Çocuklara Hayallerini Takip Etmeyi Öğretme

Çocuklara Hayallerini Takip Etmeyi Öğretme
Çocuklara Hayallerini Takip Etmeyi Öğretme

Hayal kurmak güzeldir. Gerçekleşecek hayaller kurmak emin olun çok daha güzel. Peki ama çocuklarımıza hayal kurmayı ve kurdukları hayallerin peşinden gitmeyi nasıl öğreteceğiz. Hayalleri olan insanlar her zaman umutludur ve mutlu olmayı da hak ederler. Eğer bir öğrencinin geleceğe dair umutları ve hayalleri varsa, emin olun o öğrenciden beklentileriniz de artacaktır.

Hayal kurmak elbette tek başına yeterli değil ve burada asıl görev de sizlere düşüyor. Boş hayal kurmak yerine gerçeğe dönüştürecekleri hayallerin peşinden gitmeleri adına onları teşvik etmelisiniz. Yalnızca eğitimciler değil, aynı zamanda aileler de bu konuda büyük sorumluluk üstlenmelidir.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki hayal kuran çocukların ve bireylerin, akademik motivasyonları da güçleniyor ve kendilerini her anlamda geliştirmek için daha gayretli bir görüntü sergiliyorlar. Boş hayaller kurmak yerine gerçeğe dönüşecek hayaller ile yoluna devam eden her birey, hedefleri olan bireydir ve bu da onu hayata daha sıkı sıkı ya bağlanması adına motive edecektir. Dilerseniz bu süreçte sizlerin neler yapabileceğine ve nasıl hareket etmeniz gerektiğine de yine hep birlikte göz atalım.

Odaklanmasını sağlayın!

Çocuklarınız ile hayallerini konuşun. Bir hayalim yok yanıtını veriyorsa eğer önüne seçenekler sunabilir ve ona yardımcı olabilirsiniz. Benim şöyle bir hayalim var diyerek onu teşvik etmeniz de faydalı olacaktır. Bir süre sonra karşınıza çıkıp kendi hayallerinden bahsedecek ve hevesli bir şekilde anlatacaktır.

Hayal ettiği şeye odaklanmasını sağlayın. Eğer bir pilot olmayı hayal ediyorsa bunun nedenini sorun ve neden istediğini detaylı bir şekilde dinleyin. Devamında ise nasıl yapacağını sorun ve eğer nasıl yapacağı konusunda bir fikri yoksa ona yol gösterin. Tebrikler! Artık bir yol çizdiniz ve çocuğunuz yavaş yavaş farklı hayaller de kurmaya başlayacaktır. Kurduğu hayalleri sizinle konuşacak ve bundan keyif alacaktır.

Amaç Edinmesini Sağlayın

Kurduğu hayalleri gerçekleştirmesi elbette önemli ve bunu yaptığında motivasyonu da belli oranda artacaktır. Bu hayaller üzerine bir amaç edinmesini ve hatta bunu hedef belirlemesini sağlayabilirsiniz. Az önce verdiğimiz örnekte de bahsettiğimiz gibi eğer pilot olmak istiyorsa onu bu konuda sizler yönlendireceksiniz. Henüz bir hayal olabilir fakat sizin yönlendirmeleriniz ve motive çalışmalarınız ile birlikte uzun vadede gerçeğe dönüşecek bir hayal olacaktır.

Amaç edinmesi gerçekten önemli, aksi takdirde birçok farklı gerçekleşmeyecek hayal kuracak ve bu da ona zarar verecektir. Kendi hayallerinizi ve çocuğunuzun hayallerini üst üste koyup gerçekleşenleri değerlendirebilirsiniz. Ben bu hayali kurdum ve şu kadar zamanda gerçekleştirdim, ne düşünüyorsun sorusunu sorabilirsiniz.

Sizler de çok iyi biliyorsunuz ki çocukların en büyük rol modeli önce aileler, sonra eğitimcilerdir. Eğer aradaki iletişimi daha güçlü hale getirirseniz sizi taklit ettiğini bile göreceksiniz. Hayallerini amaç edinen bir ebeveyn iseniz eğer çocuğunuza da bunu yansıtacak ve yaşatacaksınız.

Hayal Kurmak Güzeldir

Onun hayallerine ortak olmayı denediniz mi? Gerçekleştireceği hayalleri dinleyin ve bu hayale ortak olun. Birlikte gerçekleştirmek emin olun daha keyifli olacak ve çocuğunuzu da mutlu edecektir. Bu konuda onun en büyük yardımcısı sizler olacaksınız ve hayal edilen şeyi birlikte gerçekleştirecek olmak onu daha hevesli bir çocuğa dönüştürecektir. Belli dönemlerde bunu bir oyun gibi algılıyorlar ve bu oyunu oynamaktan büyük keyif aldıklarını dile getiriyorlar.

Sizler de çekinmeden hayal kurabilir ve onlarla sevimli bir iş birliği yapabilirsiniz. Emin olun elde edeceğiniz fayda çok büyük ve bunun sonuçlarını da birlikte göreceksiniz.