Çocuklara enstrüman eğitimi nasıl verilmelidir?

Çocuklara enstrüman eğitimi nasıl verilmelidir?
ÇOCUKLARA ENSTRÜMAN EĞİTİMİ NASIL VERİLMELİDİR?

Çocuklara enstrüman eğitimi vermek ülkemizde ilgi gören bir konudur. Ebeveynler, çocuklarının küçük yaşlardan itibaren müzikle içli dışlı olmasını ister. Bu çok doğaldır. Çünkü müziğin olmadığı bir hayatın güzel geçmesi düşünülemez. Ebeveynler de bunun bilincinde oldukları için çocuklarının müzik eğitimi alması konusunda ısrarcı olur.

Küçük yaşlarda müzikle tanışan çocukların enstrüman çalma ihtimali de oldukça yüksektir. Çünkü müzik melodileri, çocuğun ilgisini çeker. Çocuklarda merak duygusu fazla olduğu için enstrümanları çalmak ve istediği sesi çıkarabilmek için çabalar. Bu eğilim, çocuğun gelişimi için büyük bir etkendir.

Enstrüman eğitimi alan çocuklar, sadece müzik alanında değil hayatın birçok alanında başarı gösterirler. Örneğin; iletişim kurmakta zorlanmazlar ve sanatın diğer yönlerine ilgi duyarlar. Bu da çocuğun medeniyet duygusunu geliştirir.

Çocukların küçük yaşta enstrüman eğitimi alması mümkündür. Keman ve piyano gibi öğrenimi zor olan enstrümanların 3 ile 4 yaşlarından itibaren öğrenilmesi tavsiye edilir.

Çocuklarda Enstrüman Öğrenimi Hangi Yaşlarda Başlamalıdır?

Küçük yaşlarda enstrüman eğitimi almak oldukça faydalıdır. Ancak bu, doğru enstrüman eğitimleri için geçerlidir. Zor öğrenilen müzik aletleri için enstrüman öğrenme yaşı 3-4 yaş arasıdır. Gitar, bağlama gibi enstrümanlar ise küçük yaşta öğrenilemez. Çünkü bu hem fiziki hem de psikolojik açıdan mümkün değildir. Bu enstrüman çeşitleri 10-12 yaşlarında öğrenilebilir.

Bu yaşlar, genel olarak verilmiştir. Çocuğa göre öğrenme yaşında değişiklikler olabilmektedir. Büyümesi hızlı olan bir çocuk, 8 yaşlarında gitar çalmayı öğrenebilir. Ancak bu çok az görülen bir durumdur.

Çocuklara Enstrüman Eğitimi Verirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Çocuklara enstrüman eğitimi vermek birçok faktörden meydana gelmektedir. Bu faktörlerinde başında ise yaş gelmektedir. Çocuğun yaşına göre enstrüman seçilmelidir. Ayrıca çocuğa uygun program yapılmalıdır.

Belki belirtilenler tuhaf gelebilir. Ancak çocuk bir robot değildir. Enstrüman öğretilirken bu kesinlikle unutulmamalıdır. Çocuğun enstrüman çalmayı istemesi için zaman tanınmalıdır. Zorla öğretilmeye çalışılmamalıdır. Herhangi bir zorlama, çocuğun müzikten soğumasına ve bunu bir fobi haline getirmesine neden olabilir.

Çocuğun yaşı, enstrüman seçiminde oldukça önemlidir. 4 yaşındaki bir çocuğun gitar, bağlama, ney gibi müzik aletlerini çalması mümkün değildir. Çünkü enstrüman, çocuktan boyut olarak daha büyük olacaktır. Bunun yerine piyano ve keman gibi her yaşa uygun müzik aletleri tercih edilebilir. Ayrıca bu enstrümanları çalmak oldukça zordur ve öğrenmesi zaman gerektirir. Çocuk, küçük yaşlarda öğrenmeye başladığı için ileriki zamanlarda zorluk çekmeyecektir.

Küçük yaşlarda piyano ve keman öğrenmek, çocuğun konsantrasyon gücünü arttırma da önemli bir etkendir. Disleksi (öğrenme güçlüğü çekme) ve dikkat bozukluğu olan çocuklara enstrüman eğitimi vermek büyük fayda sağlar. Geçmişten günümüze kadar birçok çocuk, enstrüman çalmayı öğrenerek dikkat bozukluğu gibi sorunlardan kurtulmuştur.

Enstrüman Eğitimi Okulu Etkiler Mi?

Çocuğun okul dışı bir etkinliğe katılması, derslerinden geri kalacağı anlamına gelmez. Araştırmalara göre spor ve müzikle uğraşan öğrencilerin derslerde daha başarılı olduğu görülmüştür. Okullarda da çocukların gelişimi için müzik ve beden eğitimi dersleri verilmektedir.

Okullarda verilen müzik dersleri, fayda sağlasa da çocuğun enstrüman çalmasında etkili olamaz. Çünkü enstrüman öğreniminde birebir eğitim olmalıdır. Ancak bu okullarda mümkün değildir. Bu yüzden okul dışı enstrüman eğitimi alması gerekir.

Enstrüman öğrenmenin birçok yeteneği geliştirdiği ispatlanmıştır. Ayrıca fizik, matematik ve kimya gibi zorlanılan dersleri başarıyla geçtiği gözlenmiştir. Bu öğrencilerin üniversite eğitimi bittikten sonra kariyerlerine akademik düzeyde devam ettikleri de gözlenen durumlar arasındadır. Yani çocukların enstrüman çalması, derslerini olumsuz etkilemez. Aksine okul başarısını yükseltir. Bu yüzden her çocuğun müzikle ilgilenmesi gereklidir.

Ders başarısı dışında enstrüman çalan çocukların, el ve göz koordinasyonlarının geliştiği, motor becerilerinin arttığı da araştırmalar sonucunda ispatlanmıştır.

Enstrümanla Motilite Arasındaki Uyum

Motilite, motor becerisi demektir. Yani bir işi gerçekleştirmek için gereken algılama, düşünme ve harekete geçme eylemlerinin doğru aralıkla yapılabilmesidir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, doğru aralıklarla yapılmasıdır. Örneğin; acıkınca bir şeyler atıştırmak ya da beğendiğin giysiyi almak bir motor becerisidir. Ancak ilk örnek doğru bir beceriyken, ikinci örnek yanlış bir beceridir. Motor becerisini düzeltmek ve geliştirmek mümkündür. Bununla ilgili birçok kurs bulunmaktadır. Verimliliği ise tartışma konusudur.

Çocuklarda ise motolite kavramı çok farklıdır. Yani çocuğunuz kararları doğrultusunda onu kursa götüremezsiniz. Ancak küçük yaşta enstrüman eğitimi almasına yardımcı olursanız yanlış karar verme olasılığı düşer. Çünkü enstrüman çalan çocukların motor becerileri oldukça kuvvetlidir.

Bu yüzden motilite yani motor becerisi ile müzik arasında büyük bir bağ vardır. Şarkı söyleyerek, dans ederek ya da enstrüman çalarak motilite geliştirilebilir.

Çocuklara Müzik Eğitimini Kimler Vermelidir?

Çocuklara müzik eğitimi nasıl verilmelidir, sorusuna bir cevapta eğitimi verecek kişinin kim olduğudur. Çocuğa enstrüman eğitimi verirken eğitim veren kişinin kim olduğu önemlidir. Hangi okuldan mezun olduğu, ders verdiği müzik aletine olan yeteneği, bu konularda yaptığı çalışmalar, katıldığı etkinlikler muhakkak araştırılmalıdır. Bu bilgileri, bulmakta zorlanabilirsiniz. Gerekirse enstrüman eğitimi verecek kişiye sorun ve bu konuda ispat isteyin.

Çocuğunuza enstrüman öğretecek kişi, mümkünse akademik seviyede eğitim almış olmalı ve bu konuda çalışmalara katılmış olmalıdır. Yetişkin bir bireyse bu özellikler bir değer ifade etmeyebilir. Ancak çocuklar için oldukça önemlidir. Çünkü enstrüman öğretecek eğitmenin çocukla nasıl iletişim kurması gerektiğini bilmesi gerekir. Her çocuğun öğrenme becerisi farklıdır. Bu yüzden çocuğu iyi analiz edebilmelidir. Çocuğa özel program hazırlamalıdır

4-5 yaşlarında bir çocuğun çalmak istediği müzik aletini söylemesi oldukça zordur. Enstrüman eğitmeni bu konuda devreye girebilmelidir. Çocuğun yeteneklerini yakından takip ederek çocuğa uygun müzik aletini belirleyebilmelidir. Çocuğun özel bir durumu varsa ona göre hareket etmelidir.

Dikkat dağınıklığı ve öğrenme zorluğu çeken çocuklar için farklı ve bir program hazırlamalıdır. Çünkü enstrüman öğrenme sırasında bu problemler minimum seviyeye indirilebilir. Hatta tamamen iyileşme gösterilebilir.

Çocuklar Ne Tür Enstrümanlara İlgi Gösterir?

Çocuklara enstrüman eğitimi verirken enstrüman çeşidi de dikkat edilmez. Klasik enstrümanların eğitimleri verilir. Ancak bu konunun da enstrüman eğitimiyle ilgisi bulunmaktadır. Ebeveynler, çocukların ilgisine göre enstrüman çalmalarını isterler. Çocuklar ise belli bir yaşa gelene kadar hangi çalgıya ilgi duyduklarını bilemezler.

4 ile 5 yaşlarında enstrüman eğitimine başlamak mümkündür. Buna göre enstrüman türünü belirlemek zordur. Çocuklar bu yaşlarda vurmalı çalgılara ilgi duyar. Ancak vurmalı bir çalgıyı çalması zordur. Örneğin, 5 başında bateri çalan bir çocuk düşünülemez. Çünkü bateri çalmak fiziki açıdan da güç ister. Bunun dışında 4 yaşındaki bir çocuğun piyano çalmak istemesi de oldukça tuhaf gelir.

Bu yüzden küçük yaşlarda enstrüman eğitimi alacak çocuklarının öğreneceği enstrüman çeşidini ebeveynleri ve eğitmeni belirler. Bu biraz şansa da bağlıdır. Bu konuda karamsar olmamak gerekir. Çünkü çocuk büyüdüğünde istediği enstrüman türünü de öğrenebilir. Hatta birden fazla enstrüman çalması büyük fayda saplayacaktır. Dolayısıyla bu konuda ebeveynlerin ve eğitmenin verdiği karar oldukça önemlidir. Ebeveynler çocuklarını tanıdıklarından ve müzik eğitmenin profesyonel olduğundan emin olmalıdırlar.

Yazar: Sorubak.Com

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER