerine doğru cevaba ulaşması için hangi yöntemleri kullanması gerektiğini ve hangi yolu izlemesi gerektiğini aktarmalısınız. Kolayı değil, zor olanı öğreterek onun gelişimine her anlamda katkıda bulunacak ve fayda elde edeceksiniz.

Öğrencinin bu süreçte zaman kaybı yaşayacağını çok iyi biliyoruz ve ders sürenizden yemiş oluyorsunuz ancak uzun vadede bunun karşılığını her şekilde alacaksınız. Zamanı dert etmenize gerek yok! Eğer öğrencinin gelişimine katkıda bulunacak bir durumdan söz ediyorsak emin olun zaman harcamanıza değecektir. Üretken mücadele bu yüzden önemli e aslında en büyük eksiklerimizden bir tanesi de ne yazık ki budur.

Eğlencelidir

Ders ders ders Peki hiç düşündünüz mü öğrenciler bu durumdan sıkılmayacak mı? Öğretirken eğlenmeyi ya da ders aralarına keyifli etkinlikle eklemeyi ihmal etmeyin. Dönüşümcü öğretmen tam olarak bunu yapıyor ve öğrencilerin okula ya da ilgili derse ısınmasını da daha kolay hale getiriyor. Her zaman ifade ettiğimiz gibi onlar artık ders çalışmayı ya da öğrenmeyi bir zorunluluk olarak görmeyecek ve tam aksine eğlenceli bir etkinlik modunda hareket edeceklerdir.

Dönüşümcü öğretmenler bu konuda fazlasıyla başarılı bir örnek ve onları tercih edilir kılan en kıymetli unsurlardan biri de budur.

Bu eğitimci modelini tanımlamak adına daha fazla madde ve alt başlığa yer verebiliriz. İhtiyacımız olan eğitimci modeli olduğunu da ifade etmek gerekiyor ve öğrencilerin de en çok sevdiği öğretmen modelidir. Biz, kısa kısa ve onları tanımlayabileceğimiz özelliklere değindik ancak bu özellikler arttırılabilir.

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER