Çocuklara Sınavlardan Korkmayı mı Öğretiyoruz?

Çocuklara Sınavlardan Korkmayı mı Öğretiyoruz?
Çocuklara Sınavlardan Korkmayı mı Öğretiyoruz?

Sınavlar, hayatımızın bir gerçeği. Yalnızca eğitim hayatında değil, aynı zamanda iş hayatında da karşımıza çıkıyor ve ne yazık ki geleneksel bir akıl ile hayatımızın sonuymuş ya da her şeyiymiş gibi gösteriliyor. Bilinçsiz ebeveynler de bunu sürdürmeye devam ediyor ve çocukların sınavlardan korkmalarına neden oluyorlar. Buna hayatın bir parçası gibi bakabilsek ve bunu çocuklarımıza en iyi şekilde yansıtsak, emin olun bu denli korkmazlar ve başarı oranı da her geçen gün biraz daha artacaktır. Ne yazık ki bu düşünceden kurtulmamız gerekiyor ve bunu çocuklarımıza da en doğru şekilde yansıtmak zorundayız.

Sınavlar, Belirleyici Değildir!

Herhangi bir sınavın belirleyici bir unsur olduğunu düşünüyorsanız eğer yanılıyorsunuz. Ne yazık ki eğitim sistemimiz bu doğrultuda şekillenmiş ve eskiden beri öğrendiğimiz tek şey de sınavlarımızın hayatımız olduğu. Hayır arkadaşlar, sınavlar hayatımızı belirlemiyor ya da hayatın sonu değil. Yolunuza farklı şekilde de devam edebilir ya da kendinize farklı bir meslek kolu da yaratabilirsiniz.

Sınavlarda başarılı olmak sizi gerçekten donanımlı ya da özel biri yapmıyor. Evet bu bir kriter ancak bu kriteri karşılayamadığınız takdirde hayatınız bitmiyor. Tam aksine daha sıkı çalışmanız ve daha sağlam adımlar atmanız gerekiyor. Sınavları hayatın merkezine yerleştirmek bu yüzden doğru değil ve lütfen bunu yapmayın.

Çocuklarımız Neden Korkuyor?

Bunun sebebi ne yazık ki biziz. Çocuklarımızı korkutmaya devam ediyoruz ve başarılı olamadığı takdirde hayatında hiçbir şey elde edemeyeceğini ya da iyi yerlere gelemeyeceğini söylüyoruz. Etrafınıza şöyle bir bakın. Her başarılı insan sınavda başarılı olmuş ya da okul bitirmiş kişiler mi? Başarısız olanlar bir meslek edinemiyor mu ya da para kazanamıyor mu?

Ne yazık ki geleneksel bir düşünce yapısı ile hatalı bir yaklaşım sergiliyoruz. Sınavı kazanamazsak bu işin biteceğini düşünüyor ve çocuklarımıza da aynı düşünceyi empoze etmeye çalışıyoruz. Bilinçli ebeveynler ise bu konuda daha ılımlı ve hayatımızın bir sınavdan ibaret olmadığını çok ama çok iyi biliyorlar.

Çocuklarınızı strese sokmak ya da panik ortamını tetiklemek yerine ona daha ılımlı ve daha samimi bir şekilde yaklaşmanızı tavsiye ediyoruz. Başarısız olabilir ya da sınavda istediği dereceyi elde edemeyebilir. Endişe etmesine gerek yok çünkü mutlaka bir yerlerden bir şekilde hayata tutunacak ve kendi istediği yolu çizecektir. Onun kararlarına saygı duymak zorundasınız ve sizler, o bu kararı verirken yol gösterici, destekleyici olacaksınız. Ebeveynlerin yapması gereken şey kesinlikle budur.

Sınavlar Bir Ölçüt mü?

Kısa vadede elbette önemli bir ölçüt ancak insan başarısını dakikalar süren ya da saatler süren bir sınav ile belirlemek tabii ki geleneksel bir yönteme yakışacaktır. Sınavları korkunç ya da stresli hale getiren bizleriz ve bu konuda daha dikkatli ve daha bilinçli davranmak durumundayız.

Çocuklarınızın yanında yer almanız gerekiyor ve herhangi bir başarısızlık durumunda onun üstüne gitmek yerine başarılı olacağına olan inancınızın yüksek olduğunu dile getirmenizde fayda var. Ebeveynler bilinçli olduğu takdirde çocuklar da sınav stresinden kurtulacak ve daha da önemlisi kendilerini çok daha iyi hissedecektir. Bunu yapmak sizlerin elinde ve bu konuda daha hassas bir tavır sergilemeniz gerekiyor. Onları korkutmak ya da ürkütmek yerine sınavların sıradan bir kriter olduğunu ve hayatının her şeyi olmadığını vurgulamanız gerekiyor. Ona vereceğiniz en güzel destek örneği de bu olacaktır ve emin olun fayda sağlayacaksınız.

Sorubak.Com