Çocuğunuza Okuma Alışkanlığı Kazandıracak 9 Öneri

Çocuğunuza Okuma Alışkanlığı Kazandıracak 9 Öneri
Çocuğunuza Okuma Alışkanlığı Kazandıracak Öneriler

Kitap okuma alışkanlığının küçük yaşlarda kazandırılması çok daha mümkün ve ebeveynlerin de bu konuda daha hassas bir tutum sergilemeleri gerekiyor. Bu süreçte yapılan en büyük hata ise bu alışkanlığın söylemler ile kazandırılmaya çalışılmasıdır. ‘Kitap okuman gerekiyor, ‘Kitap okumalısın gibi uyarılar ne yazık ki tek başına yeterli olmayacaktır. Bunu eylemsel olarak ortaya koymalı ve rol model görevi üstlenmelisiniz. Siz okuduğunuz takdirde çocuğunuz da sizi örnek alacak ve okumaya başlayacaktır. Gelin hep birlikte neler yapmanız gerektiğine göz atalım

Okuduğunuzu Gösterin

Az önce de bahsettiğimiz gibi kitap okuma alışkanlığı kazandırma sürecinde eylemleriniz çok daha etkili olacaktır. Evde, seyahatte ya da çalışma aralarında çocuğunuzun yanında kitap okuduğunuzda ve çocuğunuz buna şahitlik ettiğinde sizi örnek alarak okumaya başlıyor ve alışkanlığın kazandırılması bu sayede hem daha kolay hem de daha başarılı olacaktır.

Birlikte Okumayı Deneyin

Ona hoşuna giden ya da ilgisini çeken bir kitap alın ve birlikte okuyun. Siz sevdiğiniz kitabı okurken o da sizinle birlikte kendi sevdiği kitabı büyük bir keyif ile okuyacak ve bunu eğlenceli bir etkinlik gibi algılayacaktır.

Alıntılama

En başarılı uygulamalardan bir tanesidir Yemek yerken ya da sohbet ederken, konuyla ilgili bir durumda okuduğunuz kitap ya da kitaplardan alıntı yapabilirsiniz. Karakterleri ön plana çıkartarak ‘Bu durumda şu karakter olsaydı neler düşünürdü gibi sorular sorun. Bu sayede hem o kitabı hem de ilgili karakteri hayatlarınıza dahil etmiş olacak ve gündelik hayatınızın bir parçası haline getireceksiniz. Bu sayede çocuğunuz da kitaplara karşı bir sempati besleyecek ve o karakteri merak etmeye başlayacaktır.

Alış Verişlerinizde Kitaplara Yer Verin

Oyuncak alış verişi yaparken kitap eklemeyi de unutmayın. Kitapların bulunduğu reyona giderek dikkatini çeken bir kitap göstermesini isteyin ve ona hediye edin. Alış verişlerinizde kitaplara çok daha fazla yer vererek bunu çocuğunuzun zihnine kazıyabilirsiniz.

Kitapları Ulaşılabilir Hale Getirin

Evin en işlek noktasında bir kütüphane oluşturabilir ve görsel olarak da çocuğunuzun dikkatini çekebilirsiniz. Bir gün mutlaka göz atmak isteyecek ve küçük incelemeler neticesinde okumaya başlayacaktır. Zor bir alışma süreci olabilir ancak yapacağınız katkı neticesinde sizler de bu sürecin sonunda başarılı sonuçlar elde etmiş olacaksınız.

Okuma Etkinliği

Anne ve babanın da dahil olacağı ve çocuğun da eşlik edeceği kitap okuma etkinliklerine hazır mısınız? Nasıl ki bilgisayar oynama ya da sokağa çıkma saatleri varsa, aynı şekilde kitap okuma saati ve etkinliği de oluşturmanız gerekiyor. Bu sayede hem birlikte vakit geçirmiş olacak hem de kitap okumasını sağlayacaksınız.

Okuduğunu Anlattırın ve Dikkatle Dinleyin

Okuduğu kitapları merak ettiğinizi dile getirin ve anlatması için ricada bulunun. Böylece size anlatmak için okuyacağı kitapların sayısı da artacak ve bu durum bir süre sonra alışkanlığa dönüşecektir. Birlikte yorumlayın ve dakikalarca üzerine konuşun.

Resimli Kitaplar-Filmi Çekilmiş Kitaplar

Resimli kitapların yanı sıra beyaz perdeye aktarılmış kitaplar da çocuğunuzun ilgisini fazlasıyla çekecek ve en azından ilk aşamada tercih edilmesi daha kolay kitaplar olacaktır. Kitabı okuduktan sonra filmi birlikte izleyin ve bazı sahnelerde şimdi ne olacak sorusunu mutlaka sorun. Size büyük bir hevesle anlayacak ve bundan keyif alacaktır. Bu tür etkileşimler, okuma alışkanlığını daha kolay ve daha eğlenceli hale getiriyor ve alışkanlığın kazandırılmasında önemli bir adım olmasının yanı sıra başarılı sonuçlar doğuracaktır.

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER