Çocuklar neden tırnaklarını yer? Bu konuda ne yapılabilir?

Çocuklar neden tırnaklarını yer? Bu konuda ne yapılabilir?
Çocuklar neden tırnaklarını yer?

Çocuklar zaman zaman tırnaklarını ısırır. Bu sadece sizin çocuğunuzda olmuyor. 10 ila 18 yaş arasındaki çocukların yaklaşık % 50'si ara sıra tırnaklarını ısırır ve birçok çocuk için bu alışkanlık haline gelir. Tanığı ısırma, yemeğe çalışma iğrenç olmanın yanı sıra, tırnak ısırma çocuğunuzun dişlerine de bazen zarar verir. Çocuğunuz tırnaklarını kemirirken özellikle agresifse, sorunu diş hekimiyle ele almak önemli olabilir.

Çocuklar neden tırnaklarını yer? Bu birçok ailenin çocuklarına terk ettirmekte güçlük çektiği fakat çocuğun neden tırnaklarını yediğini bilmediği bir durumdur. Mümkünse ailenin bu durum hakkında doktordan yardım alması önerilir seçenekler arsında yer alır. Çocukların tıkanlarını yemeleri altındaki psikolojik nedenlerin bilinmesi sorunun daha kolay bir şekilde atlatılmasına olanak sağlayacaktır.

Annelerin cocuklarının tırnak yemelerini sadece bir alışkanlık olarak algılasa da bazen olayların nedenleri her şeyde olduğu gibi burda da farklılıklar gösterebiliyor. Peki, bu sebepler nelerdir. Bir çocuk tırnaklarını yiyiyor ise ne yapılmalıdır tarzında sorularınız var ise bunları cevaplandıralım

Çocuklar neden tırnaklarını yemekten vazgeçmez?

Çocuğun aile içinde karşılaşmış olduğu herhangi bir olaydan etkilenmiş olması ve ardından yoğun bir strese girmesi ya da can sıkıntısının çok fazla olması çocuğun zamanla tırnaklarını yemesine ve ardından bu durumu kendisine alışkanlık haline getirebilir. Bu sebeplerin oluğu olmadığına ailelerin dikkat etmeleri gerekir. Tırnak yeme alışkanlığının ne zaman başladığına dikkat ederek o tarihlerde herhangi bir olay oluğu olmadığını ya da çocuğun strese girmesine neden olabilecek olayların neler olabileceğine bakıldıktan sonra çocuğun alışkanlığını gidermek en doğrusu olacaktır. Eğer bunlar yapılmaz ise çocuğun herhangi bir korkusundan kaynaklı olarak stresi devam ediyor ise bu alışkanlığın tekrar etmesi de olası bir durumdur. Çocuklar neden tırnaklarını yer? sorusuna en etkili çözüm yine ailenin kendi içinde çözülebilmektedir.

Tırnak yiyen çocuklara nasıl yaklaşılmalıdır?

Çocuğunuza ılımlı bir şekilde yaklaşmak en doğrusu olacaktır. Çocuklara kızarak vaz geçirmeye çalıştırmak caydırıcı bir çözüm değildir. Çocuk aile içinde bunu tekrarlamıyorsa bile tek başına kaldığında bu alışkanlığını sürdürecektir.

  • Çocuğunuzun bir alışkanlığı için ona herhangi alacağınız bir tavır ya da sinirli davranış çocuğun ileriki zamanlarda farklı olaylar için dikkatinizi çekmek için size karşı kullanacağı bir koz haline gelebilir. Bu hususa dikkat etmelisiniz
  • Çocuklar doğdukları günden itibaren ilgiye açlardır. Bu sebepten dolayı onlara ilgi göstermeniz ve tırnaklarını yemedikleri zaman övgüler yağdırmanız bir daha tekrarlamadan önce düşünmesine ve zamanla bu alışkanlığından kurtulmalarına yardımcı olacaktır.
  • Alışkanlıklar ister büyük ister küçük yaşta olsun her insan için zorluklar çıkarır. Ve iyi bilinir ki alışkanlıklardan kurtulmanın en ideal yolu onu farklı bir alışkanlık ile değiştirmektir. Çocuğunuza yararlı olacak bir alışkanlık ile onun alışkanlığından vazgeçmesine yardımcı olabilirsiniz.
  • Şartlandırın. Çocuk alışkanlığını bırakmak isterse bile bunu otomatik olarak devam ettirebilir. Bu nedenden dolayı çocuğun tırnaklarına ya da parmaklarına kalemle resimler çizebilirsiniz. Bu şekilde tırnaklarını yememesi gerektiğini hatırlayacaktır.
Tırnak yeme alışkanlığının tehlikeli tarafları var mıdır?

Ellerimiz her şeye dokunmamı için kullandığımız organlarımızıdır. Bu da bütün bakterileri ve parazitlerin kolaylıkla ellerimize bulaşmasına neden olmaktadır. Sürekli olarak parmaklarını veya tırnaklarını ağzına koyan çocukların hastalanma riskleri de çok fazla olabilmektedir.

  • Bu alışkanlık durdurulmaz ise çocuğun parmaklarını kanatmasına kadar ilerleyebilecek güçlü bir alışkanlıktır. Aile bireylerinin erkenden önlem almalarında fayda vardır.

İlk olarak çocuklar neden tırnak yer bunu iyi bir şekilde anladıktan sonra bundan vazgeçirmek için uygun yöntemlerin kullanılması gerekir eğer yeterli olmadığınızı fark ediyorsanız profesyonel bir yardım almanız olayın üstesinden gelmenize kolaylık sağlayacaktır.

Tırnak ısırma konusunda ne zaman endişelenmelisiniz

Nadir durumlarda, şiddetli tırnak ısırması aşırı kaygıya işaret edebilir. Tırnak ısırma parmak uçlarını ağrıyorsa veya kanlı yapıyorsa, aynı zamanda başka endişe verici davranışlarda bulunuyorsa (cildinden almak veya kirpiklerini veya saçlarını çıkarmak gibi) veya iyi uyumuyorsa çocuğunuzun doktoruna danışın.

Çocuğunuzun tırnak ısırma alışkanlığı aniden ortaya çıktıysa ve hızla tırmandığında doktora danışın. Her iki durumda da, profesyonel danışmanlık uygun olabilir.

Çocuğunuzun Tırnak Isırmasını Durdurmasına Yardımcı Olma Stratejileri

Tırnak yeme, ısırma veya ısırma alışkanlığını önlemek için neler yapılabilir?

  • Günlük tırnaklarını kesin. Çocuğunuzun tırnaklarını kesmek, tırnakların altındaki yüzey alanını azaltır bu da daha az kir ve kiri ifade eder. Bu durumda, tırnaklarını çocuk ısırırsa, ağzına giren daha az bakteri olacaktır. Kişisel çantanızda küçük bir tırnak törpüsü veya makası bulundurarak zaman zaman tırnakları kesmek yararlı olabilir.
  • Alternatif bulundurun. Çocuğunuzun ağzına koyabileceği sağlıklı bir şey yiyecek bulundurun. Çocuğun tırnaklarını ısırdığı bir zamanda ona sağlıklı yiyecek vererek alternatif sunabilirsiniz. Bunu yaparken şekerli bir yiyecek veya sağlıksız bir yiyecek sunmayınız aksi takdirde kötü bir alışkanlığı diğeriyle takas yapmış olacaksınız.
  • Ona odaklanacak başka bir şey, bir nesne verin. Çocuğunuzun parmağını aktif tutacak bir şey bulun. Cebinde tutabileceği yumuşak, küçük bir stres topu veya nesne sıkmak ona iyi gelebilir . Bu, tırnaklarına ısırma sesi ve hissine odaklanmak yerine, ellerinde olanın dokusuna ve hissine odaklanmasını sağlar.
  • Aranızda gizli bir sinyal, uyarı oluşturun . Isırmasını gördüğünüzde, hafifçe onun koluna dokunun veya başkalarına duyurmadan onu uyaran bir SÖZCÜK kullanın. Bu onun ne zaman yaptığını daha iyi fark etmesine yardımcı olacaktır . Nihayetinde bu tür alışkanlıklarının çoğu bilinçaltında yapılır.
  • Onu Ödüllendirin . Bir tablo oluşturun ve çocuğunuzun tırnaklarını ısırmadığı her gün işaretleyin. Belirli bir sürede çocuk bunu başardığında ona bir ödül verin – bir gün başardın hadi parka bir gezi gibi.
  • Manikür yaptırın . Erkekler bu fikre aşırı hakim olmasa da, kız çozukları biraz büyüdükten sonra tırnaklarını yaptırmaktan heyecan duyabilir. Sadece ebeveyn-çocuk bağlanma zamanı haline gelmekle kalmaz, aynı zamanda muhteşem tırnaklarına alacağı övgüler kötü alışkanlığını caydırabilir.
  • Isırık önleyici oje deneyin . Isırdığında kötü tadı olan veya biraz yanma hissi oluşturan bir ısırık önleyici oje. (Bazılarının içinde aseton veya acı biber olduğu ve çocuğunuzun gözlerini ovuşturması durumunda biraz acı çekebileceğinden dikkatli olun.) Çocuklar için en güvenli seçenekler hakkında bilgi edinmek için çocuğunuzun doktoruyla veya bir eczacıyla konuşun. Kötü tat, en azından çocuğunuzu, parmaklarını ağzına soktuğu konusunda daha bilinçli hale getirecektir.
  • Doğal sonuçlara izin verin . Doğal sonuçların en iyi öğretmen olabileceğini unutmayın . Çocuğunuz zaman zaman parmaklarının tırnaklarını çok kısa ısırmasına neden oluyorsa, ağrı onu gelecekte tırnaklarını ısırmayı durdurmaya motive edebilir.

    NE ZAMAN?

    Haber Kategori
    Sınav
    Haber Kategori
    Sınav
    Haber Kategori
    Sınav
    Haber Kategori
    Sınav
    Haber Kategori
    Ne Zaman
    Haber Kategori
    Haber

    SON HABERLER