Çocuklar İçin Kitap Okumanın Faydaları

Çocuklar İçin Kitap Okumanın Faydaları
Kitap Okumak Çocuklara Neler Kazandırır?

Kitap okumak, okuma alışkanlığı kazanmak, çocukların yaşamında önemli etkenlerden biridir. Küçük yaşta yüksek sesle kitap okumak ebeveyn ve çocuk arasındaki
sözel iletişim becerilerini geliştirmek için harika bir yoldur. Bu sayede çocuğun dil gelişimi hızlanır, konuşma becerisi artar.

-Bilgi İçin Teşvik Eder

Kitaplarda çeşitli konular, kültürler farklı şekillerde anlatılır. Çocuklar okuma alışkanlığı kazandıkça birçok konuda daha fazla bilgi sahibi olur.
Bu durum onların farkında olmadan daha çok kitabın içeriğinden zevk almasını sağlar.

-Empati Kurmasını Sağlar

Çocuklar çevrelerindeki dünyada çok dar bir anlayışa sahiptir. Bu da büyüdüğü koşullara dayanarak, karşılaştıkları deneyimlerin sınırlı sayıda olmasından
kaynaklanmaktadır. Kitap okumak çocuklarda okuduğu karakterle kendisini özdeşleştirip empati kurma duygusunu güçlendirir.

-Eğlenmenin İlk Formülü

Yaşadığımız çağda teknoloji çocuklar için eğlence şekli olarak görülse de yaşadığı rutin hayatın sıkıcılığından kitaplar sayesinde kurtulurlar.
Kitap okumak çocuklarda yaratıcılık ve hayal gücünü geliştirir. Keyifli zaman geçirmelerini sağlar.

-Bir Bağ Oluşturur

Bebeklik çağında sesli okuma ebeveyn ve çocuk arasında fiziksel ve ruhsal yakınlığın kazanmasını sağlar. Çocuk büyüdükçe sesli okumak yerine, ayrı olarak aynı kitabı okuyup kitap hakkında konuşmaya devam edebilirsiniz. Okumak, ebeveyn ve çocuk arasında bir bağ oluşturur.

-Beyin Gelişimi Artar

Okumak çocuklarda, kitap ve gerçek yaşam arasında bağlantı kurmayı, hikaye hakkında görüşler oluşturup eleştirel düşünme yeteneği oluşumunu sağlar. Kitap
okumak beynin tembelleşmesine izin vermez. Küçük yaşta okuma alışkanlığı kazanan çocuklar, eğitim hayatlarında zorluk çekmez.

-Kitap Okumak Konsantrasyonu Geliştirir

Kitap okumak disiplin ve konsantrasyonu arttırır. Sürekli kitap okuyan çocuklar dikkatlerini kolaylıkla tek bir noktaya verip, hafızalarını güçlendirebilir.

-Okulda ve Yaşamda Daha Başarılı Olmasını Sağlar

Kitaplar hayatımızın birer parçasıdır. Küçük yaşta okuma alışkanlığı kazanan çocukların beyin kapasitesi gelişir, okul hayatında dersleri hızlı anlamasını
ve daha başarılı olmasını sağlar. Anlama gücü ve konuşma yeteneği kuvvetlenir bu da yaşamında toplumsal ilişkilerin kalitesini arttırır.
Zengin kelime dağarcığına sahip oldukları için karşısındaki insanda etki uyandırır.

-Yaratıcılık ve Hayale Teşvik Eder

Kitap okumak çocuklarda hiç ummadığınız yeni deneyimler ve hayal kurmalarını sağlar. Çocuk okuyarak gerçek ile hayal arasında bir köprü oluşturur. Dünyaya daha geniş bir pencereden baktığı için hedefleri ve yaratıcılıkları artar.

KİTAP OKUMAK İÇİN NEREDEN BAŞLAMALI?

Çocuğunuz okuma sevgisini henüz edinemedi. Onu hayata hazırlamak, okuma alışkanlığını kazandırmak için hiç de geç değil! Peki bunun için neler
yapmalısınız?

1-Kitap Okumanın Bir Seçim Değil, İhtiyaç Olduğunu Anlatın

Günlük yaşamımızda kitapların önemli bir yeri olduğunu ona gösterin. Aldığınız kitap ve dergileri onların ulaşabileceği yerlere bırakın.
Çocuğunuzla birlikte kitap alış verişine çıkın. Düzenli olarak kitap okuyun, çocuğunuz okuduğunda ise onu dinleyin. İlgilendiğinizi görmek onu mutlu edecektir.

2-Bir Kitap Türü Önerin

Çocuğunuz okumaktan keyif almıyorsa ona uygun kitap türlerini seçin. Örneğin küçük yaştaki çocuklara sesli kitaplar, sihirli renkli kitaplar alınabilir.
Daha büyük yaştaki çocuklarınız için gizem, tarih, biyografi, bilim kurgu gibi çocuğunuzun zevk ve ilgi alanına yönelik kitaplar önerebilirsiniz.

3-Kitapla İlgili Sorular Sorun

Çocuğunuzla kitap okurken kitaptaki karakterler hakkında konuşun. Sen olsaydın nasıl davranırdın? gibi sorular sorun. Bu çocuğun hayal kurmasını sağlayıp, kitabı
sevmesinde harika bir yol olacaktır.

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER