Çocuklara tuvalet nasıl öğretilir? Tuvalet Eğitiminin Püf Noktaları

Çocuklara tuvalet nasıl öğretilir? Tuvalet Eğitiminin Püf Noktaları
ÇOCUKLARA TUVALET EĞİTİMİ NASIL VERİLMELİDİR?

Çocuklara tuvalet eğitiminin verilmesi, çocuk yetiştirme ile ilgili olarak ebeveynlerin en çok merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Özellikle ilk çocuklarda ebeveynler pek çok konuyla ilgili araştırma içerisine girerler. Çocukların sağlıklı bir şekilde gelişimlerini sürdürebilmeleri için ebeveynlerin bir takım bilgilere sahip olması gerekmektedir. Hijyen konusunda da titizlik gösteren ebeveynlerin, çocuklara tuvalet alışkanlığını kazandırmaları büyük önem taşımaktadır.

Temizlik her toplum için önemli olmakla birlikte, bu alışkanlığın çocuk yaşlarda edinilmesi gerekmektedir. Çeşitli sağlık sorunlarına sebebiyet vermemesi için tuvalet eğitiminin hijyenik bir şekilde gerçekleştirilmesi dikkat edilmesi gereken bir husustur.

Çocuklara Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Verilmelidir?

Çocuklarda tuvalet eğitiminin zamanlaması, bu süreçte dikkat edilmesi gereken önemli bir detaydır. Bunun için planlı davranmak ve doğru zamanı belirlemek gerekmektedir. Çocukların bebeklikten çıkma dönemlerinde tuvalet eğitimi için hem bedensel olarak hem de psikolojik olarak hazır olması gerekir. Çocukların tuvalet eğitimi için uygun olan zaman genellikle 18 ile 24 ay arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Bu süreçte ebeveynlerin çocuklarını dinlemesi ve onları gözlemlemesi önemli bir husustur. Eğitimin zamanı doğru ayarlanmazsa çok bir verim alınamayabilir.

Çocuklar hemen hemen 1,5 yaşından itibaren idrar ya da dışkıyı tutabilme yetisini kazanırlar. Bu kazanım, vücut anatomisiyle doğrudan ilişkilidir. Uzun süreli bez kullanımlarında ise çocuk bu yetisinin farkına varamaz. Ayrıca tuvalet alışkanlığının çocuğa kazandırılması için onun konuşma ve anlama yetisinin de yeterli olması gerekmektedir. Kendini ifade edemeyen ya da söyleneni anlayamayan çocuklara tuvalet eğitimi verilme süreci zor olmaktadır.

Eğitimi verecek ebeveynin de zaman probleminin olmaması gerekmektedir. Eğer önemli bir durum varsa ve ebeveynin meşguliyeti artmışsa, çocuklara tuvalet eğitimi verme durumunun ertelenmesi daha doğru olacaktır. Bu meşguliyet, iş kaynaklı olabileceği gibi ev taşıma, bebek doğumu, hasta bakımı gibi çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilir. Eğitime başladıktan sonra yarıda kesilmesi çocuğun aklının karışmasına sebebiyet verebileceğinden sağlıklı bir öğrenme süreci gerçekleşmeyecektir.

Çocuklara Tuvalet Eğitimi Verirken Nasıl Bir Yol İzlenmelidir?

Çocuklara tuvalet eğitimi verirken yapılması gerekenler arasında öncelikle, ebeveynlerin bilgi aktarımını çocuklara yapması gerekmektedir. Onunla konuşarak artık büyüdüğünü ve bazı bebeklik alışkanlıklarını geride bırakması gerektiği anlatılmalıdır. Çocuğa gerekli tanımların yapılması da önemli bir detaydır. Nelerle karşılaşacağını bilmesi ve bu sürece hazırlıklı olarak girmesi gerekir. Eğitim sürecinde kullanılacak malzemelerin de çocuğa tanıtılması önemlidir. Bilgisi olan çocuk daha kolay adapte olacaktır.

Çocuklara tuvalet eğitimi verirken öğretici oyun kartlarından ya da oyuncaklardan da faydalanabilirsiniz. Çocukların motor gelişimlerini destekleyici formatta üretilmiş olan oyuncaklar, onların bu sürece hazırlanmasını kolaylaştıracak ve bir takım korkularının oluşmasına engel olacaktır. Sonrasında ise sizi gözlemlemesine müsaade etmeniz gerekmektedir. Çocuklar ebeveynlerini rol model olarak alırlar. Onların yaptıklarını yapmaya çalışıp, hareketlerini taklit ederler. Bundan dolayı da görsel hafızaları daha kuvvetlidir. Çocuğun sizi gözlemlemesi, tuvalette ne yapıldığını öğrenmesi ve neler yapıldığını anlaması için ona yardımcı olacaktır.

Çocuğun ilk etapta lazımlığa alışması gerekmektedir. Bu alıştırmayı öncelikle bezi ile gerçekleştirin. Kıyafetinin ya da bezinin olması ilk etapta sorun teşkil etmeyecektir. Lazımlığa oturması ve onunla oynamasını sağlamanız gerekmektedir. Yavaş yavaş lazımlığı tanımlamaya geçip, çocuğunuza onun için yapılmış bir tuvalet olduğunu belirtin. Sonrasında ise bezini çıkarın ve lazımlığa o şekilde oturmasını sağlayın. Bu süreçte, bezi çıkardığınız aşama çok önemlidir. Eğer çocuğunuz un henüz hazır olmadığını düşünüyorsanız, bir süre daha beklemeniz gerekmektedir. Çünkü bezi çıkarıp tekrar takmanız, çocukta kafa karışıklığına sebep olacaktır.

Çocuklar tuvalette ya da lazımlıkta hemen tuvaletini yapamayabilirler. Bu süreçte ebeveynlerin ona destek olması ve daha sabırlı bir tutum içerisine girmesi gerekmektedir. Çocuk telaşlanmamalı ve rahat olmalıdır. Sonrasında ise ellerini yıkaması gerektiğini ona söylemeniz, hatta beraber el yıkamanız bu süreci hızlandıracaktır. Çocuklara tuvalet eğitimi verirken, onların tuvalet ihtiyacını karşıladıktan sonra nasıl temizleneceklerini de anlatmanız gerekmektedir. Eğer çocuk tuvalette tek başına olmaktan korkuyorsa yanında bulunabilirsiniz. Bazı çocuklar bu süreçte yalnız olmak isterler. Genellikle utanırlar ya da çekinirler. Bundan dolayı çocuğun rahat olabileceği bir ortam hazırlamalısınız. Özellikle lazımlık kullanımında evde belirli bir yer olmalıdır. Çocuğun, tuvalet ihtiyacını orada giderebileceğinin bilincinde olması gerekmektedir. Salonun ortasında ya da farklı yerlerde bu eğitimin verilmesi bir takım problemlere sebebiyet verebilmektedir.

Bu süreci kısa dönemde ve sorunsuz halletmek isteyen ebeveynlerin bu yöntemleri dikkate alması gerekmektedir. Çocuğunuza her bir tuvalete gittiğinde ya da her ellerini yıkadığında küçük bir hediye ile ödüllendirmeni, onu bu eğitim sürecinde daha motive edecektir.

Çocuklara Gece Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Ebeveynlerin, çocuklara tuvalet eğitimi verirken en çok zorlandığı zaman dilimi gece olarak bilinmektedir. Çocukların uyku zamanlarında bezden kalan alışkanlıklarını tekrar etmesi ve tuvalete kalkma yetilerinin gelişmemesinden kaynaklı çeşitli sorunlar olabilmektedir. Bu sebepten dolayı çocuklara gece tuvalet eğitimi verilirken dikkat edilmesi gerekenler vardır.

Çocuklara gece tuvalet eğitimi vermek için öncelikle gündüz rutinini oturtmanız gerekmektedir. Tuvalet eğitiminin kademeli olarak gerçekleştirilmesi çocuğun bu süreci rahat algılayabilmesi için önemli bir husustur. Çocuğa gündüz vakitlerinde tuvalet eğitimini nasıl verilmekteyse, gece de o çerçevede devam etmelidir. İlk aşamanın devamı olarak düşünülmesi gereken gece tuvalet eğitimi sırasında, çocuğa bez kesin suretle bağlanmamalıdır. Bez bağlamak onu eski düzene geri getirecektir. Bundan dolayı da eğitim süreciniz yavaşlayacak hatta karmaşık bir hal alabilmektedir.

Bez bağlama işlemini gerçekleştirmediğiniz zaman, çocuğun altını ıslatma sorunsalı da baş gösterebilmektedir. Bunun için yatağa sıvı geçirmeyen koruyucu bir alez serilebilir. Eğer çocuk gece altını ıslatmışsa bu yüzüne vurulmamalı ve çocuk utandırılmamalıdır. Ayrıca herhangi birine de bu durumdan çocuğun yanında bahsedilmemelidir. Psikolojisini olumsuz yönde etkileyecek olan bu söylem ile size olan güveni incinebilir. Bu durumu yaşamamak adına, çocuğunuza uykudan 2 ya da 3 saat önce sıvı verimini durdurabilirsiniz.

Gece, belirli saat aralıklarla çocuğun tuvalete kaldırılması gerekmektedir. Çocuğun bu duruma alışması için lazımlığını odasına ya da uyuduğu bölgenin yakınlarına getirebilirsiniz. Çocukların gece bilinçli bir şekilde tuvalet ihtiyacını karşılamaları önemlidir. Uyuyan çocuğun tuvalete tutulup, ihtiyacını yapması beklenmemelidir. Çocuğun uykusu ile orantılı olacak şekilde saatler belirlenmeli en fazla 2 saat aralıklı olarak uyandırılmalıdır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu, her çocuğun tuvalete çıkma durumu değişkenlik gösterir. Bundan dolayı çocuğu gözlemlemek, uykusunu bölmemek adına önemli olmaktadır.

Çocukların tuvalet ihtiyacının ne aralıklarla geldiğini bez kullanımlarından tahmin edebileceğiniz gibi, gündüz vakti ne sıklıkla lazımlığa ya da tuvalete gitmeye ihtiyaç duyduğuna bakarak da anlayabilmeniz mümkündür. İlk zamanlarda bezi 2 ya da 3 saat kuru kalıyorsa çocuğun gece vakti sürekli uykusunu bölüp tuvalete kaldırmanız gerekmemektedir. Öğle uykusunda da altını ıslatmıyorsa, ya da tuvaleti geldiğinde rahatsız olup uyanıyorsa gece de aynı davranışları sergileyebilir.

Çocuklara gece tuvalet eğitimi vermek, gündüze oranla oldukça meşakkatli bir süreçtir. Bu süreçte ise ebeveynlerin sabırlı ve anlayışlı olması çok önemlidir. Çocuğun 6 yaşına kadar gece tuvaleti eğitimini tamamlayamaması normal bir durumdur. Çocuğunuza kızmadan her zaman onun yanında olduğunuzu belirtmeniz gerekmektedir.

Çocuklar Tuvalet Trenine Ne Zaman Hazır?

Genellikle anne babalar ne zaman tuvalet eğitimine veya tuvalet eğitimine başlayacağından emin değillerdir. Şunu unutmayın! Tüm çocuklar aynı yaşta tuvalet eğitimine hazır değildir, bu nedenle çocuğunuzu izlemek önemlidir.

Çocuğunuzun lazımlığa gitmeye hazır olabileceğini gösteren işaretler olup olmadığına bakın:

  • basit talimatları takip et
  • lazımlık kullanımı ile ilgili kelimeleri anlama ve kullanma
  • işemek ya da kaka yapmak ve lazımlık kullanmak arasındaki bağlantıyı kurmak
  • bebek bezini 2 saat veya daha fazla kuru tutun
  • lazımlığa gel, üzerine yeterince otur ve sonra lazımlıktan çık

Birçok çocuk 18 - 24 aylıkken bu belirtileri göstermeye başlar, ancak bazıları hazır olmayabilir. Ayrıca erkekler genellikle kızlardan daha sonra başlar ve lazımlık kullanmayı öğrenmek kızalara göre daha uzun sürer.

Tuvalet Eğitimi Ne Kadar Sürer?

Yeni yürümeye başlayan çocuğa lazımlık kullanmayı öğretmek bir gecede veya bir anda yapılacak bir şey değildir. Uzmanlar bu süreyi 3 - 6 ay kadar sürebileceğini söylmektedirler. Tuvalet alışkanlığı kazanmak bazı çocuklar için daha uzun bir zaman alırken bazı çocuklar için daha az zaman alabilir. Bu eğitime çok erken başlarsanız, eğitim süresi daha uzun sürer.

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER