Devlet Okullarının Karşılaştığı 10 Temel Zorluk

Devlet Okullarının Karşılaştığı 10 Temel Zorluk
Devlet Okullarının Karşılaştığı 10 Temel Zorluk

Eğitim herkesin hakkı mottosu ile devlet okullarının bir adım daha öne çıktığını görebiliyoruz. Ücretsiz eğitim ile birlikte birtakım sorunlar da gün yüzüne çıkıyor. Peki ama nedir bu sorunlar? Gelin hep birlikte alt başlıklar halinde ilerleyelim

Öğrenci Yığılması

Her yeni dönemde yaşanan en büyük sorunlardan bir tanesi ve ne yazık ki bu sorunun şu an için bir çözümü bulunmuyor. Öğrenci yığılması ile birlikte farklı sorunların önü de açılıyor ve az sonra bunlara da değineceğiz. Kalabalık mevcut ve yığılmalar ile birlikte eğitim kalitesi ve başarı oranı da bir hayli düşüyor.

Kalabalık Sınıflar

İdeal mevcut için farklı kaynaklarda farklı rakamlardan bahsediliyor ancak emin olun devlet okullarının büyük bir kısmı ideal mevcudun dışına taşıyor ve taşmak zorunda bırakılıyor. Kayıt yaptıran öğrencileri geri çevirme gibi bir lüksünüz olmadığı için mecburen kabul ediyorsunuz ve bu da bir süre sonra sınıfların tıklım tıklım bir görüntüye kavuşmasına sebebiyet veriyor.

Yetersiz Öğretmen Sayısı

Birçok ders ne yazık ki boş geçiyor ya da kendi alanı olmayan derslerde farklı bir branşın öğretmenini görebiliyoruz. Yetersiz öğretmen sayısı da yine devlet okullarının yaşadığı en büyük sorunlarda bir tanesidir ve özellikle Doğudaki okullarımıza baktığımızda bu sorunun çok daha ciddi boyutlara ulaştığını net bir şekilde görebiliyoruz.

Öğrencilerin tutumu

Özel okullarda da yaşanan sorunlardan bir tanesidir ancak devlet okullarında bu sorunun daha ciddi boyutlara ulaştığını görebiliyoruz. Öğretmenlerin ellerinden alınan hakları nedeniyle öğrenciler artık daha rahat davranabiliyor ve bu rahatlık yanlış anlaşıldığı için bir süre sonra saygısızlık baş gösteriyor. Bunun önüne geçmek elbette mümkün ancak hali hazırda herhangi bir çalışma yapılmadığını da üzülerek belirtmek istiyoruz.

Yetersiz Sınıflar

Sınıf sayısı bir hayli az ve bu da öğrenci mevcudunun her sınıfta olması gerekenden daha az olmasına sebebiyet veriyor. Kalabalık öğrenci grupları ile işlenen derslerde başarı beklemek ne yazık ki mucize olacaktır ve yapılan araştırmalar da bunu daha net bir şekilde ortaya koyuyor. Çözüm önerisi sunmak elbette mümkün ve özellikle bu konunun üzerine eğilmek gerekiyor.

Güvenlik Seviyesi

Okul içerisinde ve okul çevresindeki güvenlik önlemlerinin arttırılması gerekiyor. Yeni dönemde bununla ilgili birtakım çalışmalar başlatıldı ve artık okulların daha güvenli alanlar olduğunu da net bir şekilde görebiliyoruz. Öğrencilerin hiçbir şekilde güvenlik problemi yaşamaması gerekiyor ve özel okullarda bu konunun daha hassas bir şekilde ele alındığını da net bir biçimde görebiliyoruz.

Materyal Eksikliği

Derslerin daha verimli bir şekilde işlenebilmesi için birtakım materyallere ihtiyaç duyuluyor ve ne yazık ki devlet okullarının büyük bir kısmında bu materyaller yetersiz kalıyor. Öğrenci başarısını etkileyen en önemli unsurlardan biri ve mutlaka üzerine eğilmek gerekiyor.

Yöneticilerin Tutumu

Mobbing adını verdiğimiz konuya da değinmek istiyoruz. Yalnızca devlet okullarında değil, özel okullarda da bu sorun mevcut. Yöneticiler, okulun sahibi değil, idarecisidir. Bu bilince sahip olmak gerekiyor. Aksi takdirde hoş olmayan durumlar ile karşı karşıya geliyoruz.

Teknoloji Sınıflarının Eksikliği

Öğrencilerin dijital dünya ile yakından ilgilenebilmesi için ihtiyacımız olan teknoloji sınıfları da en önemli eksiklik ve sorunlardan bir tanesidir. Özel okullar bu konuda bir adım daha önde ve daha etkileyici bir görüntü sergiliyor.

Etkinlik alanları

Sportif faaliyetler ve benzeri etkinlik alanları konusunda da devlet okullarının yetersiz olduğunu görebiliyoruz. Öğrenciler, stres atabilmek ve biraz olsun keyifli vakit geçirmek için bu tür alanlara da ihtiyaç duyuyorlar.

Sorubak.Com

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER