Ders Çalışma ve En Etkili Öğrenme Biçimleri

Ders Çalışma ve En Etkili Öğrenme Biçimleri

Her bireyin öğrenme şekli ve süresi kişilerin ilgi ile algılarına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Öğrencilerin genellikle en çok yakındığı konulardan biri de kısa sürede okuduğunu öğrenememe ve çabuk unutmadır. Etkili ders çalışma ve öğrenme eylemini yapabilmek için öğrencinin kendisine uygun öğrenme yöntemlerini keşfetmesi ve kullanması gerekir.

Her öğrencinin ilgi ve yeteneğinin farklı olduğu düşünüldüğünde, öğrenme düzeyini arttırmak için haliyle farklı yöntemlerin uygulanması gerekir. Bir konuyu tüm öğrencilerine aynı şekilde sabit bir planla öğretmeye çalışan öğretmenlerin de başarıya ulaşması beklenemez. Tüm bu konular düşünülerek eğitimcilerin ders anlatırken veya öğrencilerin ders çalışırken kendine göre doğru planlama yapması ve öğrenme stilini keşfetmesi oldukça faydalı olacaktır.

Etkili Öğrenme Stilleri

Öğrenciler herhangi bir konuyu farklı farklı öğrenme stillerinde anlıyor olabilir. Örneğin; görsel, işitsel ya dokunsal.

Görsel öğrenme stiline değinecek olursak; dinlemek yerine okumayı ve çalışma sırasında görsel unsurlardan faydalanmayı severler. Planlıdır ve kurallara uyarlar. Bu öğrenme stilinde adından da anlaşılacağı üzere görsellik önemlidir. Öğrenciler bu stilde genellikle eğitici videolar, filmler, renkli kalemler, not kağıtları vs. kullanarak ders çalışırlar.

İşitsel öğrenme stilinde ise öğrenciler daha çok konuşmayı ve tartışmayı severler. Seslere karşı duyarlı olurlar ve gürültü onları rahatsız edebilir. Düzgün bir konuşma biçimine sahiptirler. Okudukları kitaplarda ve sunumlarda görsellere çok fazla yoğunlaşmazlar. Dil bilgisi kuralları onlar için önemsizdir. Genellikle işitsel öğrenme stilini seçen öğrenciler sesli okurlar ve çalışırlar. Derslerini sesli kayıtlardan dinlemeyi tercih ederler.

Dokunsal öğrenme stilinde ise öğrenciler adından da anlaşılacağı üzere dokunarak ve hissederek öğrenmeye çalışırlar. Bu grupta ki öğrenciler oldukça enerjik ve hareketlidir. Az ve yavaş konuşmayı daha çok tercih ederler. Daha çok doğaçlama davranırlar ve plan – program yapmazlar. Bu öğrenme stilinde öğrenciler denemeler yaparak ve yaşayarak öğrenmeyi tercih ederler.

Yazımızı sonlandırmadan önce her öğrencinin her bireyin özel olduğunu unutmamanız ve kişilere göre öğrenme yöntemlerinin değişebileceğini göz ardı etmemeniz gerekir. Öğrencilerin öğrenme yetilerinin tespit edilebilmesi için uzman eşliğinde test ve anketler yapabilirsiniz. Bazı öğrencilerin bir kere okuyarak anladığı bir konuyu diğer öğrenci 5 kere okuyarak anlamayabilir. Fakat bir kere izleyerek kolayca öğrenebilir. Ayrıca düzenli olarak öğrencilerin konuları tekrar etmesi ve konuya yoğunlaşarak anlamaya çalışması öğrenmeyi hızlandıracaktır. Bunun için gerekli motivasyonun sağlanması gerekmektedir.

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER