Çocuklara hayır diyebilmek!

Çocuklara hayır diyebilmek!

Ailenin temel taşlarından biri olan çocuklar büyük önem taşır. Genel olarak tüm anne ve babalar, özellikle küçük yaşlarda olan çocukların her istediklerini yaparlar. Çok masum görünen bu isteklerin ileride çok büyük sıkıntıların başlangıcı olduğunun farkında olmayan aileler kendilerini ileride içinden çıkılmaz bir durumun tam ortasında bulur ve sıkıntıya düşerler. Bu nedenle bu duruma düşmemek için gereken durumlarda çocuklara hayır diyebilmek gerektiğinin bilinmesi gerekir. Ancak hayır derken atılması gereken bazı adımlara dikkat etmeli ve özen göstermelisiniz.

Çocuklara Hayır Derken Bilinmesi Gereken Önemli Bilgiler

Anne ve babalar çocuklarına hayır demenin yanlış bir hareket olduğunu düşünerek bu kelimeden genelde uzak dururlar. Bu durumun acımasızlık olduğunu düşünmek, oldukça yanlış bir harekettir. Çünkü bazı durumlarda hayır demek evet demekten daha hayırlıdır.

Çocuklara istedikleri bir şeyi yapamadığınızı ya da izin vermediğinizi söylediğinizde, ilk aşamada çocuklardan büyük tepkiler görülür. Ancak çocuğun hayata daha kolay ve bilinçli şekilde devam edebilmesi için her istediğiniz olamayacağını bilmesi büyük önem taşır.

Çocukların erişkin oldukları yaşlarda bilinçli ve becerikli olabilmeleri için küçük yaşlarda elde etmesi gereken şeylere emek vermesi gerektiğini bilmesi gerekir.

Karar verilen bir konuda çocuklara hayır demenin önemli olduğu kadar bu düşünceden vazgeçmemekte oldukça önemlidir. Bu nedenle ebeveynlerin ayrıca verilen hayır cevabını çocuklara açıklamak zorunda olmadıklarını da bilmeleri gerekir. Bu konuda çocukla tartışmaya dahi girilmemelidir.

İstedikleri yapılmayan çocuklar ağlayarak isteklerinin yerine getirilmesini ister. Bu gibi durumlarda geri adım atmak savaşı kaybetmek anlamına gelir. Bunun farkına varan çocukta her seferinde bu silahı daha etkili kullanabilmenin yollarını arar. Ağlayan çocukları yalnız bırakmak gerekir. Bir süre sonra çocukların kullandığı bu silah etkisiz hale gelecektir.

Sadece otoriter olmak içinde çocukların her söylediğine hayır demek oldukça yanlıştır. Çocuklara kararında ve zamanında verilen olumsuz cevabın etkisi vardır diğer durumlarda anne ve babaları yormaktan başka bir etkisi olmaz.

Her hangi bir durumda anne ve babaların acele etmesinden kaynaklı çocukların her istediği yapılır. Bu durumda oldukça yanlış bir harekettir.

Önemli olan çocuklarınıza en iyiyi sağlayabilmektir. Bu yolda atacağınız adımlardan en önemlisi ve en yararlısı doğru yerlerde çocuklara hayır diyebilmektir.

Çocuklara Değerli Olduklarını Hissettirin

Çocuklar ev içinde bir birey olduklarını göstermek için farkında olmak isterler. Bu farkında lığı yaratabilmek için bazı zamanlarda anne ve babaya oyunlar oynayıp ilgi çekmek isteseler de bazı zamanlarda da bu işi yaramazlık ve sevilmeyen bir hareketi yaparak gösterirler. Bu gibi durumlarda bir yetişkin olduğunuzu unutmadan onların ne istediğini iyi şekilde analiz ederek hareket etmeli ve çocukların ne için bu hareketleri yaptığının incelenmesi gerekir.

Çocukların bir yetişkin gibi kararlar alabilmesine de olanak sağlayarak onların kararlarına saygı gösterilmelidir. Anne ve baba sevgisi ile beraber dikkat edilmesi gereken konuşlar ve sıkıntılar çözüm bulabilir.